Thursday, September 17, 2020

Förändring i portföljen


Tanken är att aldrig sälja av hela eller delar av innehaven från portföljen. Det måste finnas väldigt goda skäl för att jag ska sälja något. 99,9% av tiden står jag på köpsidan.

Igår gick jag igenom min aktieportfölj och jag insåg att sämsta aktie i år för mig var Securitas. Jag läste deras senaste rapport och gick igenom senaste nyheter kring bolaget. Min syn på Securitas har inte förändrats, ett bra bolag med fin utdelningshistorik och nödvändiga tjänster i samhället.

Nu när senaste dagarna Securitas aktie har återhämtat sig mot 140 kronor blev det lite för stor exponering i min aktieportfölj. Jag sålde 1% och nu är Securitas runt 8% av portföljen. Aktiekursen steg för att ett stort bolag EQT köpte 2,7% av alla Securitas aktier samt att analytiker rekommenderade att köpa aktien.

För dom pengarna köpte jag lite mer Embracer då jag tror dom kommer att växa mer där och med resterande pengar väntar jag på nya möjligheter. Börsen och min portfölj har gått lite för bra senaste dagarna och är nu på all time high. Jag har varit på börsen sedan januari 2018 och min portfölj visar +55%. 

Jag blev nyfiken på hur fonderna presterar jämfört med min aktieutveckling som jag plockade ihop själv och sorterade alla fonder på Avanza. Av totalt 1300 fonder så är min portfölj på ungefär 130:e plats senaste 3 åren. 

För mig betyder det att jag är i top 10% bland alla fondförvaltare. Deras fonder har också en avgift och min aktieportfölj är helt utan avgifter. Jag kan strunta i börsen i 10 år och enda jag betalar är skatt vid deklaration och skatten finns också när man har fonder + förvaltningsavgift som brukar vara mellan 0,2 - 3%. 

lång sikt tror jag ändå mer på aktier, eftersom man kan bygga ihop egen portfölj med dom bästa bolagen. I fonden får du hundratals aktier och det kommer definitivt många som du inte tror på eller vet vad dom gör...

Två Månadslöner

3 comments:

  1. Spännande transaktioner! Intressant med EQTs intåg i Securitas, blir kul att se vad de har för planer där :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blir nog inte mycket i början, då det är endast 2,7% de har köpt :) Kanske kommer fler köp i framtiden, vi får se.

      Delete
  2. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

        E-post :   combaluzierp443@gmail.com

    ReplyDelete