Saturday, September 19, 2020

Hur stor är din portfölj?



Jag ställde en fråga på Twitter om hur stora deras portföljer är. Min definition av portfölj är allt som är sparat i aktier, fonder, obligationer, räntepapper, råvaror, kassa och andra värdepapper. Totalt har 704 personer röstat och det fanns 4 alternativ att välja mellan:

Under 250 000 kr anser jag som nybörjarportfölj eller den som har varit med några år. Det är väldigt bra att man har börjat spara och första delmål är såklart 100 000 kr, sedan 200 000 kr och 250 000 kr. Man lär sig oerhört mycket under denna tid och 222 personer är just nu i nybörjarfasen. Några säger att det är trögt i börjar för att spara ihop pengar, medan andra säger att procentuellt ökar portföljen mycket fort med nya insättningar. Det är väl lättare att dubbla pengar när man har 1 000 kr än när man har 200 000 kr?

Mellan 250 000 - 500 000 kr tycker jag är en bra storlek på portföljen där ränta på ränta börjar skapa nya pengar fortare. Jag ser dessa investerare som 1/4 miljonärer eller 1/3 miljonärer. Dessa människor är på rätt väg och om dom slutar spara här, om ungefär 7 år dubblar dom sina pengar. Fortsätter dom spara så når dom miljonen om 5-7 år beroende på hur mycket man har och sparar. 139 investerare har röstat här.

Mellan 500 000 - 999 999 kr ser jag dessa personer som snart miljonärer. Även om man har 500 000 kr så räcker det ett par år som vi hade 2019 med en ökning på +35% så hamnar man på över 900 000 kr. Men lite insättningar når man miljonen när som känns det som. Skulle gissa på en tidsperiod mellan 1 år och 5 år beroende vart man är och hur börsen rör sig i framtiden. Då är man miljonär. 131 investerare är här.

Över 1 000 000 kr är målet för många av oss, mig inräknad. Dessa investerare ser jag som proffs. Antingen har man sparat ihop pengarna, låtit det växa eller fått en del av det i arv. Under tiden har man säkert lärt sig en massa om hur man värderar bolag, sett säkerligen en börskrasch och många korrigeringar. Ändå väljer man att fortsätta spara, vilket visar att det är rätt väg att gå. Här samlas investerare som vill sluta jobba eller gå ner i tid. Dessa människor har en passiv kassaflöde som gör att de kan om det vill göra annat i livet. Passiva inkomster ger frihet, trygghet och glädje. Vill man hamna här, så är det bara att följa andra som har gjort denna resa. Nu är det enklare än någonsin att ställa frågor på olika bloggar, youtube, facebook eller twitter. För varje år som går är det faktiskt lättare att spara ihop en miljon, eftersom våra löner och ersättningar ökar, inflation stiger och en miljon idag kommer att vara värd mycket mindre om 10 år. Totalt har 212 investerare över 1 miljon kr.

Det är väldigt kul att vi har lika många miljonärer som nybörjare på twitter. Då kan man hjälpas åt och stötta varandra. Vi har olika bakgrund inom olika branscher och vet saker och hör saker som andra inte gör. Tycker att vi gör det rätt så bra redan och twitter bara lyser om olika grafer, utvecklingar och tips på aktier att bevaka. När allt lyser rött och man förlorar pengar kan man alltid följa andra, se hur illa det ser ut hos dom och se vad dom gör, säljer eller köper mer.

Jag blev nyfiken på er som inte röstat, hur stor är era portföljer? Vill ni dela med er, skriv en kommentar, vill ni inte det, så är det helt ok. Jag håller min portfölj hemlig så länge också...

Två Månadslöner

24 comments:

  1. Jag ligger i spannet 500000-999999

    Mvh Ebbisen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt! Ser fram emot den dagen jag hamnar i det spannet! :) Hur känns det att vara halvmiljonär? :)

      Delete
  2. Anonymous19 September

    För dagen 2,95milj i aktier/fonder!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow! Det är en rejäl summa! Fortsätter du spara som vanligt? Hur många år har du varit på börsen?

      Delete
    2. Anonymous20 September

      2år på börsen, större insättning efter försäljning av en fastighet ca 1milj.
      Under corona fallet ytterligare ca 1milj.
      Dags värde 2,95milj

      Delete
    3. Om det är pengar du kan leva utan så är det helt fantastiskt! Kommer att bli en fin kassaflöde när utdelningar kommer tillbaka!

      Delete
  3. Jag nådde precis en ny ATH.

    https://zerostrategy.blogspot.com/2020/09/were-back.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du har nog största portföljen jag någonsin sett! Damn! Måste ha varit läskigt under corona?

      Delete
    2. Ja där gick det fortare ner än jag någonsin varit med om. Jag tappade fyra miljoner på en månad. Det kändes faktiskt lite i magen, men jag fortsatte skyffla in mer pengar i portföljen vilket visade sig lönsamt.

      Delete
    3. Helt sjukt! Du vet väl att det kan rasa ännu mer nån gång? Klarar du det?

      Delete
    4. Om jag fortfarande jobbar så klarar jag det nog utan problem. Då är ett portföljras bara ytterligare ett fint köpläge.

      Delete
  4. Då hamnade jag i "250000-500000" -kategorin. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man behöver bara ett bra år som 2019 med typ +35% och är man halvmiljonär :) Så enkelt är det ;)

      Delete
  5. Anonymous19 September

    >3 Msek, tog 9 år...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiden går fort! Mycket imponerande, jag satsar på 1 Msek på 10 år, men det blir nog mer.

      Delete
  6. Snart så kan jag kalla mig proffs enligt din kategorisering...Återkommer vid tidpunkten ;)

    Mvh Louise

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt! Ser fram emot den dagen så kan vi fira!

      Delete
  7. Jag har precis nått årsmålet på 420000 förra veckan. Det ska firas med en ledig dag och skogspromenad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helt fantastiskt! Grattis! Hoppas du når 500k innan årsskiftet!

      Delete
  8. Anonymous21 September

    Jag har sparat länge, men inte speciellt målinriktat. Från början enbart i fonder och på senaste tiden mest aktier. Det ena har lett till det andra, några lyckade investeringar och vips är portföljen värd mer än 4 miljoner. Skämt åsido - det har inte gått fort, men jag har svårt att säga när det verkligen tog fart. Numera går det lite av sig själv - både uppåt och neråt :-)

    ReplyDelete
  9. Anonymous22 September

    Beror på hur man räknar. Ska IPSen ingå? Den står med bland alla posterna i sammanställningen från banken. Ska kontona där vi sparar till barnen vara med? De står också med i sammanställningen.
    Av olika skäl så har mitt månadssparande ibland pausats genom åren, Jag har också haft vissa mindre bra utvecklingar på några fonder (som nu är sålda). Men även fått en liten klumpsumma vid försäljning av en fritidsfastighet.
    Min portfölj är stor enligt vissa, men inte enligt andra. Skulle jag köpa en ny (alltså sprillans ny) bil så skulle spargrisen bli mager. Och jag har inte tillräckligt för att göra en exit.

    Spargrisen

    ReplyDelete
  10. Balanserar på 128000kr i dagsläget. Har bara hållt på i 2,5 år, och med 2 barn i medelåldern (9 och 10) så blir det inte så mycket som man hade velat till min o frugans portfölj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det viktigaste är att inte ge upp :) Har också sparat i 2,5 år och har större portfölj, tydligen för att vi inte har barn. Kostar de verkligen så mycket?

      Delete
    2. Skulle nog säga att i reda pengar så kostar de ca 4-5000kr per månad totalt sett, om man slår ut semestrar o sånt. . Förra året var vi i Japan i 12 dagar, det gick på 70k. Mindre rum o flygbiljetter hade nog varit iaf 20k mindre.
      Sen eftersom vi sparar till dom så är det ju en del där som inte går till vår egen portfölj.

      Så jodå de kostar på, inte bara ekonomiskt :D

      Delete