Saturday, September 12, 2020

Readly börsnotering 17 september



Readly kommer till stockholmsbörsen och jag har märkt att många av er blev lika nyfikna som jag. Efter att ha analyserat bolaget, läst allt jag kunde hitta på nätet och lyssnat på VD kan jag äntligen sammanfatta mina tankar kring bolaget.

Bolaget kommer att noteras den 17 september och kommer kosta ungefär 59 kr per aktie. Readly är en app/hemsida där du kan läsa nästan vilken tidning som helst online eller offline för 99 kr i månaden. Utöver det kan du dela tidningarna med 5 andra personer. Finns runt 670 titlar, både veckotidningar och månadstidningar. Såg att det finns något för alla, även barn.

Några exempel är Kalle Anka, Pc för Alla, Privata Affärer, Hemma, Hus & Hem, TV Guiden, Båtägande, Jakt m.m. Du får kika själv på deras hemsida

Som jag förstod det så går inte bolaget med vinst än enligt sammanfattning av Privata Affärer här. Readly satsar mycket på att vara störst i Europa och vill nu synas både på börsen och på andra ställen. Enligt VD så är tanken att börja tjäna pengar först efter 4-5 år då bolaget just nu är i en expansionsfas och vill helst vara ledande aktör. Det kostar.


När jag läste igenom vad andra tyckte på Twitter så fick jag en samlad bild att mer än hälften kommer att avstå från att köpa in sig. Readly fanns redan från 2012 och det är svårt att förstå att det kan vara "hett" att börja läsa tidningar på surfplatta/mobil. Viktigt att nämna är att största läsargruppen är mellan 40-70 år gamla. Enligt statistiken Readly samlar, så spenderar kunderna i snitt 20 minuter per lästillfälle och runt 7 timmar per månad.

Tycker att det hade varit roligt att prova på och läsa på mobilen när man har tråkigt då och då men inget jag kommer köpa som aktieägare. För mig ska bolaget göra vinst för att jag ska trycka på köpknappen. Eftersom Readly blev mycket omtalad på olika sociala medier (vissa av dom är betalda samarbeten) så ska man vara försiktig i det man läser och hör, många vinklar bolaget år det positiva hållet. 

Sen tycker jag att man sitter tillräckligt framför dator till exempel på jobbet och hemma. För att läsa tidningar framför skärmen igen är nog inte så hälsosamt i längden. När jag läser bolagsrapporter till exempel så skriver jag ut dom, känns bättre. 

Aktiekursen brukar stiga när många vill köpa in sig. Jag tror att det kommer att gå bra för aktiekursen i början då många småsparare och större investerare köper, för att sedan krascha ner mot mycket låga nivåer. Det är min spekulation. 

Såg att det finns olika erbjudanden att prova grattis i några månader både för er som har Telia och Tele2 abonnemang. Själv har jag dock inga av dom. Är du fortfarande nyfiken och vill lära dig mer rekommenderar jag att lyssna på podcasten här eller på youtube här.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Jag har funderat fram och tillbaka kring Readly. Till sist bestämde jag mig ändå för att testa och se om jag kunde få tilldelning med 100 stycken aktier. Troligen kommer jag inte få dem eftersom det är väldigt övertecknat, men om jag får så är det inte så stor summa det handlar om. Jag vågar chansa med andra ord, och målet är att sälja ganska omgående.

    Mvh Louise

    ReplyDelete
    Replies
    1. Modigt av dig! Hoppas det kommer gå bra! Många är oroliga nu när två stora förlag väljer att hoppa av i sverige. Avtal löper ut sista mars var det?

      Många också tänker köpa och sälja direkt eller om några dagar, vi får se vad som händer. Intressant, jag vågar dock inte köpa.

      Delete
  2. Jag ändrade mig :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gissar att du är inte ensam :) Bättre att köpa stabila bolag tycker jag. Tråkigt men man får inte några överraskningar heller.

      Delete