Monday, June 14, 2021

Utdelning man kan räkna med



Finansinspektionen (FI) har meddelat att om allt går som det ska så får bankerna betala ut kvarvarande utdelning under andra halvåret. Jag tror att det kommer att förbättras väsentligt kring pandemin och att bankerna betalar ut resterande 25% under hösten. Om jag minns rätt så var det 4,35 kr per aktie i Swedbanks fall. Även Avanza kan betala ut resterande utdelning.

tal om Swedbank har ledningen köpt på sig lite aktier under våren, både VD och styrelseledamot har köpt. Det är nog styrketecken. Banken satsar även på ny plattform av sparande och investeringar, vilket är också intressant.

Angående utdelningar så har även Volvo meddelat avklarad försäljning av UD Trucks i april i år och vill dela ut pengarna till sina aktieägare. Det rör sig om 9,5 kr per aktie i extrautdelning. Beslut tas den 29:e juni och jag tror att det går igenom, Volvo har rejäl kassa och kan lätt dela ut utan att det påverkar bolaget. Dom extra tusenlapparna väntar jag på med öppna händer.

Det är nog allt kring utdelningarna denna vecka och det ser väldigt bra ut. Covid kommer snart gå till historia och allt blir som vanligt igen. Bolagen tuffar på både sommar och vinter och det är bara att vänta och samla utdelningarna. Börsen har alltid varit bästa sparformen under alla år, ibland går det bra, ibland mindre bra men på långsikt är den helt fantastisk.

Angående miljonärskatten tänker jag inte på för mycket om den. Jag kan knappt påverka något ändå, jag satsar på det jag kan ändra på. Min åsikt kommer alltid att vara att det borde inte vara skatt på ISK och börs alls. Alla pengar vi lägger in på börsen är ju redan skattade. Min arbetsgivare drar ju skatt på lönen och här på börsen skattar jag igen, det är det dummaste som finns. Men så länge jag slår skatten och inflation varje år är det fortfarande värt det.

I år är portföljen upp runt +15% så jag är nöjd med det. Vissa år kan man ligga på minus, varför ska man då betala skatt på det? Varför ska man betala skatt alls egentligen? Det är ju mina pengar som är skattade! Är nöjd att vi har sparekonomer på Avanza och Nordnet som kämpar hårt åt oss. De är hjältar i mina ögon!

Lite roligt är det ändå, du skattar pengar på jobbet, köper en fond och betalar avgift till fondbolaget, kanske även växlingsavgift om det är utländsk fond och sen skattar du portföljen varje år... 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment