Sunday, February 13, 2022

Frågor och svar"Vad är dina tankar kring energi och råvaror? Ser i din portfölj att det är lite sånt. Jag tänker på nyare grön energi och gammal traditionell."

Svar: Energi kommer alltid behövas i olika former, vilket är rätt eller fel får var och en avgöra. Det finns också många olika råvaror och efterfrågan på dom är varierande. I vilket man ska investera i är det svårt att veta. Jag tänker såhär, Sverige är ett skogsland. Det finns enorma skogstillgångar och det finns vissa länder som har knappt någon skog. Att investera i skog var självklart för mig. SCA som äger enorma skogstillgångar utgör 8% i min portfölj. För att minimera risken valde jag ett till bolag som är Billerudkorsnäs. Här är det 5%.

I Billerud är det små skogstillgångar, men här finns mycket potential i annat. Förutom vanlig papper och kartong så tillverkar Billerud kvalitéts produkter av papper och kartong. Här finns det papperstillverkning för läkemedelsbranschen och lyxvaror. Billerud har ett av världens modernaste kartongmaskiner som kan tillverka 100 miljoner enlitersförpackningar för mjölk. Per dag! Du kan läsa mer om det här eller se en kort video. Billerud är med i bolaget Paboco som håller på att skapa pappersflaskor till bland annat Coca Cola. Det finns även påbörjad arbete att skapa pappersbatterier och mycket annat intressant.

Angående energi så har jag endast Tesla som har meddelat att Tesla kommer sälja mer solceller och batterier för hus (powerwall) än Teslas bilar. Mer om det på deras hemsida. Äger 1% av portföljen. Jag har även Nibe 6% som säljer solceller, värmepumpar, kaminer och massa annat som hjälper människor att spara på världens resurser och gör livet enklare.

Jag har tittar även på sol, vind och vatten aktier men dom har inte visat några vinster och P/E talen var väldigt höga. Inget jag vågade hoppa på. Angående gammal kärnkraft och liknande försöker jag undvika dom. Jag är dåligt insatt och gillar mer "renare" alternativ. Vi investerar ju för framtiden. Hoppas det var en bra svar.

"Vad har du för spartips för mer kortsiktigt sparande? Jag har aktier, fonder och sparar till insats för bostad. Är det investmentbolag man ska satsa mest på?"

Svar: Det beror på hur mycket du har kvar till att nå insatsen. Är du nära att nå insatsen och hittat bostad hade jag plockat ut allt från börsen redan nu. Är du på plus så spelar ingen roll vad som händer på börsen sen, du köper ju bostad som är viktigare än börsen på många sätt. Huset kan ju försvinna om någon annan köper den men börsen finns alltid kvar. Det finns aktier så det räcker för alla. Du kan alltid börja spara igen när ekonomin tillåter.

Eftersom du säger kortsiktigt så låter det som inom 5 år, det brukar vara kortsiktigt på börsen. Har du några år kvar tills du når insatsen så finns det några alternativ. Man kan bara behålla pengarna på kontot, inflationen äter knappt upp något på 1-2 år. Så sparar du bara där. Är du intresserad att placera pengarna någonstans så kan du öppna sparkonto. Google och leta på facebook grupper m.m så hittar du någon sparkonto med 1-1,5%. Bättre än ingenting eller hur? Tryggt och garanterad plus.

Vill du våga lite mer än så och lägga på börsen så hade jag placerat i trygga och rimligt värderade bolag. Inga bolag som har P/E 50+ och inga väldigt små bolag. Småbolagsfond är okej som AMF småbolag t.ex. Inte heller någon förhoppning som grön energi, krypto eller rekommendationer på facebook. Anledning är att det kan vända snabbt, grön energi kan bli opopulär och folk flyttar sina pengar till andra branscher. Krypto är ren spekulation och enstaka bolag kan falla kraftigt och förhoppningar om framtida vinster är höga. Facebook föll ju -20%! Helt sjukt. Det skulle nog aldrig hända Investor med 20+ innehav i deras portfölj och substansrabatt...

Angående investmentbolag så ska du då köpa med rabatt. Inga Latour eller liknande med +46% premie! Det kan falla när som. Titta på ibindex där Investor och Industrivärden är säkra kort enligt många investerare. Handlas också med lite rabatt och om 2-3 år borde det stiga i aktiekursen. Trygga aktier som jag ser det just nu och några år framåt är Axfood, Castellum, Investor, Securitas, Swedbank... jag är inte så insatt i andra aktier än min portfölj, följer bara lite smått och jag tycker många är fortfarande dyra. Fortsätt med fonder, sverigefond, fastighetsfond, usa fond, global osv. Även om det sker en större krasch nu så borde den återhämta sig inom ett par år. Kom ihåg att många krascher återhämtar sig snabbt mellan några månader till ett par år som längst. Månadssparar du så är nedgången bara bra. Du köper billigare och återhämtning sker snabbare.

"Investor A vs Investor B, har i dagsläget A, är det värt att byta till B?"

Svar: Ja. Har du gratis courtage så definitivt ska du byta. Betalar du courtage på sälj och köp så svaret är också ja. Har du till exempel 100 aktier i A och säljer dom så betalar du 53 kr i courtage. Det du sparar är 11 kr per aktie. 11 gånger 100 är 1 100 kr. Sen betalar du också 53 kr igen för din köp av B. Det borde ge runt 1 000 kr i vinst helt gratis på 2 min jobb. Antingen behåller du tusenlappen eller köper istället 104 aktier och har noll på kontot igen. Du får antingen gratis pengar eller fler aktier. Räkna på det själv lite beroende på vad du har så ser du att även efter courtage så är det värt det. Min bloggkollega Kronantillmiljonen har gjort det för ett tag sedan och även chef på Investor gjorde samma sak i fredags. Han gjorde en vinst på 100 000! 

Enda negativa är att det kommer stå annan inköpskurs på dina aktier, men det spelar ingen roll vad som står där egentligen. Det är bara kul att ha låg inköp och inget annat. Jag kunde göra samma sak för några år sedan men hade få aktier, så dom enstaka kronor tyckte det var inte värt. En tusenlapp, ja, det känns som en bra affär.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Tack för ett väldigt bra svar! Bra initiativ med Q&A.

    ReplyDelete