Wednesday, February 9, 2022

Securitas är undervärderadIgår rapporterade Securitas för sista kvartalet och helåret 2021. Det är ett säkerhetsbolag som jag gillar väldigt mycket, för mig är dom som ett komplement till poliser, som skyddar, håller ordning och förebygger olyckor. Ett fint bolag med fina framtidsutsikter när vi lever i allt mer orolighetsfylld värld. Vi behöver Securitas både digitalt, som företag eller som privatperson. Aktiekursen däremot är väldigt dålig jämfört med mina andra 13 innehav och jag har ägt Securitas länge!

Försäljning blev 107 700 mkr (107 954 mkr)

Vinsten före jämförelsestörande poster blev 10,41 kr per aktie (8,02 kr)

Utdelningen föreslås till 4,4 kr per aktie

Snabbläste rapporten och tyckte den var bra. Rörelsemarginal har ökat till 5,6% som var den högsta på mer än ett årtionde. Högre lönsamhet i alla affärssegment, stark kassaflöde, lägre skuldsättning, kostnadsbesparingsmålet uppnådda och börjar ge resultat i slutet av året. Efter uppköp av Stanley Security kommer mer än 50% av vinsten i Securitas från elektronisk säkerhet med hög marginal. Det har även blivit återköp av egna aktier senaste halvåret.

"Vi såg en ökad tillväxt i det fjärde kvartalet trots utmaningar relaterade till komponentbrist."

Mina förväntningar av Securitas var lite lägre och jag blev positiv överraskad. Försäljningen kommer igång efter alla restriktioner är släppta, vinsten förbättras varje år och utdelningen är lite lägre än jag hoppades på men det är helt rätt val, Securitas har spenderat väldigt mycket på förvärv av avdra bolag. Många var oroliga för löneinflation men Securitas har hanterat det väl med prisjusteringar. På börsen är det oftast överdrivet. Liten oro blir lätt värsta panik och lite positiva nyheter ger kraftigt stigande aktiekurs. Vad som hände med aktiekursen under rapportdagen förstår jag inte alls.

Aktien steg kraftigt i början med nästan 5% upp men avslutade dagen med knappa 1,49% uppgång. Antalet aktieägare på Avanza är 18 201 och jag ska hålla ögonen öppna för framtida utveckling. Om vinsten blir 10 kr igen under 2022 så är P/E väldigt låg på 11,5. Snittet ligger på runt 18,5 vilket borde ge en rimlig aktiekurs på 185 kr. Det finns uppsida på runt 60%! Det kräver att Securitas ska tjäna 10 kr i år. Även om vi räknar in engångskostnader är vinsten över 2 kr per kvartal. Det kommer att blir närmare 10 kr i år med är jag helt säker på.

Aktiekursen stämmer inte överens med bolaget ibland, det har jag lärt mig från böckerna jag läst. Man ska ha tålamod och då blir man belönad längre fram. Om börsen som helhet faller, då följer även Securitas. Att köpa bolaget för 115 kr eller lägre är enligt mig ett fynd. Vi får se. Det kommer troligtvis massa bevakningar på bolaget imorgon med nya riktkurser och så vidare. Kan folk verkligen inte lista ut ett rimlig pris själva? Så svårt är det ju inte. Enda jag kan komma på är att aktien är opopulär. 

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous09 February

  VD köpt 10 000 aktier idag :)
  Styrelseledamot också köpt 10 000 aktier.
  Riktkurser från bankerna är mellan 138-180 kr

  ReplyDelete
 2. Bommade ditt inköpspris med en krona, men tänker att på något års sikt är nog 116 också en helt ok inköpskurs. Ser väldigt billigt ut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ibland känner jag att det är omöjligt att den går under 110 kr... men ingen vet, allt kan hända. Det har Lynch skrivit i sin bok, att det har skett vissa gånger hur säker man än är.

   Delete