Monday, February 7, 2022

Varning för börsintroduktioner!Stora bolag svänger rejält i aktiekurserna senaste tiden och det är onormalt på börsen. Facebook på -25% på en dag! Snapchat +52%, Amazon +13%,  I Sverige är det Addlife -26% i fredags och sen finns det andra bolag med liknande utveckling för vissa handelsdagar. Det brukar inte vara så, dom är väldigt stora bolag och det som sker på marknaderna just nu är enkelt förklarat är kaos.

Småbolag kan hoppa upp och ner i aktiekursen med 5-10% per dag men Facebook? Amazon? Världens giganter? Det är många som är förvirrade på det som sker och man vet inte längre om det ens går att räkna på framtida vinster och värderingarna på bolagen? Bolagen släpper fina rapporter och aktiekurser faller och dåliga rapporter går upp ibland, hur ska man agera?

Jag tror och det är min strategi är att fortsätta månadsspara i dom bästa bolagen man känner till. Bolagen som man tror kommer finnas kvar många år framöver, som skapar nya produkter och tjänster, som anpassar sig, som tjänar pengar, som gör bra saker för konsumenter och så vidare. Hellre köper jag fantastiska bolag för okej pris än dåliga bolag väldigt billigt.

Många nya bolag har kommit in på börsen under 2020-2021, ovanligt många. Alla trodde att det är lätt att introducera nytt bolag på börsen, ta in massa kapital och sälja lite aktier med vinst. Det låter som alla har väldigt fina idéer, fina framtidsutsikter, stora vinster i framtiden och alla kommer ha fin tillväxt framöver. Gjorde dom verkligen det? Låt oss titta på bolagen sedan börsintroduktion som jag följer lite smått:

Readly                -80%
Lohilo Foods        -75%
Fractal Gaming    -57%
Nimbus Group      +2%
Storskogen          -18%
Ellwee                 -75%
Volvo Car             +4%
Hemnet               -25%
Söder Sportfiske   -10%

Kommer inte på några fler och troligtvis ligger utvecklingen i dom andra börsintroduktioner inte långt ifrån 0% eller minus. Vad kan man dra för slutsatser. Jo, inga nya intressanta börsintroduktioner håller på att ske nu. Varför? Ingen vill introducera sitt bolag på börsen när det håller på att fallera när som helst. När börsen var hett så ville alla ut på börsen. Värderingarna var höga på det mesta och så tjänar folk pengar - säljer dyrt till oss såklart. Sen sitter vi med massa hetta aktier som inte är hetta längre som vi har betalat för mycket för. 

Det är lätt att följa massan, jag gör som alla andra så blir det bra. Nej, det blev väldigt, väldigt dyrt för många som har investerat i dessa bolag. Nu sitter man med Svarte-Petter och det gör ont att sälja och det gör ont att behålla. Många tänker stiger det tillbaks till inköpspris så säljer jag allt. Ja och nej, när kursen börjar stiga igen så ändras tankesättet direkt till - Jag visste det skulle bli bra, jag behåller lite längre. Det är ju dumt att sälja när den bara stiger?

Börsen är inte kasino och inte heller någon lekstuga. När man hoppar från köp till sälj och köp till sälj så är det bara banken som tjänar pengar, inte du. Jag har valt bolag i min portfölj som har bra track record, helst många år bakåt och jag tittade på stigande vinster. Har dom gjort bra under alla år så tycker jag sannolikheten är stor att det fortsätter så. Nya börsintroduktioner har sällan information till oss bakåt i tiden.

Jag har inte köpt in mig på börsintroduktioner på nya bolag på grund av 1: Höga värderingar och 2: Jag har gjort min research, bolagen har antingen svaga produkter som jag inte tyckt om eller jag fått negativ feedback från andra som använder dom. Även om vissa produkter är bra så väljer dom flesta konkurrenters istället. Lägger man både 1 och 2 ihop så får man en recept till rejäl kursfall.

Två Månadslöner

8 comments:

 1. Anonymous07 February

  Dina siffror stämmer inte! Storskogen tex gick in på 38kr.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner07 February

   Då är det Avanza som inte visar kursen rätt. Jag tror Avanza visar kursen som avslutades under första handelsdagen på 50,05 kr. Hur som helst är utvecklingen från 38 kr till 40 kr inte jätteimponerande ändå. Mvh

   Delete
 2. Jag plussade 164% i min "lekportfölj" förra året där jag gör ipo:er o lite trading. Och då fick jag inte plats i de "bästa" noteringar.

  Så att påstå att enbart banken tjänar på dom är lite missvisande. Att sälja i rätt tid gäller ju för alla innehav, inte bara nya. Jag tror nog många som köpte FN det senaste året är lite tårögd idag.

  Flat capital +38,99%
  Synsam +41,2%

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner07 February

   Hoppas du inte förlorar massa pengar i dina trades, nästan alla gör det i slutändan...

   Där håller jag inte helt med dig att man ska sälja i rätt tid. Det finns väldigt många bolag som man ska aldrig sälja. Inte ens om det är krig i världen.

   Flat capital är extremt övervärderad enligt ibindex med 160% premie. Den kommer med största sannolikhet halveras i värde närmaste tiden.

   Synsam finns det inget info om, rapport om 2 veckor. Jag tror den värderas som allt annat, väldigt dyrt. Vi får se efter rapport, ingen jag skulle satsa pengar på när man inte har någon som helst hum om bolaget.

   Delete
  2. Jag har tjänat pengar på alla ipo'er hittills. Men jsg är inte med på alla som noteras, långt ifrån. Och jag säljer uteslutande under första dagen.

   Delete
 3. Anonymous07 February

  Hej tvåmånadslöner,

  Precis som Anonymous February 7, 2022 at 8:48 AM är inne på är tyvärr hela ditt inlägg missvisade och du behöver gå tillbaka och hämta siffror från varje enskild IPO. Som du säger visar Avanza inte detta i deras grafer eller på hemsidan, därför behöver du antingen skriva om texten i ditt inlägg eller redigera alla siffror för att skapa en korrekt bild.

  Fortsätt med det du gör, diggar din blogg!
  Mvh
  E

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner07 February

   Tack, jag ska ta med mig det och göra bättre framåt.

   Det är också två olika saker om man köper innan det handlas på börsen, då får man ett pris och om man handlar under första handelsdagen, då blir det ett helt annat pris.

   Det siffror jag fick fram från Avanza kan man säga att det gäller från andra handelsdagen. Då visar det mer korrekt bild. Rejäla minus oavsett... tyvärr.

   Mvh TM

   Delete
  2. Fast om du inte räknar från ipo priset, utan från första/andra handelsdag en, kan man då verkligen säga att man är med i IPO'n?

   Detta är mer en varning för nytillkomna bolag än en ipo-varning.

   Delete