Thursday, February 17, 2022

Castellum höjer utdelningen 24e året i radDet känns som att Castellum kommer vara den första aktie på Stockholmsbörsen som höjer utdelningen 25 år i rad nästa år. I år blir det en höjning och nästa år kan vi kalla bolaget för utdelningsaristokrat. Den stämpel har många bolag på amerikanska börsen men i Sverige blir Castellum den första. Förslaget på utdelning i år är 7,6 kr per aktie vilket är lite högre än jag hoppades på. Castellum har även meddelat högsta resultat någonsin! Hur kan man vara orolig för en börskrasch? 

Utdelningen föreslås att ändras till 4 utbetalningstillfällen istället för 2 som det var innan. Det betyder att man får 1,9 kr per aktie per kvartal. Totalt 7,6 kr som är en höjning med 10% mot föregående år. Det är roligt att få utdelning ofta men egentligen är det bäst att få så mycket som möjligt så tidigt som möjligt. Anledningen är att man kan investera utdelningen direkt och då hinner den växa under året istället för att få liten skvätt var tredje månad, den får inte samma effekt. Tycker det är det enda negativa med rapporten.

Intäkter 6 353 mkr (6 004 mkr)

Resultat 41,81 kr per aktie (20,52 kr per aktie)

Substansvärdet 251 kr per aktie

Väldigt bra resultat oavsett covid eller inte har Castellum levererat bra. I värsta nedgången var det fortfarande 99% betalande kunder. Det är tryggt att äga Castellum, många av kunderna är kontor, samhällsfastigheter samt lager och logistik. Genomsnittlig kontraktslängd ligger på 3,7 år vilket ger stabila kassaflöden. Castellum växer även utomlands i Norge, Danmark och Finland.

Hela rapporten kan ni hitta här. Mina tankar kring bolaget är starkt positiva, vinsterna ökar på i stort sett varje kvartal, resultatet är stark nog för att göra många utdelningshöjningar framöver och substans ger en fin rabatt i aktien när den handlas runt 220 kr. Strax över 10% rabatt. 

Aktien gick inte upp så mycket som jag hoppades på, vid börsöppningen steg kursen bara ett par procent till 215 kr och som jag misstänkte steg 5% i slutet av dagen till 222 kr. Det ser mer ut som rätt uppgång, aktien borde stiga lite till under resten av veckan känner jag. Castellum handlas nu med 11-12% rabatt enligt fbindex.se vilket är lockande. Angående hållbarhetsarbete så ligger Castellum i topp. Här byggs det solcellsanläggningar och totalt tillverkar dom 7% av total elanvändning av alla deras fastigheter. Det är en trend som många hoppar på, även Axfood bygger solceller. Med tanke på el kris och högre priser så är det inte väldigt överraskande.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment