Thursday, February 3, 2022

Swedbank 2021 Risk > RewardSwedbank har alltid varit och är fortfarande en utdelningsmaskin. En kassako som vissa säger. Banken växer knappt, men har fina kassaflöden, fina vinster (grovt räknat 16+ kr per aktie) och delar gärna ut en massa i form av utdelningar. Kursmässigt är det ganska svag utveckling, till exempel senaste 5 åren har kursen gått ner -23%. Det kan till viss del förklaras av penningtvätt skandalen. Det finns många fördelar att äga bank i portföljen men samtidigt finns det risker.

När räntorna till exempel stiger så tjänar banken ännu mer. Många andra branscher påverkas istället negativt. I en långvarig börsnedgång så vill man äga bank för att man får en massa utdelningar som man kan köpa annat för. När räntorna stiger så vill man också äga bank. Det är även en bra idé att äga bank när alla lånar massa pengar.

Utdelningen i Swedbank brukar ligga på runt 6% per år, så köper du aktier för 100 000 kr så får du ungefär 6 000 kr in på kontot varje år. Ibland även mer. Vi kan titta på rapporten för 2021 och hur vinsterna och utdelningarna ser ut. Parentes visar helåret 2020. Banken redovisade följande:

Intäkter 46 890 mkr (45 676 mkr)

Resultat per aktie 18,56 kr (11,51 kr)

Utdelningsförslag ligger på 11,25 kr

Aktiekursen föll -5,25% under rapportdagen till 173 kr och om man köper nu så får man 6,5% i utdelning. När man tänker efter så även om aktiekursen står stilla i x antal år så får man ändå över 6% varje år i utdelning. Långt mycket bättre än sparkonto. Har man tur och köper billigt så finns det lite potential i kursuppsida också. Vissa av er kanske tänker att det finns ingen garanti att vi får utdelning? Nej, men banken skrev i rapporten att utdelning till aktieägare är viktig och ska vara 50% av vinsten. För några år sedan var det till och med 75%. Det kanske kommer tillbaka igen? I år blir det då strax över 60% av vinsten.

Ska man vara petig så är utdelning 9,25 kr plus 2 kr  i extra utdelning. Ärligt talat tror jag att banken kommer ge extra utdelning varje år för att det finns pengar så det blir över. En stor sannolikhet till kursfallet igår kan bero på osäkerheten kring amerikanska myndigheter som utreder banken. Det kan uppstå böter (igen) vilket hade påverkat banken i viss mån. Förra gången var det böter på 3 månaders vinster, så kanske liknande i år med? Ingen vet som sagt. Tittar man på allt positivt och allt negativt så känns det som det lutar mer åt negativa hållet. 

I framtiden funderar jag på att ersätta Swedbank mot någon annan aktie, men vet inte riktigt till vad och utdelningarna ger några tusenlappar varje år vilket gör att man vill behålla och samla på gratis pengarna. Svår beslut, men närmsta tiden gör jag ingenting. Det är oftast det bästa man kan göra. Äger du bank i portföljen?

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Äger resurs, handelsbanken och nova scotia inom bank sektorn. Sedan en drös bolån/investeringsföretag i usa

  Ägde Swedbank fram till penningtvätt skandalen och har inte kollat tillbaka en enda gång.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner03 February

   Det var en rejäl massa av olika banker! Nej, till viss del håller jag med dig, Swedbank har gjort riktigt dåligt där. Om jag minns rätt så var det skandaler för 10+ år sen också. Det kanske uppreppas var 10e år?

   Delete