Monday, April 11, 2022

Många goda nyheterSenaste dagarna har det kommit en hel del nyheter bland mina innehav och runtomkring. Goda nyheter. Billerudkorsnäs kommer byta namn till Billerud efter förvärvet av Verso i USA. Vi i Sverige brukar oftast säga Billerud ändå, så det påverkar inte oss. Själva namnbyte görs bara för att förenkla namnet så den blir mer global. Lättare att uttala och skriva för utlänningar. Billerud blir nu en av det största globala leverantör av papper och förpackningsmaterial tillverkade av nyfiber.

tal om förpackningar så byter Grumme ut plast mot kartong för flyttande tvättmedel. Grumme ägs av norska Orkla som blir den första bolaget i Sverige som byter tvättmedelsförpackningar mot kartong (som ser ut som mjölkförpackning). Lite farligt kanske för dom som inte läser texten på förpackningen. Vi får se hur många häller in det i ett glas på morgonen...

Naturvårdsverket har undersökt skatteeffekterna på plastskatten som infördes i maj 2020 och det ger effekt. Plastbärkassar har minskat och papperskassar ökat rejält. Enligt min uppfattning gynnar nyheterna Billerud väldigt mycket då dom är stora inom papper och kartong tillverkning. 

Även Axfoods frysförpackningar har blivit mer hållbara och återvinningsbara. Trenden är stark och fler och fler bolag kommer gå över till papper och kartong samt minska materialåtgång. Till exempel flera bolag som Axfood, Orkla, Findus och Dafgårds har tillsammans bestämt sig att minska tryckytan av text och färg samt att använda mer vita och transparanta förpackningar.

Fortnox aktie föll kraftigt i början av året från 64 kr till 34 kr. Jag har köpt ett par gånger för 46 kr och 39 kr. Sedan dess har det kommit nyheter att Fortnox ska öka priset med 10 kr per modul vilket gav lite bränsle i aktiekursen och senaste dagarna meddelades att Fortnox ska byte från den lilla börslistan dom är på idag till den stora. Det borde vara Large Cap och då är stora fonder tvungna att äga Fortnox. Första köper gjordes nyligen av Odin Fonder som köpt 5 miljoner aktier. Den 13 april byter Fortnox till den stora listan. Aktien steg kraftigt uppåt mot 55 kr och handlar till höga P/E 140. Fonder bryr sig inte om värderingen eftersom dom är tvungna att köpa.

Embracer kommer också skjuta i höjden när dom ska byta listan senare under året. Många säkert glömt det och nyheterna om det kommer överraska många. Folk är glömska. Som ni ser händer det ganska mycket, men egentligen kan jag strunta i utvecklingen i min portfölj och bara luta mig tillbaka. Jag tror på bolagen och framtidsutsikterna. Man behöver inte äga 100 bolag för att vara diversifierad, det räcker med 8-15 bolag för att ha en god utveckling i portföljen.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment