Tuesday, April 19, 2022

Orättvis elkompensationOk, såhär blev det. En bekant till mig berättade att han fick elpriskompensation nu i april som var högre än han förbrukade! Han fick en faktura på 1 500 kr men fick tillbaka 2 000 kr i statlig elpriskompensation! Han tjänade pengar under vintern! Helt otroligt! Anledningen till detta var tur, eftersom han hade bundet avtal sedan innan energikris som hade låg energipris. Ibland har man tur.

Är det rättvist kan man undra? Borde man inte ge istället dom pengarna till dom som verkligen behöver? En bloggare och Youtuber som heter Rika Tillsammans förbrukar ungefär 36 000 kWh per år vilket är 3 gånger så mycket som jag gör. Hans elräkning för december landade på ungefär 18 000 kr! Han hade behövt en rejäl kompensation och inte 2 000 kr som man får som max belopp. 

Man hade kunnat även utgå till exempel från årsinkomster. Tjänar man över låt säga halv miljon så får man ingen kompensation. Är man arbetslös får man mer. Man hade kunnat även utgå från storleken på familjen, bor det flera i samma hushåll får man mer eftersom man förbrukar mycket mer. Det hade funnits många fler bättre lösningar än vi fick.

Sen ska man vara tacksam att vi fick något, men å andra sidan kan man undra varför fick vi tillbaka så lite? En elräkning på 18 000 kr är inget man förbrukat själv, en vanlig månad kanske borde ha varit 4 000 kr? Ja vi har en energikris i världen men det är ju inte våra problem, länderna ska ju se till att det blir bra framöver. Dom ska agera och ändra på saker innan det blir kris, inte när vi är i kris. Vi har ju pratat om att dom flesta bilar ska ersättas till elbilar. Har vi problem med elpriser nu så blir det mycket värre framöver.

För att avsluta detta positivt så tror jag att framtiden är ändå ljus. El och miljöproblem kommer att lösas i stora drag och vi kommer att ha en mycket bättre värld ur miljö perspektiv. Bättre uppvärmningssystem, elbilar, mer arbete hemifrån, kollektivtrafik, mer skog m.m. För att detta ska hända tror jag att det kommer att ta väldigt lång tid. Kanske 20-30 år? Det finns många problem som ska lösas och när staten är involverad, ja, ni vet. Det tar extra lång tid.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Enda som är orättvist är väl att folk i zon 3 och 4 får ersättning öht. Ska ni ha rabatt får ni avsäga er rätten att gnälla över vindkraftverk i närheten och sluta parasitera på den el vi producerar efter tvångsförflyttningar och andra övergrepp från Storswensken. Minnet är kort hos folk.
  Jag gillar verkligen din blogg, men här kunde jag inte hålla käften och då blir jag ganska dryg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner20 April

   Tack för feedback :)

   Delete