Wednesday, July 23, 2025

Rikedom är inte pengar



Enligt Chatgpt: Många ekonomibloggar fokuserar antingen på extremt sparande (FIRE-rörelsen) eller aktiehandel. Två Månadslöner bloggen är ofta mer balanserad: den lyfter privatekonomi som ett verktyg för trygghet och frihet snarare än extrem rikedom.

Kunde inte sagt det bättre själv. Pengar är ett verktyg som hjälper oss med en mängd olika saker – att förbättra våra liv, skaffa prylar, njuta av nöjen, hjälpa andra och kunna leva ett gott liv.

tal om extrem rikedom vill jag säga så här: Det är inte pengar som är rikedom. Vem vill dö rikast? Ingen. Pengar är till för att användas – och spenderas.

Många säger att man inte har lika mycket ork som pensionär för att resa, spela golf, vandra, snorkla och liknande – och det stämmer. Man borde göra sådant medan man är yngre i stället. Tyvärr är det sällan det händer. När man är ung tar jobbet upp det mesta av tiden, och på fritiden är det familj, barn och ekonomin som sätter gränser. Samtidigt förväntas man spara på börsen – vilket gör att man får ännu mindre pengar över till roliga saker här och nu.

I verkligheten är det få unga som gör allt man drömmer om. Oftast är det först sent i livet som man har både tid och pengar. Vad är rätt, och vad är fel? Det är svårt att säga. Jag har alltid tyckt att balans i livet är viktigast. Att göra lite av allt, hela tiden. Ingen vet hur länge vi får leva – eller hur hälsan kommer se ut framöver.

Några exempel:

En sparprofil på X (Twitter), i 40-årsåldern, har bott i en liten och sliten etta hela sitt vuxna liv. (I mina ögon såg det ut som renoveringsbehov.) Men han har ett sparkapital på över 10 miljoner kronor.

En annan person, i 60-årsåldern, bor i ett slitet hus men har slutat jobba före pensionsåldern. Ytterligare en person slutade jobba ännu tidigare – men bor i sin mammas källare.

Alla får såklart leva som de vill, men jag tycker att balans är viktigt. Jag blir fortfarande förvånad över hur vissa väljer att bo – och vad de prioriterar bort.
En del väljer till exempel bort tandvårdsförsäkring för att kunna spara mer på börsen. Vissa har inte ens A-kassa – för att de hellre köper snus. Att läsa om såna personer är både fascinerande och tankeväckande. Allt är frid och fröjd… tills det inte är det. Och när allt kraschar – vems fel är det då?

Det finns också många sagor som säger att pengar inte är rikedom. Att det i stället är vänner, kärlek, frihet, natur – och andra saker som ofta är osynliga för ögat. Sagor jag rekommenderar är till exempel Ronja Rövardotter och Karlsson på taket.

Jag har funderat idag – är jag rik? Ja, det tycker jag. Jag har flera riktigt goda vänner. En familj. En fru som älskar mig. En hund som blir glad att se mig varje dag. Ankor som ger mig glädje – och jag försöker ge det tillbaka. Jag har till och med byggt ett riktigt fint ankhus åt dem. Bilder på instagram.

Jag har en arbetsplats jag trivs med, fina kollegor, god hälsa, tak över huvudet, mat på bordet. Även möjlighet att köpa saker, resor och upplevelser jag önskar – och dessutom möjlighet att dela med mig av min kunskap till er. Rikedom är inte bara pengar mina vänner. Ta hand om er och varandra.

Två Månadslöner

Monday, July 21, 2025

Toppchefer minskar i Nordic Paper



Flera toppchefer i pappersbruksbolaget Nordic Paper har sålt aktier den 17-18 juli, visar Finansinspektionens insynsregister.

Bolagets vd Anita Sjölander har den 17 juli sålt 4 000 aktier till kursen 57,55 kronor, en affär på 230 200 kronor. Hon äger nu 15 000 aktier enligt ägartjänsten Holdings.

Hållbarhets- och kommunikationschefen Henrik Essén har 17-18 juli sålt 11 000 aktier för ett genomsnittspris på 58,76 kronor, affärer som summerar till 646 328 kronor. Han äger nu 6 000 aktier i bolaget.

Supply chain- och IT-chefen David Högström har den 17 juli sålt 3 300 aktier till kursen 59 kronor, en affär på 194 700 kronor. Han har därefter inga aktier i bolaget.

Strategi- och affärsutvecklingschefen Markus Larin Rosendahl har samma dag sålt 5 781 aktier till kursen 60,20 kronor, en affär på 348 016 kronor. Även hans innehav i bolaget är nu nere på noll.

Mhm... blir intressant att se vad som kommer hända med bolaget framöver, än så länge tjänar dom garanterat 6 kr i år och med rimlig PE tal på 9 är bolaget värd 54 kr per aktie. Med 10% rabatt som jag önskar köpa så börjar jag nog köpa in mig i aktien under 50 kr. Avvaktar än så länge, trots allt är det dålig tecken när insiders säljer och bolaget ägs till nästan 90% av en och enskild ägare.

Två Månadslöner

Friday, July 18, 2025

Svagare rapporter än under 2024



Jag förväntade mig mycket mer från mina aktier denna vecka, bolagsrapporter har börjat trilla in och dom flesta är under mina förväntningar. Det kan påverka min avkastning i år och rejält, börsen som helhet är knappt på plus och jag låg över 10% i år, men efter dagens snabbläsning känns det som att börsen kommer avsluta året på minus och jag kommer avsluta året med knappt 10% från tidigare 15% som jag räknade med.

Det syns tydligt i bilden att vinsterna har sjunkit något från förra året, visst var 2024 ett bra år men 2025 är efter än så länge, man får hoppas att dom lyckas leverera i alla fall samma resultat som 2024.

Korta kommentarer:

Swedbank 7 kr i vinst per kvartal är bra, bara för något år sedan var det 4 kr per kvartal. Förra året var vinsten extremt hög på 30 kr, jag räknade med 25 kr i år vilket dom kommer klara av. Tror det blir närmare 27 kr. PE talet brukar vara 8 och 8 gånger 27 ger en rimlig aktiekurs på 216 kr, så dagens 250 kr är något högt.

Volvo nästan halverade vinsten från 14 kr till 8 kr. Det största anledningen är 11% lägre försäljning för lastbilar och 7% lägre försäljning i anläggningsmaskiner. Ouch! Glöm extrautdelning nästa år.

Evolution något lägre vinst men ändå på väldigt höga nivåer. Försäljning upp endast 3,5% och vinstmarginal börjar krympa från också höga nivåer. Bolaget behåller över 50% vinst och just nu minskade den till 48,1%. Fortfarande extremt högt men trenden pekar nedåt, även aktiekursen. Om bolaget fortsätter bibehålla vinsten och försäljningen så är aktien fortsatt billig på PE 14-ish. Vinsten blir 5 euro i år som är ca 55 kr, bolaget kan dela ut 4% varje år, återköpa egna aktier som höjer vinsten och fortsätta så här i många år. Visst finns det risk för lägre vinst framöver och ännu lägre aktiekurs, men för den som har tålamod kan detta bli riktigt bra långsiktigt. Evolution är inte raket längre.

Prevas är ett konsultbolag och hela branschen har det tufft just nu. Innan gick det fantastiskt och när allt rasade från 150 kr till 100 kr började jag köpa fler och fler aktier. Bolaget har knappt någon skuld, har förvärvat andra bolag med sitt kassaflöde och vinsterna från förvärv kommer framöver. Enligt VD går energi och försvar bra, även Finland håller på att återhämta sig men vissa regioner går sämre. Försäljning upp 4,6% men vinsten föll kraftigt.

Hälften av mina rapporter har kommit in och det ser svagare ut än 2024. Får se hur andra halvan ser ut men än så länge är jag inte nöjd. Jag får hoppas att mina större innehav drar utvecklingen i hela portföljen, annars blir det låg avkastning även i år... 

Två Månadslöner

Wednesday, July 16, 2025

Min edge mot andra investerare



I 99% av fallen släpper ett bolag ut sin rapport på förmiddag, men Nordic Paper valde att släppa rapporten klockan 19:00. Och gissa vem som sitter och väntar på rapporten? Jag såklart. Bolaget är specialister inom skyddspapper, till exempel produkter som bakplåtspapper, bakformar eller säckar och påsar. Utöver det även skyddspapper för golv och liknande. Otroligt bra resistent papper, som skyddar mot olja, smuts och till och med vatten. Ja, du läste rätt.

Jag hade möjlighet att använda deras papper hemma och blev väldigt imponerad. Papper går inte sönder, du kan renovera hemma, måla, gå med arbetsskor, blöta ner, smutsa ner, pappret klarar sig fint ändå. Finns även massor av andra pappersprodukter dom tillverkar, men få känner till dessa. Jag gör det. Jag har bekanta som jobbar där.

Det kan man kalla för fördel. En edge mot andra investerare som inte riktigt vet vad dom köper. Bolaget gav mig över 100% avkastning inom 3 år. Det är jag otroligt nöjd med. I rapporten förväntade jag mig en vinst på nästan 4 kr för januari - juni och det visade sig vara 3,44 kr. Försäljning har minskat med bara 7 ton och nettoomsättning var samma som förra året. Enligt VD:

Sedan början av 2022 har vi sett en stigande prisutveckling för massaved och sågverksflis, som är den främsta insatsvaran för Kraft Papers verksamhet. Under det andra kvartalet bröts denna utveckling, och tecken på sjunkande priser kunde observeras. För segmentet Natural Greaseproof är den viktigaste insatsvaran
marknadsmassa. Priserna för marknadsmassa är fortsatt höga men började sjunka under slutet av det andra kvartalet, vilket kommer att påverka Nordic Paper positivt.

grund av den höga extrautdelningen på 12 kr som fastställdes idag har kursen rusat från 50 kr (som budet låg på tidigare) till hela 77 kr senaste veckorna! Av 11 000 ägare innan budet valde 8 000 av dom lämna bolaget helt och sålde allt dom ägde, för 50 kr per aktie. Dom gjorde en liten vinst, ja, men titta på vad dom missade, 55% till!

Jag har fortfarande en rejäl stek, trots att SVP äger nästan 90%. Det kan komma ett till bud när som helst och hela bolaget blir uppköpt, då försvinner den från börsen. Kanske budet blir högre än 50 kr, vem vet. Att bolaget kommer försvinna är det garanterat, frågan är inte om, men när? Oavsett vad som händer har jag haft ett fantastisk resa med Nordic Paper, mina pengar har verkligen växt och mycket snabbare än i andra bolag jag äger.

Rimlig värdering jämfört med konkurenter är PE 9 och en vinst i år på 7 kr är rimligt. Kanske till och med något högre. Då är rimlig aktiekurs 63 kr. Aktien står på 77 kr idag och kommer sjunka med 12 kr (utdelning) imorgon. Då blir aktiekursen 65 kr eller något lägre vilket är rimligt. 

Två Månadslöner

Tuesday, July 15, 2025

Återhämtningen för fastighetsaktier dröjer



Dom flesta har tröttnat på Castellum, även jag. Men det bästa man kan göra är - ingenting. Castellum är fortfarande det största innehavet i portföljen här. Här har jag placerat mest av mina pengar. Anledning är enkel, företaget äger fastigheter över hela norden och jag vill äga en del av det. Jag ser det som en fastighetsinvestering. 

I börjar gick det riktigt bra med 15% avkastning per år, utdelningar som gick upp varje år och precis innan 25:e utdelningshöjning så gick allt åt skogen. Tack Castellum. Tack vare Castellum har jag underpresterat börsen hela 2024. Senaste typ 12-18 månader kom det ut massor med nyheter kring Castellum, bland annat VD byte, Akelius som blev största ägare som både vill äga aktier långsiktigt och vill skänka bort dom, Castellum fortsatte köpa norska aktier i Entra, förändringar i styrelsen och så vidare. Svårt att hålla koll på allt. Januari - juni visar följande: 

Intäkterna uppgick till 4 789 mkr (4 977)
Nyuthyrningar har gjorts med 185 000 kvm (128 000)
Driftöverskottet uppgick till 3 206 mkr (3 391)

Periodens resultat efter skatt uppgick till 191 mkr (-103), vilket
motsvarar 0,39 kronor per aktie före och efter utspädning (-0,21)

Nettoinvesteringarna uppgick till 2 823 mkr (-474)
Fastighetsbeståndets värde uppgick till 137,0 mdkr (135,7)
Belåningsgraden uppgick till 36,7 procent (35,6)

Det ser helt okej ut i mina ögon, något svagare än förra året men positivt med nyuthyrning, resultat som är plus istället för minus, stora investeringar framåt, fastighetsvärdet har gått upp och skulden med lite grann men ändå låg, den brukar ligga på ca. 35% år efter år.

Enligt VD Joacim Sjöberg:

"Vår uthyrningsgrad på 90,3 procent är inte hotande men lägre än vad vi vill ha den på. Den lägre uthyrningsgraden förklaras till viss del av de senaste årens fastighetsförsäljningar av huvudsakligen fullt uthyrda tillgångar. Det värdeskapande arbetet med att fylla vakanser, uppgradera lokaler, sänka kostnader och utveckla projekt pågår för fullt", skriver han.

Substansvärde visar vad bolaget är värd om man hade sålt alla tillgångar och det är 159 kr per aktie, den 14:e juli kostade en aktie 117 kr och efter dagens rapport föll kursen två kronor. Jag får vänta några kvartal till innan Castellum vänder den negativa trenden. Som jag sagt tidigare i år, vilken aktie som helst kan drabbas av negativa nyheter gång på gång och man ska kunna klara av det mentalt. Jag tror fortfarande långsiktigt på Castellum.

Två Månadslöner

Monday, July 14, 2025

Enda rimliga platsen för att få pengarna växa



Räknar med att jag kommer att avsluta året med ca +15% i år, låter högt men inte alls orimligt. Förra året var det endast 6,15% i avkastning och i år är det många innehav som är fortsatt undervärderade. Några kommer stiga och rejält. I listan finns Evolution Gaming som kan lätt gå upp 25% till och med mot 1 000 kr, Castellum som borde stiga 20% mot 140 kr, Nibe som har mer att ge, från 40 kr upp 15% utan problem i år, Prevas +15% mot 105 kr, Investor +10% till över 300 kr och andra innehav med minst 5% var. 

Portföljen visar redan +10% efter 7 månader och det finns mer att hämta. Rapporterna har redan börjat trilla in och dom ser bra ut. Visst vad som helst kan hända och jag kan inte göra speciellt mycket, bara att sälja av väldigt dyra aktier och köpa mer i billigare. 

Det har blivit stora nedgångar under 2024 och även in i 2025 men många bolag har nu höga utdelningar, höga vinster och någon gång borde värderingen återspegla siffrorna. Många aktier i min portfölj kommer fortsätta gå upp. Några kanske ned, men jag säljer inget just nu. Den enda försäljningen jag gjorde var i Axfood på grund av hög värdering, annars har jag inga högt värderade bolag längre. Tesla kanske, men om robottaxi blir verklighet i hela USA kommer aktier 10x härifrån om några år.

Tänk dig, istället för att köra bil 2 timmar om dagen till jobbet och tillbaka hade du kunnat jobba från bilen. Eller göra något annat av värde. Dom som är rika vill ha mer tid och det är svårt att köpa det. Om man kan köpa en bil som kör dig åt dig, inte illa, va? Finns potential helt enkelt. Tesla är ett litet innehav i portföljen men det har vuxit väldigt bra och står för ca. 2% av hela portföljen.

Avanza visade sina siffror nyligen och dom såg bra ut, vinst ökade 18% till 3,81 kr för kvartalet och i år 23% till 8,31 kr. Man kan lätt räkna med 4 kr i vinst per kvartal, påminner mycket om Swedbanks vinst för något år sedan. Ca. 16 kr blir det i vinst i år och kan även nå 20 kr nästa år, helt otroligt vad bra det går.

Antalet kunder hos Avanza närmar sig 2,2 miljoner vilket motsvarar 20,7% av Sveriges befolkning (data från SCB). Det går helt enkelt bra för banken. Kommer fler spara i aktier eller mindre framöver? Jag tycker med skattefrihet på 150 000 kr kommer fler att göra det. Det är enda rimliga platsen för att få pengarna växa.

Två Månadslöner

Friday, July 11, 2025

Axfood - Hög värdering, stabil resultat i andra kvartalet



Mitten på maj började jag minska i Axfood innehavet och kraftigt. Sålde på 270 kr, sedan på 280 kr och senast som förra vecka ännu mer på 285 kr. Värdering? Väldigt hög: PE 29 idag. Blankning har också ökat. Vinsten förväntas bli knappt 10 kr i år och det är vad jag räknar med, i bästa fall 11 kr. Historisk värdering är PE 23. Aktien är värd under 250 kr, inte 290 kr. Istället ökade jag i en konkurrent från Nederländerna - Ahold Delhaize till PE 18.

Ahold köper tillbaka egna aktier, det gör aldrig Axfood.
Ahold delar ut hälften av sin vinst, Axfood delar ut närmare 85-90% och snart blir det inga utdelningshöjningar om inte vinsterna lyfter rejält.
Ahold har inga svårigheter att förvärva andra bolag med kassaflöde. Axfood försöker växa av sig själv genom att öppna nya butiker. Ahold växer snabbare.
Ahold säljer över stora delar av Europa och USA, Axfood bara i  Sverige.
Ahold säljer även alkohol, bränsle och prylar, det gör inte Axfood.

Fler saker talar för Ahold än Axfood, därför flyttade jag pengar där det är tryggare. Är nästan säker på att det kommer bli bättre avkastning än för Axfood ägare. På Avanza står det PE 18 på Ahold, men egentligen tjänar bolaget mer om man räknar bort engångskostnader. Så PE talet är ännu lägre.

Hur som helst är Axfoods rapport helt ointressant för mig men jag tittar där ändå, för er skull. Vinsten för kvartal två blev 2,85 kr något högre än jag väntade mig på max 2,5 kr. Försäljning upp 9,3% vilket är bra. För januari - juni är det en vinst på 4,93 kr (5,28 kr förra året). Jag räknar med 10 kr i vinst i år. Kanske om allt går åt rätt håll 10,5-11 kr. PE talet är ändå över 25 vilket är högt för Axfood.

The market continues to be very competitive in all segments, skriver VD i första meningen, det lät inte bra, men Axfood har ändå klarat sig väl. Hur aktiemarknaden kommer ta emot rapporten är oklart. 

Jag tycker så här, bra och stabil bolag som är lite mer än 10% övervärderad. Den övervärderingen är ovanpå en redan hög värdering. Förstår inte att folk vågar köpa aktien just nu, men jag tror det är fondförvaltare som köper in sig oavsett pris, när småsparare sparar i fonder så måste fonderna köpa något och Axfood är högt i listan när det är lite skakigt på börsen. Nu när börsen har fått fart igen, blir det kraftiga försäljningar?

Blir spännande att läsa Ahold rapport framöver. Återkommer. Ha en fin dag så hörs vi snart igen!

Två Månadslöner

Wednesday, July 9, 2025

50/30/20-regeln Det bästa du kan göra för din ekonomi



Att skapa en hållbar privatekonomi behöver inte vara svårt. En av de mest populära och lättanvända budgetmetoderna är 50/30/20-regeln. Den ger en tydlig struktur för hur inkomsterna bör fördelas varje månad, utan att kräva avancerade kalkyler. Det är ett enkelt sätt att ta kontroll över pengarna och samtidigt skapa balans mellan nödvändiga utgifter, livskvalite och sparande.

50% – Nödvändiga utgifter
Hälften av nettolönen bör gå till det som är absolut nödvändigt för att leva: boendekostnader, mat, transport, el, telefon, försäkringar, husdjur och andra fasta utgifter. Den här delen täcker alltså allt som måste betalas varje månad för att vardagen ska fungera. 

30% – Livsstil och nöjen
Den andra delen, 30%, är avsedd för valfria utgifter, det vill säga sådant som inte är livsnödvändigt, men som gör livet roligare. Det kan handla om restaurangbesök, shopping, resor, renoveringar, nya prylar, verktyg, gym, tillbehör av olika slag, växter, en ny grill med mera. Den här kategorin handlar inte om att undvika att unna sig, utan om att göra det medvetet och inom rimliga gränser. 

20% – Sparande och skulder
Den sista delen av inkomsten, 20%, bör gå till sparande eller att betala av skulder. Det kan handla om att bygga upp en buffert, spara till större mål, investera eller amortera på lån. Genom att avsätta den här delen varje månad ökar den ekonomiska tryggheten över tid. Att ha en buffert gör att oväntade utgifter inte längre behöver orsaka stress, och långsiktigt sparande skapar bättre förutsättningar för framtiden.

Enkelhet och flexibilitet
Det bästa med 50/30/20-regeln är att den är flexibel. Den fungerar för både studenter, familjer och höginkomsttagare. Den behöver inte följas slaviskt varje månad, utan ska ses som en riktlinje för att skapa balans i ekonomin. Även små justeringar kan göra stor skillnad i längden. Många väljer att avstå en del av livsstil och nöjen och sparar mer istället. Det är vad man ser på sociala medier, ett sparkvot kallar dom det. Den brukar ligga mellan 10-60% av totala inkomster.

Två Månadslöner

Monday, July 7, 2025

Enda sättet att maximera avkastning på dina pengar



I dagens inlägg går jag igenom saker som vissa personer rekommenderar att göra för att bli väldigt rik. Vi kör igång direkt.

Om du eller ni har en bostad – belåna den upp till 85 % och amortera så lite som möjligt, vilket i dagsläget bara är 2 % av lånebeloppet. Välj rörlig ränta, eftersom den oftast är lägre över tid än bunden. Lägg alla pengar som blir över på börsen – till exempel i en global indexfond, eller i aktier som du tror starkt på.

Köp inte bilar med kontanter. Låna så mycket som möjligt, lägg bara 15 % i kontantinsats och amortera minimalt. Välj en återbetalningstid på 7–8 år. Lägg alla pengar som blir över på börsen.

Har du CSN-lån? Betala endast det lägsta beloppet och amortera aldrig extra. Lägg istället pengarna på börsen.

Har du ett sparkonto? Ta ut alla pengar – det ger knappt 2 % i ränta per år. Investera pengarna på börsen för att maximera avkastningen.

Får barnet barnbidrag? Använd bara det som är nödvändigt – lägg resten på börsen.

Vill du resa utomlands? Låt bli – det är slöseri. Lägg pengarna på börsen istället, så växer snöbollen snabbare.

Vill ni ha extra avkastning på börsen? Låna hos nätmäklaren så mycket ni kan, tills ni når en räntenivå på omkring 4–5 %. Köp sedan fonder eller aktier – börsen ger i genomsnitt 11–12 % per år, så ni behåller mellanskillnaden.

Lev sparsamt. Ät nudlar – eller ännu bättre, bröd och vatten. Baka eget bröd. Gå aldrig ut, träffa inga vänner. Använd trasiga kläder och skor. Köp aldrig presenter. Släck alla lampor, stäng av värmen. Säg upp försäkringar. Många undrar varför man ska ha A-kassa – ta bort den. Bilförsäkring? Ta bort helförsäkringen – välj bara trafikförsäkring, den är tre gånger billigare.

Lämna barnen hos mor- eller farföräldrar – då äter de gratis där. Betala inte för deras fritidsintressen. Barn kan leka med grannens barn. Det räckte med grenar och stenar när vi var små – det fungerar för dem också.

Stäng av kylskåpet på vintern. Förvara maten utomhus – det är lika kallt där. Plocka bär i skogen på sommaren för att minska matkostnaderna och få mer variation – bröd och vatten saknar vitaminer. Lär dig fiska – gratis mat!


Till sist – fråga bekanta om du kan låna lite pengar. Investera dem sedan, och betala tillbaka när du får en bra avkastning på exempelvis 12 % per år. Nu har du maximerat ditt kapital. Ingen annan sparar som du: nästan inga utgifter och bara maximal inkomst. Vad ska du göra med alla pengar nu? Köp fler fondandelar och aktier för att få ännu högre avkastning. Du är miljonär på nolltid.

Många av dessa räntor är avdragsgilla, så du (eller ni) får dessutom tillbaka 30 % via deklarationen. Men är det verkligen så man vill leva? Är det den bästa och mest effektiva lösningen? Enligt vissa på X (tidigare Twitter) är det så. Låna pengar till låg ränta och investera i stället – börsen går ju upp varje år.

Jag vet inte om de är 20 år gamla, eller vem som lärt dem om pengar, men så fungerar det inte i verkligheten. Det kanske fungerar en kort period – tills det inte gör det längre. Blir du arbetslös hamnar du i Lyxfällan på bara några månader. Faller börsen, som den gjorde under pandemin, så är det kört. Du tvingas sälja dina aktier och fonder. Du är överbelånad. Kommer börsen att rasa igen framöver? Självklart. Kan man ha tur? Självklart.

Räntorna steg kraftigt under 2024. Alla börsbolag med höga skulder kraschade totalt – ingen ville längre investera i dem. Hög skuldsättning innebär hög risk. Många bolag gick i konkurs. Vill du ha hög skuld i din privatekonomi? Det påverkar inte bara dig, utan även din partner och dina barn. Vill du verkligen utsätta alla för den risken?

Det finns alltid människor som är bra och dåliga på olika saker. Det finns säkert många som är dåliga på att hantera pengar – även om de själva tror att de är bra på det. Vad ska man säga till dem? Att lära ut ekonomi fungerar inte alltid. Tro mig – jag har försökt. Jag låter dem vara. De lär sig av sina misstag en vacker dag. Själv väljer jag att lära mig av andras misstag.

Ett bra liv handlar om balans – inte om att maximera avkastningen till varje pris. Varje krona du lägger på börsen kommer du inte se igen på många år. Ibland är det mer värt att lägga pengarna på något annat – här och nu.

Två Månadslöner

Thursday, July 3, 2025

Det var mycket bättre förr



Jag tycker att mycket var bättre förr. Listan blir längre och längre för varje år som går. Det är klart att det skiljer sig från person till person, men jag tycker att livet var enklare när jag var yngre. Livet och tempot var annorlunda. Man spenderade mer tid med vänner och familj istället för att stirra på en skärm om dagarna.

Allt görs på mobilen eller datorn nuförtiden – det mesta som har med video, bild, kommunikation, jobb och fritid att göra. Vill man skriva en blogg, bok, skapa innehåll, söka jobb, kontakta vänner eller vad som helst, så gör man det via en skärm. När jag var yngre fick man åka runt och träffa företag. Man kunde träffa en produktionsledare, till exempel, och lämna sin ansökan personligen. Skulle man träffa en kompis, fick man gå hem till kompisen och knacka på dörren.

Det fanns inte heller massproduktion på samma sätt som nu. Folk vill ha mer och mer, även om de inte behöver det. Många kallar det för livsinflation – när lönen ökar och man konsumerar mer och mer, istället för att leva på samma sätt som tidigare.

Många i min bekantskapskrets har för mycket. De vill inte längre ha något på sin födelsedag – de har redan alla prylar man kan tänka sig. Även sporttillbehör. På jobbet frågar många vad man kan köpa till någon som fyller år, men de flesta har redan allt de behöver eller vill ha.

Jag saknar tiden när folk uppskattade saker lite mer. Förr handlade det mer om kvalitet, nu handlar det om kvantitet. Stillasittande jobb är mycket vanligare idag – förr kunde man variera sig mer. Tidigare pratade man inte lika mycket om miljön – allt var som vanligt. Nu är det rena galenskaper: man byter ut plastsugrör mot papperssugrör som ändå är inplastade. Två minuter senare är sugröret blött. Korkar skruvas fast på förpackningar, och jag ska duscha snabbare för att spara vatten – samtidigt som det går flyg varje halvtimme från närmaste flygplats som ofta är halvfull. Eller EPA-traktorer som kör runt utan destination, med svart rök som ligger kvar i luften...

Idag går allt snabbare och snabbare – man hinner knappt med allt som förväntas av en. Det påverkar allt, även börsen. Förr var det trappan upp (en seg och långsam uppgång som varade i flera år) och hissen ned (en krasch som kunde pågå i några kvartal). Nu vill alla hoppa på direkt och tjäna pengar snabbt. Krypto, AI, försvar och allt annat som få egentligen förstår sig på stiger snabbt – och kommer förmodligen att falla ännu snabbare. Visst finns det saker som är bättre idag, men mycket är också sämre.

Sjukvården har alltid haft det tufft, och någon förbättring är inte i sikte. Brandmän och poliser tjänar alldeles för lite, medan Vattenfalls VD har en månadslön på 1 539 000 kr. Vill du köpa en okej bil idag kostar det över 200 000 kr, när man för 20 år sedan kunde få en bra bil för 20 000 kr. Och vad har hänt med brödet? En vanlig pågenlimpa kostar nästan 40 kr, när man för bara några år sedan kunde köpa en för 18 kr. Jag har slutat köpa vissa saker på grund av de sjukt höga priserna.

Två Månadslöner