Sunday, August 29, 2021

Nettoförmögenhet över en miljon kronorMed en genomsnittlig förmögenhet på närmare 3 miljoner kronor per vuxen intar Sverige plats nio på listan över världens rikaste länder. Boprisrallyt, stigande börser och valutaförändringar har lyft förmögenheten med närmare 20 procent på ett år.

Hemma hos Två Månadslöner är det ungefär samma utveckling. Summan däremot är lägre. Jag satt och räknade på allt vi äger, vilket är hus, bil, pengar och aktier. Tar man bort alla skulder och skatter så landar summan på över en miljon kronor. Säljer vi allt just nu och flyttar utomlands så har vi över en miljon på kontot. Det är helt sjukt att vi har lyckats att spara ihop så mycket på så kort tid. Jag är inte ens 30 än!

Huset stiger snabbt i värde, vi får uppdateringar att huset är värd mer varje halvår. Vi håller på och renoverar hemma, snyggar till och det ger oss en fin plats att bo i och i framtiden får vi alla pengar tillbaka som vi lägger i huset. Om inte mer. Bilen tappar värde istället, men den är inte ny längre, så tappet blir mindre för varje år som går.

Pengarna på kontot är ju lön och det används hela tiden, så inte mycket att säga där. Aktier har stigit med ungefär 22% för mig i år vilket är lite efter Sverige index vilket är helt ok. Det finns ett par aktier i min portfölj som är väldigt billiga och när dom återhämtar sig så kommer jag slå index igen även i år. Aktierna är Swedbank och Securitas.

Det finns många bolag på börsen som är väldigt dyra och förr eller senare kommer dom värderas lägre och då hela indexet kommer att gå sämre än min portfölj. Det skiftar hela tiden vad som går bra i världen och det är svårt att hoppa fram och tillbaka mellan aktier. Dyrt är det med. Jag valde att behålla mina 14 aktier inom olika branscher och då är portföljen trygg på det sättet.

Pension är inte med i min nettoförmögenhet. Inom 5 år är vi nog över 2 miljoner och då kan jag kalla mig som miljonär. Efter det går det fort, för att ju mer man har desto fortare sparas det. Ränta på ränta. Hur ser din nettoförmögenhet hemma? Allt du äger minus lån. Ligger du nära 3 miljoner?

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Skulle vi sälja bostaden (22% vinstskatt) och flytta till hyresrätt, jag får tillbaka hela beloppet på ett privatlån samt att jag betalar av hela CSN-lånet hade jag personligen haft kvar totalt cirka 933 000 kr i värdepapper/likvider. Så det är vad det blir i praktiken.

  Min flickvän ligger nog på cirka ~250 000 kr efter en sådan affär (och total skuldfrihet).

  Tillsammans alltså 1,18 Mkr :p Vi har dock inte delad ekonomi på det sättet, vi delar bara på gemensamma utgifter i praktiken. Sedan skulle vi aldrig betala av CSN-lånet snabbare i praktiken heller (0,05% ränta är för bra) :-)

  Jag ligger nu ganska maxad på lånedelen känns det som. Tror det kommer kännas skönt att ha mindre än 1 miljon i banklån personligen (drygt 1,3 Mkr idag). CSN känner jag mig inte stressad över direkt :p
  Är också under 30 år så det är rimligt att ha en del lån för bostad tycker jag.

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter som att ni är på god väg ekonomiskt. Jag tänker likt dig, CSN är för bra för att inte låna. Kanske jag borde skriva ett inlägg om det så fler förstår hur vi tänker.

   Delete
 2. Nettoförmögenheten ligger på 3,8 msek men då har vi nog undervärderat huset med 500K. När vi började spara för 3,5 år sedan var nf 1,6msek. Det har gått snabbt!

  Nu fyller jag 40 inom en månad och när jag var 30 var nog min nettoförmögenhet under nollan. Så snyggt jobbat + att du har tiden för daj!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Damn! Ja verkligen, ni dubblade summan på bara några år, verkligen imponerande! Inte många har gjort det.

   Grattis i förskott! Vi fyller kanske samma dag!? :) Å nej, under nollan vill man inte vara.

   Delete
 3. Anonymous30 August

  Vi är skuldfria, hus värde ca 5 Mkr, aktier och fonder värde 4,5 Mkr, bilar 0,4 Mkr. Räknar inte med pensionen. Tack vare värdeökning och idogt sparande av idag två bra löner 54’ och 70’ plus lite bonus på ca 200’ så kan vi lägga undan en hel del. Jag är 45 år och börjar fundera på att byta bana till något mer meningsfullt men betydligt sämre betalt. Snart så...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter som att ni gjort mycket rätt på vägen :) Snart kan ni bara njuta av allt ni har och kan göra precis vad ni vill :) Det är vanligt att man tänker - lite till :) Är man någonsin klar med sparande? Är man någonsin nöjd?

   Delete
 4. Anonymous09 September

  Eftersom vi bor i Stockholms län så räknar vi absolut INTE med värdet av huset i vår förmögenhet. Skulle vi sälja så måste vi ju bo någon annanstans! Och skulle vi flytta till billigare ort (inte troligt så länge de gamla föräldrarna bor i närheten och så länge vi har jobb och vänner här) så skulle en betydande del av vinsten gå till framtida boende till tonåringarna.
  Pensionssparandet räknar jag inte med eftersom det är låst.
  Har en del gammalt i depå där det är 30% vinstskatt. Har sparat till barnen i hela deras liv och det räknar jag inte som mina trots att det står i mitt namn.
  Så när det gäller förmögenheten "på pappret" (huset oräknat) räknar jag kallt med att det bara är hälften som är "riktig" förmögenhet, dvs som kan realiseras.

  Spargrisen

  ReplyDelete