Friday, November 19, 2021

NIBE Q3 2021Nibe är ett enkel bolag egentligen, dom tillverkar olika värmepumpar, varmvattenberedare, pelletspannor, ventilation och lite annat. Bolaget rör sig fint framåt, säljer mer, utvecklar, förbättrar vardagen för vanlig folk och företag. NIBE koncern är stor och mina förväntningar har alltid varit runt 15% per år i aktieutveckling. Så fel jag hade...

Aktiekursen stiger långt mycket mer än jag trodde, enligt onsdagens rapport har vinsten gått upp med nästan 50% under januari - september jämfört mot förra året! Inte konstigt att aktiekurs har gått upp nästan 100% i år. Hela Stockholmsbörsen ger 8-10% i snitt per år säger historiken, det är svårt att slå börsen säger många. Det är inte alls svårt att slå index. Jag har byggt en portfölj som har många stora bolag och lite mindre som växer snabbt. Det räcker för att slå börsen. Det gäller att undvika dåliga bolag.

Försäljning under första nio månader ökat med 15,3% till 22 444 mkr (19 461 mkr). Vinst per aktie blev 1,20 kr (0,82 kr). Blev även två förvärv av Heat Trace och Go Geothermal. Enligt VD så var det stark år, NIBE gynnades av pandemin. Många stannade hemma och köpte deras produkter, även halvledarbristen gynnade ett område inom NIBE som heter Elements. 

VD har fått en fråga om hur sista kvartalet kommer att bli. Hans svar var att under så kort period kan allt hända, men på lång sikt ligger NIBE väl positionerade. Efterfrågan blir bara starkare och starkare, ESG, miljötrender, utbytte av gamla värmesystem och så vidare. Jag håller med honom helt, för framtiden ska man ha NIBE i portföljen. 

Leverantörerna har ökat priserna kraftigt på både material och frakt. NIBE fick också göra prisjusteringar som släpar lite. Skönt att jag bytte värmepump för ett par år sedan, hade varit dyrt nu. Därför ska man inte spara pengar på en hög, de förlorar köpkraft och blir mindre värda för varje månad som går. 

Bolaget värderas därefter, P/E på ungefär 73 betyder att NIBE värderas högre än Evolution Gaming. Man vill köpa in sig men oavsett om det är nu eller för ett år sedan så är värdering väldigt hög. Även under covid nedgången tittade jag på värderingen, den var fortfarande hög. Om man ska köpa allt direkt eller sprida ut köpet under flera månader får ni själva avgöra.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment