Saturday, November 27, 2021

Olika sätt att hantera pengarDet som har skapat mest pengar senaste året är fortfarande börsen. Procentuellt räknat. Här kommer ett litet exempel om du hade 100 000 kronor den 1 januari i år och har fortfarande kvar dom. Vissa hade säkert mer pengar än så och vissa hade såklart nästan ingenting. Varför det är så får ni själva fundera på. Vad gör ni varje dag, vecka och månad för att ha mycket pengar?

"Detta inlägg är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

100 000 kr på kontot har tappat -2% i inflation så det mesta har blivit dyrare nu.

100 000 kr på sparkonto ger dig 1% per år. I slutet av året har du +1%.

100 000 kr som betalar av huslån eller billån sparar dig mellan 1-4%.

100 000 kr investerat i Avanza Zero (grattis indexfond) gav dig +23%.

Det är helt upp till dig hur du vill placera pengarna. Gör du ingenting så förlorar dina pengar värde och du kan inte köpa lika mycket längre. Sparkonto är bra alternativ säger vissa, nej. Du förlorar ungefär 1% varje år för att inflationen är runt 2%. Inflation har alltid funnits och priserna stiger varje år. Vill du eller ej. Inte på allt men på det mesta. Dessa två alternativ är väldigt dåliga.

Att betala av skulderna har många positiva effekter. Lägre skuld betyder att du betalar lägre belopp på ränta och banken får mindre av dig. Mer kvar i plånboken. Stiger räntorna i framtiden på t.ex. huslån så påverkas du mindre med mindre lån. Har du liten lån på huset kan du alltid låna mer. Alltid. Många även drömmer om att vara skuldfria. Det gör jag med. När du extra amorterar till exempel på hus eller billån så behöver du inte betala ränta.

Att investera kan bli farligt vissa år när börsen faller men sitter man still i båten i några år så blir slutresultatet bra. Börsen stiger i snitt runt 8-10% per år men det har nästan aldrig skett. Antingen är det kraftigt upp eller kraftigt ned. Lyckas du köpa vid fel tillfälle kan det bli rejäl minus. Köpte du under mars 2020 när alla var oroliga för covid då ser du troligtvis +50% eller mer i portföljen. Sen beror mycket på vad du köper också, så köp det du förstår och riskera inte pengarna i onödan. Det enklaste, billigaste och tryggaste är som sagt Avanza Zero. Man behöver inte ha någon koll alls. Fonden köper 30 största och mest omsatta bolag på börsen. 

Hoppas du har fått lite insikt nu om hur dina pengar påverkas. Antingen följer du strömmen och blir fattig eller vågar riskera dina pengar och ser dom växa på sikt. Dom som är utanför börsen klagar på bensin, el och alla andra kostnader. De som är på finanstwitter delar med sig sina all time high grafer, vi slår nya rekord hela tiden och kämpar tillsammans mot ekonomisk frihet. Som sagt det är upp till var och en. Jag har bestämt mig att sluta jobba tidigt. Många år tidigare än jag borde.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment