Saturday, November 6, 2021

Tesla Q3 2021Tesla är övervärderad, köp inte aktien, andra elbilstillverkare kommer ikapp, titta på Nio, Nikola, Xpeng, har du sett P/E talet på 1 000, dom kommer aldrig lyckas, jaa ni, jag har hört massor om Tesla. I början trodde jag att folket har rätt. Men sen bestämde jag och min fru att ändå köpa aktier. 

Vi diskuterade lite hemma och kom fram till att Tesla borde finnas kvar många år framöver, de ligger i framkant mot alla konkurrenter, trenden är stark och i böckerna jag läst skriver alla att man ska köpa bara bästa bolag även om priset är hög. Man ska alltså undvika liknande bolag. Den bästa tenderar att fortsätta bli den bästa.

Rapporten som kom in för några dagar sedan var rekord stark och bättre än analytikernas prognoser. Vinsten har ökat med 433% mot föregående år. I rapporten finns det några bilder på hur stort dom nya fabrikerna är. Se rapporten här.

Man blir faktiskt imponerad att ett litet bolag från början kom in på marknaden, hade ett vision, mål, idéer och lyckades skapa något så stort som gick förbi andra biltillverkare som Toyota, GM, Volkswagen, BYD, Daimler, BMW, Ford, Stelantis, Honda, SAIC och vet ni vad, Tesla gick förbi alla dom tillsammans! Tesla värderas nu mer än 10 största biltillverkare. 

Rimliga P/E är mellan 10 och 30 för biltillverkare, men Tesla aktier står på över 300! Hertz beställde 100 000 bilar och då steg aktiekursen med 12% på en dag! Sedan fortsatte kursen stiga ännu mer... Just nu kostar en aktie 1 230 dollar eller runt 10 547 kr! Det finns över 50 000 aktieägare på Avanza så många har blivit rika på detta bolaget och fler kan det bli.

Att bolaget värderas 10 gånger mer än andra biltillverkare är på ett sätt rimligt. Det är inte bara bilar som Tesla gör, det finns en hel ekosystem bakom. Elon Musk nämnde själv att solpaneler och solenergilagring kommer vara runt hälften av företagets inkomster. Sen finns det ladd stationer, underhåll, bilar, lastbilar, suvar och bäst av allt information kring självkörande bilar. AI och allt vad det innebär.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment