Monday, November 29, 2021

Ett anledning att köpaIdag ska jag gå igenom olika anledningar att köpa eller sälja aktier eller fonder. Jag har fått mycket inspiration av Peter Lynch och vill sprida kunskapen vidare. Det finns lite okunskap bland småsparare på olika forum har jag märkt så här kommer lite tips. Varför köper man aktier eller fonder?

Det finns bara ett anledning att köpa aktier eller fonder. Det finns inga fler. Anledningen varför man köper aktier eller fonder är att man tror att dom kommer gå upp i värde längre fram. Om man visste att det blir ingen förändring om ett år eller tio år så hade man inte köpt det. Om man visste att det ska ner och tappa värde, det hade man nog inte köpt heller. Alla som investerar vill se sina pengar växa. Om VD eller styrelsen köper aktier så tror dom att kursen ska stiga längre fram. Ju mer och ju oftare dom köper desto mer tror dom på kursuppgång. 

I vissa enskilda fall kan det bli en rik person som vill köpa hela bolaget som finns på börsen. Då köper dom mycket och hela tiden tills dom får majoriteten av rösterna. När dom gör så, betyder det att dom tror att kursen är rimlig och det finns mer värde att hämta längre fram. Mer eller mindre samma sak. Alla vill tjäna pengar.

Att sälja aktie eller fond kan det finnas många olika anledningar för. Inget vet varför en VD säljer aktier. Det kan vara så att dom hittade bättre aktier att investera i som har mer potential, vill diversifiera sin portfölj, vill minska innehavet då den är för stor, ha kontanter ifall det blir börskrasch, kanske köpa nytt hus eller bil, resa eller investera utanför börsen. Som Elon Musk VD för Tesla, har var nästan tvungen att sälja då han inte fått lön i flera år. Han fick sin lön i Tesla aktier istället. Nu när det tillåts att sälja enligt lagar, regler och överenskommelser så passade han på och sålde massor av aktier.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment