Monday, November 8, 2021

Hur mycket kostar en köksrenovering?Vi började renovera köket i slutet av februari 2021, det var mitt i pandemin. Vi visste att alla som kan jobbar hemifrån, alla skulle undvika onödig resande och sitta hemma så mycket det bara går. Vi visste att de flesta som bor i hus kommer renovera och många saker kommer bli slutsålda fort. Vi bestämde oss att beställa köket och de som inte kommer får vi vänta med.

I februari var jag arbetssökande och hade massa tid och så fort vi började riva allting så fick jag ett jobb i mars. Vi insåg direkt att projektet kommer pågå mycket längre då det är inte mycket man hinner på kvällarna och helger.

Bilden ovan visar hur köket såg ut innan. Vi ville ta bort den höga skåpet och lägga in större diskhon. Det fanns nästan ingen bänkskiva att jobba på så det skulle ändras också. Den gamla ugnen ville vi slänga men innan dess ställde jag en fråga på twitter om den ska väck. Runt 50 personer skrev behåll i kommentarerna och en person tyckte den ska bort. Vi valde att behålla den.


andra sidan köket fanns det också ett högt skåp, fläkt som var alltid i vägen och kylskåp som var inne i väggen dock syns inte på bilden. Vi hade lite ont om förvaring så vi bestämde oss att rita upp på IKEAs hemsida hur vill vi ha det. Efter många om och men kom vi fram till en lösning som ger mest arbetsyta, förvaring och plats för att umgås och se varandra. Det blev ljusare också när vi tog bort båda höga skåp. Ett tips är att man kan designa egen kök även i Sims spelet. Är man duktig så kan man bygga helt hus i spelet, vilket vi faktiskt gjorde. När vi hade bestämt oss började vi riva hela köket.


Det har uppkommit såklart många problem på vägen. Det saknades golv under skåpet, det var ojämnt, det var faktiskt en bärande vägg i mitten som tidigare ägaren har tagit bort och lämnade bara 60 cm kvar bakom den höga skåpet. Vi fick ringa snickaren som tog bort den, la in en ny bärande bjälk istället som har påverkat utseendet på rummet. Det saknades en bit av tak när vi tog bort hängskåp och då fick jag leta överallt efter nya furubrädor. Jag hittade dom till och bytte ut dom som var för korta. Eftersom det var en annan färg fick jag måla om hela taket.


Till slut fick vi ta bort allt från rummet, lägga om och jämna ut hela golvet, gipsa, spackla, kapa ut större hål i väggen för att lagga in kylskåp och ugn, måla om flera gånger om, gömma den fula bjälken som hängde i taket, beställa elektriker som hjälpte oss med uttag och allt annat och endast då fick vi börja montera kök.


Att byta själva köket är inte så komplicerad, men det dök upp massa andra saker som vi misstänkte. Istället för att byta kök fick vi göra om båda två rum. Vi fick göra om golv, väggar och tak. Det dök upp extra kostnader till snickare, rörmokare och elektriker. Vi hade en budget på max 100 000 kr för köket och det landade på ungefär 85 000 kr. I dom pengarna ingick vitvaror, stommar, luckor, bänkskivor, handtag och andra småsaker. I nivån som vi tänkt oss.


Andra oplanerade kostnader var bjälken i taket, fler besök än tänkt från elektrikern och rörmokaren, fick måla om hela ytan när tanken var att måla bara i köket, fick köpa lite paneler till taket, några luckor saknades vid leverans som vi fick beställa själva vid senare tillfälle när det var åter i lager. Som tur är lyckades vi sälja kylskåp, diskmaskin och spis.


Som ni ser är gammal spis kvar, bänkskivan kan man nu jobba på inte som innan på 30 cm yta. Diskhon är mycket större nu, nytt kran och massa förvaring. Vissa av er kanske undrar varför har vi inte bara bytt luckorna på den gamla köket. Det gick inte då det var för gammal kök med gamla mått, det finns ingenting längre att köpa till. Detta är den nya standard nu. Visst är gröna luckorna fina med trägolv?


Titta på dessa bilder och jämför med dom översta, visst är det skillnad? Det ser lite mindre ut men det är mycket mer förvaring. Ingen fläkt heller att slå sin huvud i. Den är inbyggd i hällen. Kylskåp och ugn är inbyggda i väggen som inte tar nån plats alls i rummet. Bakom finns det en trappa ner till källare. Dö yta med andra ord som jag fick snygga till. Lyckades även dölja den fula bjälken med en ny istället. Det saknas ett par lampor i bilden men nu är det inkopplat och klart. 

Tror vi betalade ungefär 50 000 till på alla andra kostnader som var utöver själva köket och totalt har vi betalat runt 150 000 kr med alla resor fram och tillbaka till IKEA och byggvaruhus. Köksrenoveringen har pågått fram tills sommaren så ungefär 6 månader. Nu är det bara några små saker kvar lite utanför köket som får snyggas till. Det finns alltid något att göra. Myshörna vid fönstret:


Var det värt det? Jag tycker att livskvalité är nu bättre, man mår bättre, vill visa upp köket till alla, är några erfarenheter rikare, man hade något att göra under tiden, ser ganska snyggt ut, det fanns inte mycket mer vi hade kunnat göra annorlunda, köket ska ju passa in i resten av huset också. Pengamässigt nej, jag tycker det var för dyrt. Borde ha landad på max 100 000 kr och de hade det nog gjort om jag hade kunnat själv byta el, rör och om bjälken hade varit rätt redan från början...

Men under tiden var jag på jobbet och tjänade in dom pengarna ganska snabbt. Sen ska man inte glömma att huspriset steg rejält upp i värde också. Hade jag lagt dom pengarna på börsen istället i Avanza Zero (gratis fond) hade pengarna vuxit med 16%. Jag tror att nya köket ger mer avkastning än det. Både i år och framåt. Tänker också att man ska inte lägga alla pengar på börsen, man ska sprida ut riskerna i annat också. Det kan ju hända att börsen kraschar eller att den går i sidled i 3-5 år.

Vad ditt kök kommer kosta beror helt på hur mycket du behöver ändra, hur stort det är, hur mycket du gör själv och hur dyra saker du köper. Priserna ändras hela tiden så du behöver betala mer ju längre fram i tiden du byter köket. Om 15 år kan du bara drömma att kunna byta kök för 100 000 kr.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous08 November

  Vi hade en sk kökskonsult på plats på landet för några år sen, för att komma med förslag på hur ett litet och trångt kök ska kunna göras om. Förslaget landade i ca 180 tusen(!) EFTER rotavdrag! Inget vi tyckte det var värt för ett ställe som bara används några veckor per år.
  Så era 150 är nog värt vartenda öre.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner09 November

   180 låter som väldigt mycket för en liten kök! Då måste det vara exklusiva vitvaror för det priset! Vi gjorde så mycket vi kunde själva, för att det var mycket annat som skulle också göras som köksmonterare inte gör...

   Delete