Wednesday, November 17, 2021

Embracer Q2 2021Äntligen! Har väntat på rapporten i flera månader och den är äntligen här. Först tittar jag på försäljningen och vinsterna. Försäljning under kvartalet blev 38% högre på 3 296 mkr (2 383 mkr) och vinsten blev 0,65 kr per aktie (0,90 kr). Vinster per aktie är lägre på grund av alla nedskrivningar, tar man bort hänsyn till det så är vinsten samma som förra året på 0,81 kr (0,80 kr).

Antalet spelprojekt har ökat med 46% till 197 pågående spelprojekt. Pipeline är enorm med andra ord. Vissa spel är väldigt stora som kallas för AAA spel. Enligt VD så kommer det släppas 25 st. AAA spel inom 5 år. Antalet anställda mot förra året har mer än dubblats till 9 064 anställda. 

Embracers rapporter eller lite annorlunda än hos andra bolag och Embracer kommer gå över till samma IFRS rapportering under 2022. Det viktigaste punkten i rapporten är att Embracer kommer byta till stora Stockholmsbörsen innan juni 2023. Just nu säljs aktier på First North som är ett mindre marknad för mindre bolag. När man visar att man kan följa reglerna, när bolaget växer så brukar dom största bolagen byta till vanlig stockholmsbörs. Embracer är störst på First North. 

Enligt rapporten stod det att när man byter till IFRS så är det lättare att komma in på Stockholmsbörsen, så Embracer kommer göra det direkt efter när dom blir godkända. Datumet är satt till 1 april 2022 för den nya rapportering och sen kommer det ta troligtvis några månader för att gå över till Stockholmsbörsen. Då är många fonder/indexfonder tvungna att köpa aktier oavsett vad det kostar.

Enligt VD låter det som att halvåret framåt kommer vara lite lugnare period med spelsläpp budget i nivå med 400 miljoner kr per kvartal. Innan var det runt 750 miljoner kr per kvartal. Ledningen ser mycket högre vinster kommande åren på grund av stor pipeline och växande marknader inom pc/mobil/VR och konsoler. VD nämnde att mobilspel har ökat försäljningen med 26% under kvartalet vilket är riktigt, riktigt bra.

I kassan finns det 7 miljarder kronor som kommer att användas till förvärv. Under senaste året har Embracer köpt 37 bolag och förväntningar framåt är att göra lika många förvärv inom 12 månaders period. Det kommer ge en enormt stigande aktiekurs.

Analytiker hade helt fel angående vinsterna (som vanligt). Estimaten för EBITA (vinsten innan skatt) var på 1 310 mkr och Embracer visade 1 640 mkr vilket är långt mycket bättre. Vissa småsparare som är kortsiktiga tyckte rapporten var dålig eftersom några spelsläpp flyttades längre fram i tiden. VD har sagt många gånger att kvalité kommer först. Det är så det funkar i branschen att spel kan senareläggas när som helst. Vill man ha bättre prognoser ska man investera i andra branscher. Många andra småsparare tror på kraftig uppgång i aktiekursen idag. Det gör jag med faktiskt.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. -8% vid öppning idag. Inget att oroa sig för. Ett fint läge för nya investerare att kliva in. VD och styrelsen köpt för 95-99 kr i somras och nu handlas det för 84 kr. Nästan 20% rabatt mot vad dom anser är rimlig pris. Det kliar i fingrarna att köpa ännu mer. Börsen är verkligen en drama queen.

    ReplyDelete