Sunday, January 16, 2022

Använd inte automatisk fondsparandeJag sa till min kompis, köp Spiltan Investmentbolag fond och fyll på varje månad, det kommer gå lika bra som för min portfölj, om inte bättre vissa perioder. Min kompis valde istället en automatisk fondsparande. När man väljer den så behöver man fylla i lite information om sig själv, vilken risk vill man ta (låg såklart), hur mycket man ska spara, hur länge och så vidare.

fort man väljer låg risk så blir det fel. Låg risk på börsen betyder låg avkastning, i min kompis portfölj såg jag en massa räntepapper. Eftersom räntorna är låga generellt världen över så får man knappt några procent i avkastning per år. Det är riktigt dålig avkastning jämfört med börsen som helhet. Bara under 2021 gick börsen upp över 30%. Räntor ska man inte ha i portföljen, inte närmsta 5 åren i alla fall. Om ens, någonsin. Aktier brukar stiga i värde mycket mer.

Efter ungefär ett år kom kompisen tillbaka till mig för att prata aktier. Tredjedel av portföljen såg bra ut, men resten var bara skräp som knappt rört sig uppåt. Vi tog såklart bort allt detta och lämnade bara trygga fonder som teknik, global, investmentbolag och småbolag. Inga räntepapper.

Det är vanlig misstag att nya väljer låg risk på börsen. Om man har lång sparhorisont ska man välja hög risk. Fonder inom teknik är bra, småbolag brukar gå väldigt bra, investmentbolag med rabatt är riktigt bra val, USA har extremt många bolag som är välkända världen över, svenska fastigheter går bra och så vidare. Absolut inte räntepapper, det ska man undvika helt och hållet. Ungefär som jag undviker kryptovalutor. 

Vill du ha en portfölj som du känner dig trygg med, kolla vad alla andra investerare har. Kolla runt på Twitter, Youtube, Facebook grupper, bloggar och vad dina vänner har. Oftast finns det 3-5 fonder som finns i alla portföljer. Det finns en anledning till varför. Kolla även på Avanza fondlistan, mest ägda fonder till exempel, där kommer du aldrig hitta räntepapper högst upp på listan och det är för att det är trygg investering som motsvarar sparkonto ungefär. Skräp i mina ögon. Jag vill ju att ni ska också tjäna pengar det är ju hela tanken med bloggen.

Jag vill inspirera er, hjälpa er och ge tips och råd som inte finns på dagensindustri eller affärsvärlden. Många av hemsidor finns bakom betalvägar vilket är riktigt lurigt. Där står det sällan något bra, det mesta är bara klickbaits och redan känd information. Nästan vem som helst kan göra en analys av bolag. Använd dina egna tankar, oftast är det bästa alternativet.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Håller fullständigt med! Man kan göra sina egna analyser genom att bara informera sig om omvärlden och tänka logiskt. Jag tycker att det som står i D.I. till exempel ofta är alarmerande och hur kan de veta det?

  Jag investerar bara i sådant jag själv förstår mig på, alltså där jag förstår verksamheten, och där jag själv är eller skulle kunna tänka mig att vara kund. Starka stabila och väletablerade företag med en bra historia vad gäller tillväxt och avkastning. Det där med att köra på automatik, vara rädd för risk eller låta någon annan helt sköta sina investeringar är ett stort misstag. Titta bara på alla kända idrottare som låtit någon manager sköta om alla deras miljoner. Många är panka nu. Spiltan är toppen! Den är jag supernöjd med.

  Precis, många bloggar till och med har nu betalväggar. Så trist!

  Ha en fin dag! Bra inlägg!

  I dag blir det torsk i ugn här :-)

  Mvh,

  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 January

   Haha jag har nu alltid torsk i frysen :) Bloggar har betalväggar? Vad tror dom att dom är? Det kan inte vara så bra bloggar att de ska även ta betalt för det, eller?

   Delete