Tuesday, January 18, 2022

Gaming aktier jag rekommenderarBolag som EA, Take Two Interactive och Activision är mest populära gaming aktier i USA. Man kan köpa dom via Avanza om man vill för att få lite exponering mot USA. Gaming är en hett bransch som förväntas fortsätta växa många år framöver. I min portfölj har jag valt att lägga till svensk gaming bolag som heter Embracer och min förklaring till varför kan ni läsa lite längre ned. 

EA är känd för bland annat FIFA, Sims och Battlefield spel. Bolaget brukar inte tillverka många nya titlar, oftast fortsätter dom på samma tema med något nytt emellan då och då. Vi vet ju alla att det finns fifa 2022, 2021, 2020 och så vidare, inte en enda året har dom missat. Sims är också populär med tiotals olika expansioner som säljs på bra i många år framöver. Första gången jag kom i kontakt med EA spel var ungefär 25 år sedan, så det finns en gedigen erfarenhet och spel som fortfarande är populära som Need for Speed. Bolaget startades 1982 och är nu näst största gaming bolag i USA och Europa.

Take Two Interactive är mest känd för spelet GTA och Mafia. För några kvartal sedan meddelade bolaget att fler spel kommer skapas för att innan var bolaget likt EA med få riktigt bra titlar. GTA är nog världens mest populära spel och alla längtar tills nya GTA 6. Även jag. Bolaget startades 1993 och är på tredje plats i USA i storleksordning inom gaming. 

Activision fortsätter med det som dom är duktiga på och det är bland annat Call of Duty spel. Full fokus ligger där, fast de har några andra titlar men just Call of Duty har dom tillverkat sedan jag var liten. Min första köpta spel var just den. COD som den kallas tillverkades år 2003 och jag minns att jag spelade den i många år då den var riktigt bra. Sen bytte dom tema från andra världskriget till tredje, sedan tillbaka, sedan Modern Warfare och så vidare. Dom ändrade hela tiden beroende på vad som är populärt just då. Nu är det gratis att spela den senaste COD online och där kan man köpa till sig saker istället.

Det finns många andra bolag också som Ubisoft från Frankrike, populära spel som Assasins Creed, Tom Clancys och Far Cry. Det finns ett bolag som heter Paradox Interactive i Sverige med spel som Crusader Kings och Empire of Sin. Andra gaming bolag som nämns på nätet skulle jag avråda ifrån om man inte vet exakt vad man köper. Mindre bolag kan vara lockande men där krävs det väldigt noggrann analys. Alla dessa bolag jag nämnt är stora, stabila och vinstdrivande bolag som man kan ta rygg på. Vissa år går bättre än andra men i slutändan fortsätter det fint uppåt. 

Av alla bolag valde jag Embracer för att den var litet bolag när jag började köpa in mig, de satsar på kvalité och mängden olika spel, samt att det är lite lättare att följa bolagsrapporter och telefonkonferens. Embracer köper upp andra bolag i snabb takt vilket andra inte gör och nu har även breddat sina ben till olika intäktsströmmar som brädspel, VR spel, filmer, mobilspel och liknande. Jag tycker att Embracer kommer att bli som ett investmentbolag, fast äga alla studios. Jag ser även bolaget som ett underhållningsbolag i framtiden. Det passar mig mest av alla gaming aktier. Jag hade även tur att kunna köpa billigt.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Bra timing på ditt Tema. MS lägger bud på Activision på 70 miljarder dollar, 45% premie. Och på det så rusar i princip alla andra spelbolag såsom Ubisoft med 12%, TakeTwo med 5%, EA med 8%, Paradox +5% och till och med Rovio går upp på en i övrigt mycket sur börs. Du sätter stora marknadskrafter i spel med dina inlägg :).

  Jag gillar också spelbranschen och har själv Activision bland andra innehav. Just Ubisoft och TakeTwo tänkte jag köpa in mig i vid nästa löning men efter idag och fortsatt uppgång under veckan så ser det kanske inte lika attraktivt ut då det verkar som att fler "upptäckt" en viss undervärdering i branschen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha om det vore så lätt att jag kunde påverka marknaden :D Du gjorde min dag! Det är bara ren tur att det var just denna inlägg som kom upp idag. Det finns många fler på gång.

   Gillar du bolaget och framtiden för dom så köp bara. Det kommer finnas väldigt många upp och nedgångar på vägen ditt. Hellre ha en liten del investerat än inget alls om du ändå tänker fylla på sen.

   Delete