Monday, January 10, 2022

CSN lån 0% ränta 2022!Jag såg igår att under 2022 kommer ränta på CSN lån ligga på 0% istället för 0,05% som det var förra året. Det är riktigt sjukt! Man lånar pengar gratis! Många av oss har fortfarande lånet kvar och efter sänkningen blir räntan obefintlig. Den enda extra kostnaden på lånet är bara administrationsavgiften som dras med 150 kronor varje år. Lånet är fortfarande ett mycket bra möjlighet som alla borde använda sig av och jag ser många fördelar med den:

För det första kan man flytta hemifrån och bo själv för pengarna. Det är nog det vanligaste under studietiden. Det är viktigt att lära sig sköta sin ekonomi själv utan hjälp av föräldrar.

Om man inte behöver CSN lån kan man ta det ändå och spara pengarna på börsen. Sparar man i indexfonder kan man förvänta sig runt 8% i snitt per år. Vissa år mer och vissa år mindre. Efter studier kan man sälja allt och betala tillbaka lånet. Det borde vara en del pengar över om vi inte är mitt i en börskrasch. Har marknaden gått ner kan man sälja av senare när den stiger igen. Beror även på hur lång studietid du har. Ju längre du studerar ju längre pengarna hinner växa.

Jag använde mitt CSN till badrumsrenovering (var många år sedan), istället för att låna på banken med 3-4% ränta. Jag sparade CSN under studietiden och betalade för kalaset kontant när jag tog examen.

Du kan även köpa en bil för pengarna, då slipper du låna till bilköpet. Räntan hos bilhandlare brukar ligga på 3,95% om inte mer i vissa fall. 

Under ett år som du sparar CSN kan du spara ihop ungefär 70 000 kronor förutsatt att du klarar dig med bara bidragsdelen. Det är inte lätt, men det är möjligt om du bor hemma eller har sambo som kan stötta dig under studietiden. 

CSN är det bästa lånet som finns och att inte ta den är inte särskild smart. Har du möjlighet, ta lånet. Funderar dina barn att ta den? Låt dom ta det. Det underlättar väldigt mycket på många olika sätt oavsett om man behöver den eller ej. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous10 January

  Kan väl vara på sin plats att lägga in en liten disclaimer att det ligger förslag från Socialdemokraterna om att CSN-räntan ska höjas till en miniminivå om 0,5% (även för redan tagna lån), detta för att bekosta familjeveckan med mera... Så värt att tänka på så man inte tror att det är satt i sten att CSN-räntan kommer vara låg. För att deras förslag ska förverkligas krävs ju såklart att Socialdemokraterna får fortsätta regera även efter valet i höst och dessutom slipper regera med budgetar som de inte själva lagt (som nu är fallet) :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunde inte sagt det bättre själv. Tack!

   Delete