Sunday, September 24, 2023

Learn to Earn by Peter LynchIdag ska vi titta på bästa investeraren någonsin, jag tycker det i alla fall. Peter Lynch är min favorit, som har skrivit flera böcker, som är väldigt enkla att förstå och väldigt mycket sunt förnuft. Här fick jag inspiration till att skriva en liknande bok med lite annat vinkel som skulle passa ännu fler läsare i olika åldrar. Har du inte läst det, så rekommenderar jag varmt att köpa boken Två Månadslöner

Titta i affärerna, vart finns det flest kunder? Vilka företag går bra trots lågkonjunktur? Vad köper du och dina vänner, varför? Enkla saker som kan göra din investeringsresa mycket enklare. Här är några saker jag fångade upp från audioboken Learn to Earn.

Hot tips. Välj personer du lyssnar på. Det finns experter, bloggare, folk som har lagt ner massor med tid på att undersöka bolaget, då borde det vara bra och rimliga förslag på aktier du ska äga. Titta på helheten, på nätet, vilka aktier pratar alla gott om? Undvik enstaka tips som är okända, oftast småbolag och på hemsidor som facebook, som heter aktieraketer.

Det finns hemsidor på nätet där du kan köpa låtsas aktier med låtsas pengar. Prova där om du är rädd om dina pengar. Se hur det hade varit om du hade investerat 10 000 kr eller 100 000 kr. Det är perfekt start för nya investerare som är sugna på att köpa något, men vågar inte riktigt än. Hittar du inget bra, skriv ner på en lapp, att du köpt aktier, vilket pris du hade betalat och vänta några veckor eller månader, då ser du sedan hur det hade gått.

PE är väldigt viktigt att känna till. Det är vad du betalar för vinsten. Om PE är 10, så betalar du 10 gånger mer än vinsten som produceras. Min favorit Nordic Paper har PE 4, vilket betyder jag betalar bara 4 gånger vinsten jämfört med Willys (Axfood) som har PE 26! PE snittet för hela marknaden är runt 16. PE under 10 ska ses som fynd om bolaget lyckas bibehålla vinsten. Just Nordic Paper har 4, för att marknaden tror på tapp i vinsten på -50%, då blir PE 8 istället. Det är ändå billigt tycker jag. 

Story. Dom flesta följer bara aktiekursen, om kursen stiger så är dom nöjda och tror att allt är bra i bolaget, om kursen faller så tror dom att det börjar bli dåligt i bolaget och överväger att sälja sina aktier. Det är feltänkt! Man ska följa vinsten i bolaget, om kursen faller hela tiden, men vinsterna är samma eller till och med stigande, det är då man ska köpa mer!

Peter är min favorit investerare och det är så enkelt egentligen att investera sina pengar att det känns inte som att det är sant. Genom enkla beslut kan vanlig investerare till och med göra bättre än proffsen och tjäna mer pengar procentuellt sätt. Lycka till och börja idag, inte imorgon!

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous24 September

  Citat Lynch några favoriter.

  " Dont botton fish "
  " Let yours winners run".
  " Buy stocks in firms that an idiot can run"
  " Dont get affraid when the marked goes down ".

  ReplyDelete
 2. BEHÖVER DU ETT BRÅDSKANDE LÅN ?? Skicka e-post till oss remy.credit111@gmail.com Vi har ett jullån för dig och din familj att njuta av denna semester. Jullånet är nu tillgängligt, vilket belopp du än behöver, vi har ett lån till dig {REMY.CREDIT111@GMAIL.COM }
  Behöver du kredit? Skicka ett mail till oss på remy.credit111@gmail.com
  Hej hur mår du idag ?? Du behöver ett brådskande lån nu under de kommande 6 till 12 timmarna utan stress och förseningar av REMY CREDIT löser alla dina problem idag. Vi ger lån med 1% ränta, vi erbjuder alla typer av lån med snabb service, skicka ett e-postmeddelande för dina akuta lån
  Maila oss så får vi ett lån via e-post {REMY.CREDIT111@GMAIL.COM}
  vi har kredit för dig E-POSTA oss nu för ett snabbt lån remy.credit111@gmail.com
  remy.credit111@gmail.com
  remy.credit111@gmail.com
  remy.credit111@gmail.com
  remy.credit111@gmail.com

  ReplyDelete