Saturday, September 16, 2023

Satsa inte mycket på AI trendenIdag tänkte jag dela med mig lite tankar som jag har samlat upp genom snart sex åren på börsen. Vilka branscher är bäst att äga? Vilka har gått bäst för mig? Ska man satsa stort på AI? Hur ska aktieportföljen se ut för att få bra avkastning till låg risk? Ska man investera nu eller vänta på krasch?

Svåra frågor och det är ingen som vet om hur det blir framöver. Oavsett hur säkra människor låter, oväntade händelser händer hela tiden. Oftast med facit i hand kan man svara på frågorna, men då är det för sent.

Vilka branscher har gått bra senaste åren? Det är väldigt olika. Vissa månader har skogsaktierna stigit enormt, andra månader har teknik och småbolag har varit väldigt populära. Jag minns hur fastighetsaktierna fortsatte uppåt dag för dag, jag minns hur bankerna föll och hur konsultaktierna nådde nya rekord. Sedan föll som pannkaka. 

Telekom branschen gick i sidled, oljeaktierna steg inte så länge sedan på grund av höga elpriser, Nibe också eftersom många ville spara pengar på el, den nya ESG och miljötrenden gjorde att alla aktier inom området gick upp trots noll vinst i många, under pandemin köpte alla aktier inom utomhusaktiviteter som Skitar, Thule och inomhusaktier som spel (Embracer och bland annat kasinoaktie Evolution). Nu pratar alla om AI och teknik som stigit enormt, fastighetsbranschen föll på grund av höga räntor och så vidare.

Det är kaos med andra ord. Populär bransch som Cybersäkerhet kan vara het i några veckor och sedan alla glömmer det helt och hållet. Det var samma sak med husdjurstrenden, padel, laxindustrin och kycklingproducenter. Det är populärt en kort period, sedan händer det något och ingen vill investera i det. Därför hoppar investerare mellan olika branscher hela tiden, jagar stigande trender och säljer förlorare. 

"Jag köper istället fina bolag jag förstår och behåller oavsett hur illa vissa månader eller år är". - Två Månadslöner


Satsa inte för mycket på AI trenden, den kan vända fortare än du någonsin skulle kunna tro. Samma händer med elbilar, Tesla lyckades ändra hela bränslebranschen till el, men vinnare i branschen är få. Det finns inga branscher som är riskfria. Alla branscher går upp och kraftigt ned. Det finns inga undantag. Köp istället aktier du förstår dig på och ser att dom kan fortsätta göra vinst år efter år. Räkna med kraftigt försämrade vinster ibland.

Om en aktie har gjort en vinst på 10 kr, året efter 11 kr, därefter 12 kr och 13 kr, vad tror du året efter landar på? Omöjligt att svara på. Man tror och hoppas på 14 kr men många gånger har jag lärt mig att vinsten landar på 8-9 kr istället. Något oväntat inträffar. Sällan att bolaget överraskar kraftigt positivt.

Det bästa för dom flesta och kanske även mig är att spara i fonder. Speciellt USA fond. USA växer mest i världen och har gjort så länge. Även mer än Global fond. Global innehåller över hälften USA, så det är nästan samma sak om du investerar i USA eller Global indexfond. Jag föredragit USA dock.

Eftersom jag lyckas prestera något bättre än USA fond (oftast, beroende på period man tittar på) så behåller jag mina svenska aktier istället. Ska man investera nu eller vänta? Jag hade börjat köpa nu och sprida köpen över längre period som t.ex. sex eller tolv månader. Därför jag köper aktier varje månad och i sex olika branscher för att olika branscher går olika bra i perioder. 

Många ligger kraftigt minus i sina portföljer för att dom har bara en aktie som har gått ned. Andra äger mycket fastighetsaktier som också fallit kraftigt ned. Därför ska man sprida sina risker mellan olika branscher. 

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Bra inlägg! Tycker många av oss går i alldeles för djupa pölar. Köp det du förstår till att börja med, det räcker längre än många tror:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis, men många på börsen vill ha mer spänning, då passar saker man inte förstår! Eller riktigt småbolag, speciellt inom medicinteknik! Där kommer många negativa överraskningar.

   Delete
 2. Anonymous17 September

  "Om en aktie har gjort en vinst på 10 kr, året efter 11 kr, därefter 12 kr och 13 kr,"
  Lite slarvigt skrivet, då jag gissar att du menar att ett bolag har gjort en vinst. En aktie kan inte göra en vinst. Jag kan göra en vinst om en aktie jag äger stiger med 10 kr, men det var nog inte det du menade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du förstod vad jag menade. Om ett bolag har gjort en vinst på 10 kr. Ibland skriver jag aktie, men bakom varje aktie finns det ett bolag. Hade jag menat avkastning på en aktie, hade jag skrivit det, eller något i typen med om en aktie stiger 10 kr.

   Delete