Monday, September 18, 2023

Landshypotek höjde sparräntan till 3,75%Jag har ett sparkonto hos Landshypotek och där höjde dom räntan till 3,75%, vilket borde betyda att dom tror på fortsatta räntehöjningar framöver och våra bolån kommer kosta ännu mer än dom gör idag. Över 5% kan vi nog räkna med.

Banken sa till oss att vi ska klara av 7% i ränta och när vi köpte huset var den på 1,8% som sedan gick ner varje år till 1,04% som vi har fortsatt har idag. Det är nästan pinsamt att säga till någon att vi har 1%, när alla andra har minst 3% och idag har dom flesta 4-5% på sina lån och kan knappt betala tillbaka det. 

Sparkonto är bra alternativ till börs när räntorna är höga. Varför riskera pengarna till 7% avkastning om året när man kan garanterad få 3,75% utan risk och fria insättning och ingen bindningstid. Jag har sparat här en tid nu och det är roligt att se pengar växa utan någon som helst risk.

Nu har det gått upp med nästan 2 000 kr vilka är gratis pengar. Jag har varit emot sparkonto länge för att det låg på 1% ett bra tag, men nu när man kan få runt 4% är det faktiskt bra alternativ till börs eller komplement för den delen. Istället för att ha pengarna på vanlig bankkontot, är det bäst att spara dom åt sidan istället och få lite tillväxt.

Många dock vill inte spara, kan inte spara, förstår inte hur man ska göra eller vågar inte, litar inte på okända banker. Det är då vi måste hjälpas åt och hjälpa våra kollegor, vänner och föräldrar. Jag vill inte att mina nära och kära ska förlora massor med pengar i onödan. Därför finns bloggen här, för att ge dig tips och råd varje vecka. Du blir påmind hela tiden att du ska spara dina pengar och göra kloka beslut hela tiden.

Det låter som några hundralappar här och där, men det blir tusentals kronor varje månad och tiotusentals varje år. Enkla saker kan göra skillnad. Allt är uppbyggt av småsaker. Huset du är i är gjort av många små delar som har skapat hela strukturen och som håller dig varm och trygg år efter år. Samma är det med pengar, spara, investera och bygg tryggheten du och din familj förtjänar.

Två Månadslöner

1 comment:

 1. Anonymous18 September

  Ja, för realräntan är ju helt ointressant.
  Det var bättre förr när löntagarna fick 10-15% i löneökning varje år, jämfört med den senaste 20-års perioden när lönekningarna endast har varit några procent per år.

  Och om inflationen i flera år håller i sig på tex 10% så är det naturligtvis ingen idé att inneha aktier överhuvudtaget, eftersom förväntad avkastning på är ca 7%. Så då kommer alla aktier att säljas ut och alla aktievärden gå mot noll, och företagen kommer alltså att kunna köpas för nära på noll kronor. Fast det vill ju ingen göra eftersom du får 10% i ränta på banken.

  p.s. viss ironi kan förekomma i ovanstående kommentar

  ReplyDelete