Tuesday, September 26, 2023

Att gå ur Svenska kyrkan kostar ingentingVill du spara lite pengar? Då är det dags att avsluta Svenska Kyrkan! Du avslutar helt enkelt ditt medlemskap genom att skriva ut blanketten i länken här. Fyll i den och skicka per post till din församling

Du behöver inte skriva ut blanketten, det räcker om du skriver på pappret din pers.nr., namn och efternamn, adress och sedan din underskrift. Det räcker för att skicka till din församling. För att du inte ska behöva betala kyrkoavgift för det kommande året måste din anmälan om utträde finnas hos församlingen senast 1 november. Gör det i god tid!

Den uppgift om kyrkoavgift som finns i årets deklaration baseras på om du var medlem i Svenska kyrkan den 1 november för två år sedan. När du har anmält utträde ska du få en skriftlig bekräftelse från församlingen. 

Du är givetvis varmt välkommen att delta i Svenska kyrkans aktiviteter och besöka kyrkor även efter ditt utträde. Och du är alltid varmt välkommen tillbaka som medlem om du så önskar.

Bra att tänka på:

Om du och din partner i framtiden vill ha en kyrklig vigselceremoni måste någon av er vara medlem i Svenska kyrkan.

Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte automatiskt rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.

Alla som betalar begravningsavgift i Sverige har självklart rätt till gravsättning. Den som inte är medlem i Svenska kyrkan kan ha en begravning enligt ett annat trossamfunds ordning eller en borgerlig begravningsceremoni med eller utan begravningsförrättare. Man kan välja att inte ha någon begravningsceremoni alls i samband med gravsättningen. 

Begravningsavgift är obligatorisk att betala för alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Avgiften täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremonin.

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous26 September

  Japp tror kyrkoskatten är 1% av årsinkomst. Så vill man spara några tusen per år dags att gå ur. Och om man tänker omvänt att man aldrig varit medlem skulle man då gå med och betala säg4000:- per år?

  ReplyDelete
 2. Nivån på kyrkoskatten varierar och jag vet att min egentliga församling hemma i Småland ligger högt medan den församling där jag bor i Stockholm ligger betydligt lägre.

  Jag gick i och för sig ur kyrkan redan för 30 år sedan av just ekonomiska skäl. Nu skulle jag även kunnat gå ur av andra skäl då jag inte vet vad de håller på med, men det är en annan diskussion.

  ReplyDelete
 3. Anonymous26 September

  Underskriften måste vara gjord med penna på pappret som postas, digital underskrift räcker inte för att gå ur Svenska kyrkan - men du har helt rätt i att det inte kostar mer än portot.

  ReplyDelete