Friday, September 8, 2023

Har du tillräckligt eller önskar du mer?Människor jagar efter rikedomar och makt, dom jagar efter kunskap och ägodelar, människor skapar familjer och vill skaffa sig en bostad, vissa vill till och med äga slott och oavsett hur mycket man än har är det aldrig tillräckligt. 

Fattiga drömmer om pengar, miljonärer drömmer om miljarder. Det är sällan rika kändisar känner sig nöjda. Oavsett vem man är så vill man ha mer och bättre. Oavsett vem man är, blir man ändå orolig, sjuk, trött och gammal. Till slut försvinner vi bara upp i rök. Livet är som ett meningslöst ekorrhjul. Hur flyr man den?

Låt mig berätta en historia om 29 åring Siddhartha Gautama (Buddha). Enligt buddhistiska texter gavs en profetia vid Gautamas födelse, att han skulle bli antingen mäktig kung eller stor andlig ledare. Hans far fruktade att han skulle bli ledare om han utsattes för världens lidande, så han skyddade Gautama från att uppleva något obehagligt eller upprörande.

När Gautama fyllde 29 år lyckades han fly hemmet från sin familj och vakter. Han reste genom Indien hemlös och insåg att även han kan bli sjuk, bli gammal och kommer att dö. Han skulle förlora allt och alla han älskade. Livet garanterade alla att vi alla kommer lida på ett eller annat sätt. Han träffade mentorer, gurus, mediterade i flera år och insåg att lidandet inte kommer från sjukdomar, fattigdom eller social orättvisa. Lidandet orsakas av beteendemönster av eget sinne. 

Gautama insåg att oavsett vilken upplevelse man än får så är man missnöjd. Om vi upplever något som dåligt eller ointressant så vill hjärnan få bort irritationen. Man slutar helt enkelt lyssna eller att man lämnar rummet. Om vi upplever något kul eller njutbart så vill inte hjärnan sluta, man vill bibehålla känslan så länge som möjligt eller till och med öka den. Hjärnan är rädd att det kommer ta slut någon gång.

Därför är vi alltid missnöjda och rastlösa. Hur löser man problemet? Gautama kom på att man ska acceptera saker som de är. Han kom på en meditationsteknik som fokuserar fullt på frågan: Vad upplever jag nu? Och inte vad hade jag velat göra? Det låter enkelt i praktiken men är svårt i verkligheten. Dock, inte omöjligt.

Människor som följde hans teknik fick några regler. Att inte mörda, våldta eller råna. Dessa saker var önskan av makt, nöje eller rikedomar. Det är precis vad man ska undvika. Man ska vara i nuet. Man ska vara glad för det som det är och för det man redan har. Man ska inte önska mer. Dom som följer hans råd kommer leva i total harmoni. Dom kommer uppleva total klarhet och känna inget ont. Dom som inte önskar få veck ont, kommer inte känna det. Vad tycker du? Har du tillräckligt? Eller vill dom som dom flesta, att ha mer?

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Är rätt nöjd med livet som det är. Har gjort en del, har en bra familj med i mina ögon sunda värderingar.

  Det enda jag "saknar" är lite mer pengar, men jag har inga drömmar om hundratals miljoner. Bara nog för att kunna leva ett bra liv på ålderns höst.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter härligt! Pengarna kommer, det tar bara lite tid och vanlig/okej jobb. Att vara sparsam eller ekonomisk hjälper mycket med.

   Delete
  2. Vi har hyfsat med tid, stort kassaflöde och lite kunskap. Har idag, efter 5 års sparande, mer pengar än jag nånsin trodde jag skulle ha som 18-åring när börsen bara var något som de rika höll på med..

   Delete
  3. Bra problem att ha 😇 säger man Irlands problem?

   Delete