Wednesday, March 13, 2024

Nibe brinner på börsen - igenNibe brinner på börsen. Igen. Vad jag minns så skrev jag om det för ett tag sedan och nu är det samma igen. Aktien fortsätter ned och frågan är, när vänder det? Idag kom ett riktkurs från BNP Paribas Exane som inleder bevakning på Nibe med underperform (sälj) och riktkurs 38 kronor. Aktien kostar idag 56 kr efter ett fall på -5%. 

Vad tycker jag? Vad är bolaget värd idag och ett år eller två framåt? Nibe tjänade 2,4 kr under 2023 och 2024 kommer vara ungefär samma tror jag. I värsta fall. PE talet innan ESG, innan pandemi, innan stark börsuppgång låg alltid på runt 22. Det betyder aktien borde kosta idag 52,8 kr. Vi är snart där. Om ett år eller två kommer Nibe nå över 2,5 kr vilket ger en rimlig aktiekurs på 55+ kr. Aktien värderas rimligt just nu och är ett bra köp. Fortsätter kursen falla, köp bara mer. Att sälja är det sämsta man kan göra just nu i Nibe.

Det har kommit fler nyheter som folk fastnar på. Det är konkurrenten Aira. 
Värmepumpsbolaget Aira ska satsa på omogna marknader ute i Europa, och initialt Tyskland, Italien och Storbritannien. Det säger bolagets vd Martin Lewerth till DI. Just satsningen på Storbritannien, Tyskland och Italien beror på att de fortfarande har ett stort beroende av gas.

Satsningen kommer samtidigt som sektorkollegorna Nibe och Thermia meddelat nedskärningar i verksamheterna på grund av svag efterfrågan. Något som Lewerth tror beror på att man byggt upp mycket lager i Europa. Nibes VD sa själv att dom anställt så många dom kunde när det krisade och alla skulle gå över till bättre värmekällor än gas. Efterfrågan var enorm, nu är det egentligen minskning av personalen för att för många anställdes då.

"Men den verkliga försäljningen är fortsatt god och vi kommer från en väldigt låg marknadsandel. Därför ser vi en stor efterfrågan både i det korta och längre perspektivet", säger Airas VD till tidningen.

Det är bara mycket brus och helt orelevant vad Aira säger. Det tar extremt långt tid att bygga upp fabriker. Det ska finnas mångårig kunskap vilket Nibe har. Efterfrågan i Nibe är fortsatt god och att vinsterna kommer minska i år tror jag inte alls på. Produkterna säljs i hela världen, inte bara här i Norden. Marknaden är enorm och kommer räcka åt alla.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous13 March

  Det du skriver är lika mycket partsinlaga dom det som Aires vd säger

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aire skriver om god efterfråga för dom. Men det lät i nyheterna som att Nibe har dålig efterfråga, dom varslar osv. Det är samma efterfråga för båda.

   Delete
 2. Anonymous13 March

  Äg inte aktier i nedåtgående trend. Försök inte fånga fallande knivar osv. Nibe kanske är ett bra bolag, men när det vänder vet ingen. Släpp aktier med negativ utveckling, köp när det vänder uppåt igen. Försök inte lura dig själv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det har Lynch tagit upp i sina aktieböcker. Då behöver man två korrekta beslut. Att sälja i god tid innan nedgången och köpa tillbaka när det vänder. Otroligt svårt. Har du 10 aktier så ska du lyckas göra det 20 gånger. Omöjligt.

   Jag ser det som temporär nedgång som kommer återhämta sig inom några kvartal.

   Delete