Sunday, March 10, 2024

Vecka 10 Deklaration. Hur mycket skatt dras på min ISK?



Senaste veckan har Skatteverket skickat deklarationer till digitala brevlådor och nu kan alla ladda ned den i pdf format från Skatteverket. Även om man inte har digital brevlåda. Hoppas du blev nöjd? Av det jag hört från andra är det antingen mycket tillbaks eller mycket att betala in.

Man kan deklarera från den 19e mars och det som är viktigt är att kontrollera att allt stämmer. Dom flesta såklart bara godkänner men man ska slänga ett öga på det så att det ser rimligt ut. Bruttolönen från jobbet, stämmer den? Rot och rut avdraget? Räntekostnader under 2023? Schablonintäkten från dina investeringar? Har du fyllt i resor till och från jobbet? Det är nu höjt till 25 kr, så du kommer få mer tillbaka än tidigare år.

Hur räknar man fram resor till och från jobbet? Du kan använda länken till Skatteverket. Det är bara fylla i allt och när du får en summa, tar du bort 11 000 och du får tillbaka ungefär 30% av det beloppet. Bra, va?

Banken där du har dina aktier och fonder skickar in ett belopp till skatteverket som kallas för schablonintäkt. Du betalar 30% av det beloppet i skatt. Du behöver inte göra något själv, allt är förifyllt. Så här står det hos Skatteverket:

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och finns i din deklaration. Skatten du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Som lönekonsult ser jag otroligt många ärenden som kommer in och alla vill ha samma sak. Betala frivillig skatt från lönen. Jag misstänker att dom fått rejäla summor att betala tillbaka. 

Vill förtydliga vad man betalar i skatt på investeringar (aktier/fonder). Om du har sparat ihop 100 000 kr och inte rört det hela året så är det förifyllt i din deklaration 2 940 kr. Du betalar alltså bara 882 kr vilket är 30% av det beloppet eller 0,882% av dina sparpengar. Skatten på ISK för 2024 blir 1,086 %, så det betyder en skatt på 1 086 kr. Men det tar vi nästa år. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment