Saturday, March 30, 2024

Småspararfavoriten: Mest köpvärda aktien är Nibe just nuNibe fortsätter ned på börsen och aktien kostar runt 51 kr från tidigare över 100 kr (vid flera tillfällen) t.ex. när det var pandemin, höga elpriser och krig. Ett rejält fall och många börjar ge upp. Ska man ge upp? Finns det några ljusglimtar framåt? Titta bara vad andra skriver i Placera forum:

Nu är nog Nibe lämnad åt råttorna… bara att logga ut då bolagets värde har absolut inget med kasinot och marknadens manipulerande. Kommer säkert snart en artikel i Dagens Idioti. Alla småsparare kommer till slut att sätta pengarna i zombiefonder då detta är så oseriöst det kan bli!

En annan skrev liknande, tappade hoppet helt:

Börskursen kommer mycket troligt aldrig att återhämta sig. 100 kr kan vi drömma om men det kommer inte att ske. Mitt GAV ligger på ca 64 kr och jag tror inte att jag kommer att få min investering på plus i framtiden. Mitt hopp är att någon köper upp NIBE och styckar upp det. Om det blir ett kinesiskt företag eller en risk kapitalist spelar mindre roll. Dagens ledning har bäddat för fiaskot som vi ser. Det går inte att bara skylla på yttre påverkan.

Ett uppköpsbud skulle kanske kunna ligga på 60-70 kr. Mycket tråkigt för alla er som har ett GAV över 70 kr.

Två Månadslöner har ett GAV (genomsnittlig anskaffningsvärde) på 65 kr. Jag har köpt många gånger till olika priset, ibland för 115 kr, ibland för 83 kr, på 61 kr och på 42 kr. Haft aktier länge och aldrig sålt. Finns det hopp för återhämtning? Självklart. 

Bläddrade i gamla inlägg och gamla analyser och Nibe har som mål till senast 2029 ha omsättning på 80 miljarder. Under 2022 var det 40 miljarder. Det är VD helt säker på att det är fullt möjligt och alla andra mål de hade uppnåddes ännu tidigare. 

Av dom 40 miljarder var vinsten lite över 10%, över 4 miljarder. Det är 2,2 kr per aktie. Om vi säger Nibe når målet 2029 som senast och gör 8 miljarder i vinst. Det är 4,4 kr per aktie. Vad är rimlig värdering för Nibe över längre period? PE 22 var historiskt med vissa undantag, så vi tar det. Det ger en rimlig kurs år 2029 på 96,8 kr. I värsta scenario. Så om man köper aktier idag för 50 kr, får du i värsta scenario 100% uppsida inom 5 år. Det är ju riktigt bra!

Börsen som helhet ger 100% var 7-8e året ungefär. Nibe är köpvärd just nu om man ska tänka framåt. Alla kommer prata igen om Parisavtalet, ESG trenderna, nya värmepumpar, uppbyggandet av Ukraina, ersättningar av gaspannor och annat gammal skräp, stödpaket i Tyskland och USA och mycket, mycket mer. Jag ser PE talet på ungefär 11-13 om några år på dagens kurs. Definitivt värt ett köp på dessa nivåer under 50 kr. Jag har köpt fler aktier under veckan. Du ska såklart göra egen analys. 

Placera satte köprekommendation oktober 2023 på en kurs 69,42 kr. Estimat för 2024 var över 3 kr i vinst och 2025 på över 3,5 kr i vinst. Låt säga 4 kr år 2026 och 4,4 år 2027. Klart mycket har ändrats genom året så kanske allt förflyttar sig två år framåt, ändå ser jag att Nibe når målet 2029. Jag köper när alla säljer, jag tror på bolaget och efterfrågan som kommer finnas många år framöver.

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Anonymous30 March

  Man måste köpa aktier till så lågt pris som möjligt, inte hoppa på alla hype aktier hela tiden, det är dömt att misslyckas. Kolla på P/E talet tex, är det över 30 köp inte!
  Nästa hype aktie som kommer falla är väl Fortnox nu. Igen köp inte skyhögt värderade aktier!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det finns få bolag som har PE 50+ och lyckas levererar över förväntningar, gång på gång, år efter år. Fortnox är det bolaget som förtjänar mycket högre PE än 30. Men jag håller med, man ska vara försiktig och köpa lite då och då och inte allt på en gång. Nibe är PE 22 just nu ungefär, inte alls dåligt när snittet ligger på 16 för hela börsen.

   Delete
 2. Anonymous30 March

  Finns ju tyvärr ett annat scenario för framtida vinster. Nämligen att Nibe blir ett Electrolux. Prova två procents marginal och se vad rimlig kurs blir.
  Anledningen till att Assa Abloy, Atlas Copco m fl är framgångsrika är att de verkar i sektorer med låg konkurrens där de skaffar sig en ledande position. Konkurrenterna har namn som ingen hört talas om. Vem är Atlas största konkurrent inom vacuum?
  Just det.
  Nibes konkurrenter heter Mitsubishi och Panasonic. Plus tio till. Nibe har sex procent av marknaden.
  Värmepumpar har gått från att vara ny spännande teknik till att vara lönsam investering till småhus till att i framtiden bli ett… kylskåp. Standard.
  Förbered er på lägre multiplar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous01 April

   Electrolux har ju haft så dålig kvalitet på grejerna. Har lagat många kyl/frysskåp i deras proffsserie som bara är några år gamla och det är samma fel hela tiden.
   Jobbar med Nibe med och där har det varit problem att få tag på värmepumpar. Nu kan man få tag på de större fastighetspumparna men fortfarande problem med vissa konsumentpumpar.

   Delete
  2. Konkurrenterna har funnits i alla år för Nibe och ändå överpresterar Nibe sina konkurrenter. Svårt för nya konkurrenter att dyka upp och branschen är ganska komplex. Även om det blir som ett kylskåp som alla kan göra så finns det andra produkter i Nibe.

   Delete
 3. Anonymous30 March

  Skrev du inte häromdagen att det var stor risk i Volvo?. Vad kallar du isf risken i Nibe?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om Nibe når sitt mål år 2029 med över 4 kr i vinst är det väldigt billigt just nu. Dom har alltid lyckats nå sina mål.

   Delete
 4. Anonymous30 March

  Tror aldrig Nibe kommer att komma tillbaks som i fornstora dar ,tyvärr

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi får se. När alla är skeptiska det är då man ska köpa har jag lärt mig och i 9 av 10 fallet brukar det vara rätt beslut. Dock ska man köpa kvalite och inte vad som helst.

   Delete