Monday, March 18, 2024

Hur köper man lägenhet för uthyrning och vad kostar det?Som ni vet så drömmer jag om att köpa en lägenhet för uthyrning. Till och med flera lägenheter. Det finns inte många att välja mellan. Föreningen vill oftast att man bor där själv, men det finns några stycken som tillåter fri uthyrning.

Är du också intresserad att investera i en lägenhet och hyra ut så mitt tips är att skriva i Hemnet till exempel "fri uthyrning" i sökfilter - nyckelord. Då hittar du några olika förslag som kanske passar dig. Dom brukar dock vara något dyrare än andra lägenheter i området.

Jag har sett lägenheter som såldes för 40 000 kr per kvm i Stockholmslän och det finns såklart för 100 000 kr kvm, så det är bara att leta och vänta tills något intressant dyker upp. Är det i närheten där du bor så är det ännu bättre. Det dyker dock upp fler kostnader än dom 15% man ska betala som handpenning. 

När du vinner budgivningen ska du betala 10%. När du kontaktar banken så tar dom en avgift för överföringen av lån till säljaren. Det kan vara närmare 5 000 kr beroende på lägenheten. När ni träffas och ska betala resterande 5% så tror du att allt är färdigt, men icke. Du ska även betala överlåtelseavgift när du får din första faktura och den kan uppgå till några tusen till. 

Titta även extra noga på månadskostnaden. Många mäklare väljer att inte uppdatera till den senaste prishöjningen. Det står helt enkelt gammal månadskostnad. Den kan vara 5-20% högre än du först trodde. 

När du hittar en hyresgäst så tror du att det är klart men inte här heller. För att kunna hyra ut lägenheten tar föreningen en avgift. Det brukar vara 10% av prisbasbelopp per månad vilket är runt 500 kr per månad, så länge hyresgästen bor där. Kostnaden täcker till exempel byte av namn på postlådan, dörren och omprogrammering av nycklar. 

Var extra noga med dina kalkyler, oftast tror man att det är riktigt bra köp, men när man undersöker alla dolda kostnader och när det dyker upp överraskningar så blir det inte så billigt längre. Lycka till med ditt köp!

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous18 March

  Hur är det med andelslägenheter? Där äger man ju just en viss andel i fastigheten, istället för att betala medlemskap till klubben. Jag inser att man har mycket mer eget ansvar där, men finns det generella regler som de brukar ha för uthyrning? Är det värt att titta på?

  Jag har sett att det i fjälltrakterna byggs nya stugområden som upplåts som bostadsrätt, men med tillåtelse för uthyrning. I de koncepten så nämns ofta hyresintäkter i budgeten (och även service från någon som skottar, lämnar ut nycklar mm). Problemet är att de veckor som ger intäkter är de veckor man själv skulle vilja vara där (jul, sportlov, påsk, några sommarveckor och ev höstlov). Är det värt investeringen?

  Spargrisen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, ja, det är en bra investering men det är många pusselbitar som ska falla på rätt plats. Som du själv säger, dom veckorna vill man vara där själv. Vilka veckor får man under året? Vem ska åka på visningar? All service, vad kostar det? Hur långt är det från din bostad dit? Behöver du närvara eller kan du göra allt online? Hur ska du hitta hyresgäster? Hur mycket tar konkurrenter? Om den inte blir uthyrd? Klarar du dig ekonomiskt att gå back varje månad? Många funderingar.

   Delete
 2. Anonymous18 March

  När man räknar på det med dagens ränta så blir det bara att byta pengar o ingen förtjänst det ska isåfall vara värdestegringen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt, den ena delen är att kunna hyra ut till bra pris och få lite tillbaka. Den andra delen är att köpa billigt nu när efterfrågan är låg på fastigheter. Om räntorna sjunker framöver så borde det ge bränsle till fin uppgång i fastighetspris (om man nu tänker sälja inom snar framtid).

   Delete