Thursday, May 16, 2024

Q1 NIBE - Ingen vinst i lågkonjunkturNIBE har blivit småspararfavorit. Ni vet vad det innebär? Många av favoritbolagen har kraschat på börsen, NIBE har också fallit rejält från 138 kr år 2021 till dagens värdering på 57 kr. Tre år av nedgång klarar få av. Många blir missnöjda med utvecklingen och säljer med förlust, jag gjorde tvärtom, har ökat mitt innehav varje månad. 

Idag är det årsstämma i Nibe som jag tänkte att åka till, samtidigt är det rapportdag. Många analytiker har räknat på minus i rörelseresultat på grund av stora engångskostnader (troligtvis uppsägningar) och minskad efterfråga på Nibes produkter. Hela nätet var full med spekulanter.

Kommentarerna var blandade, som t.ex. ingen köper deras produkter längre, folk avvaktar, ingen har råd, etc. Klart att folk har råd, måste man byta ut pumpen så gör man det. Som lönekonsult ser jag vad folk tjänar och det är inte alls så illa som många tror. Nibe säljer även utomlands och långkonjunkturen finns inte i alla länder, många länder går riktigt bra enligt mina bekanta som bor utomlands. Rapporten för Q1 visar:

Försäljning gick ned till 9 494 mkr (11,646)
Vinsten efter skatt blev 34 mkr (1,274)
Vinst per aktie blev 0,02 kr (0,63)

Försäljning gick ned -18,5% på grund av halvering av tillverkning av värmepumpar i Europa mot förra året. Under andra halvåret kommer lager hos försäljarna minska rejält och då kommer Nibe se den riktiga efterfråga hos kunderna. Nu är det svårt då det kommer in väldigt få ordrar från företag.

Höga räntor har bromsat nybbagandet av bostäder vilket också påverkat försäljningen. Dock har Riksbanken minskat styrräntan från 4 till 3,75% och enligt historiken, så betyder sänkta räntor en större efterfråga av bostäder och investeringar. Riksbanken troligtvis kommer sänka ränta två gånger till i år och fortsätta även nästa år.

Nibe har som mål att komma tillbaka till samma goda marginaler och vinster redan 2025 trots en massa utmaningar. Jag personligen tror att det kommer ta ännu längre tid. Bolaget har det tufft just idag och kommande månaderna. Aktiekursen har det ännu tuffare och för det långsiktige är det klart köpvärt att gå in i Nibe. För den som vill tjäna pengar inom ett år har Nibe för hög risk just nu. Troligtvis är 2024 ett förlorat år och vinsten för i år blir mellan 0-1 kr.

Som jag sagt många gånger är det cyklisk bolag, samma gäller Volvo lastbilar, när konjunkturen viker så kan det bli noll i vinst och när det vänder tillbaka så är vinsten mycket högre än i andra branscher. Frågan är, borde man ens ha cykliska bolag i portföljen?

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous16 May

  Hej!Nibe har aldrig lockat mig då det finns hur många andra aktier, fonder och ETF:er att investera mina pengar i istället.Mvh Peter Jansson

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känner samma kring vissa aktier 🙂

   Delete
 2. Anonymous16 May

  Statsen på Nibe säger sitt. Sedan 1997 har de en CAGR på 25%, så nog har de haft en bättre resa än det mesta på börsen i form av total avkastning, och speciellt för folket som klev av på toppen. Jag köper Nibe på dessa nivåer, men försiktigt med tanke på 2024-prognosen. Den riktiga konkurrensen är obefintlig, men andra saker tynger dem just nu och de har betalat för mycket för sina förvärv. Kommer bli några fler smällar innan det blir bättre och varje gång det smäller ökar jag lite till. Ska man vänta på ljusare tider? Kanske, men det är svårt att veta när dessa tider börjar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. helt rätt. VD sa själv på stämman igår att vissa förvärv har dom betalat lite högre pris, men dom anser att det var värt det på grund av strategisk och geografisk område.

   Delete