Monday, May 6, 2024

Läsarfråga: Hur ser Två Månadslöner dag ut?



Har fått en fråga från en av mina läsare som undrar om hur Två Månadslöner dag ser ut. Det kan jag gärna berätta för er. Mina dagar varierar från dag till dag men till exempel går jag upp vid 05:45 och åker till gymmet. Tränar, duschar, åker hem, äter frukost och börjar jobba vid 08:00.

När dagen är slut vid 16:30 så går jag ut med hunden, gör middag när vi kommer tillbaka, äter, pratar med familjen, kollar lite på börsen och då är det 19:00. Ibland tittar jag på en film ett par timmar, ibland är jag ute i trädgården, odlar, klipper gräset eller gör något annat. Det beror helt på vad jag känner för att göra dom 2-3 timmarna innan jag lägger mig. 

kvällarna är det tid till kompisar, vissa dagar handlar jag mat, shoppar, städar hemma eller har AW på jobbet. Det beror helt på humöret. Det har även hänt att jag gör ingenting alls. Ligger i soffan och lyssnar på musik eller börsnyheter, kan även hända att jag leker med hunden hela kvällen.

Det finns alltid något att göra, jag kan bara inte sitta still. Jag brukar snabbt komma på nya saker att sysselsätta mig med. Jag har till exempel börjat renovera uthuset. Vill att det ska se snyggt ut och samtidigt något att göra på kvällarna. Det ökar ju värdet på huset. 

Vissa av er kanske tror att jag läser börsnyheter varje dag men det gör jag inte. Ibland känner jag att det är för mycket och då vill jag bara koppla av från all brus. Egentligen hade jag kunnat strunta i börsen helt och hållet i flera månader och ingenting hade hänt. Det är fortfarande samma aktier jag vill äga, dom fortsätter leverera okej/bra siffror och jag behöver inte vara aktiv i de bolag jag valt till min aktieportfölj. Jag litar på ledningen i alla mina innehav.

Två Månadslöner

5 comments:

  1. Det låter trevligt. Tid är värt rätt mycket! Jag är dock nattmänniska så jag ramlar inte ur sängen så lätt när klockan ringer. Du får utmana dig själv genom en ny portfölj med annan taktik? Det finns en anledning varför fonder har 20, 100 eller flera tusen innehav där risken i en enskild aktie försvinner. Volla har ökat under senare år tycks jag se. Jag har prickat två konkursbolag sedan 2009 med börspaus åren 2013-2020. Första missen blev minus 100,000 eller 80,000 efter skatteåterbäringen då jag hade AF konto och kvittade förlusten. Årets miss blev en tusenlapp i en pensionsportföljen där alla aktieköp var tillåtna.
    Jag tyckte mig se att din portfölj var rätt hög risk men det är bara vad jag tycker och därför jag lämnar denna kommentaren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner07 May

      Tack för kommentaren! Jag kan säga att jag har funderat på min portfölj varje dag senaste månaderna. Jag håller fullständigt med dig att aktierna är mer volatila nu än tidigare år. Trygga innehav känns inte tryggt längre. Om något hade hänt Investor eller Axfood så hade ännu fler fått panik.

      Nu såg vi stora nedgångar i bland dom bästa börsbolag som Nibe, Avanza, Castellum osv. Ibland funderar jag om det hade varit bättre att ta hem vinsten från mina aktier, betala av resterande skuld till banken (så bolånet försvinner) och lägga allt som är kvar i en indexfond. T,ex. USA eller Global.

      Ibland tänker jag även att kanske behålla portföljen som den är och spara framöver bara i fonder. Då kommer jag ha om 10 år 50% aktier - 50% fonder. Jag gillar min portfölj för att den innehåller många fina storbolag med lite krydda i mindre bolag. Utdelningarna varje år uppgår nu till över 20 000 kr vilket är en gratis resa varje år utomlands. Det gillar jag. Utdelningarna växer också på sikt i dom flesta av mina innehav.

      Mvh TM

      Delete
    2. Anonymous07 May

      Ja, man kan investera enligt förslag från rikatillsammans hehe. I varje fall så är det ju roligt att bestämma själv och analysera men man lider förluster när man bryter mot sina egna regler. Köpte Sinch innan rapport i veckan och resultat därefter. Volatilitet är ganska långt ifrån vad det står i aktiens faktaruta nuförtiden. Min filosofi går mot Berkshire Hathaway gubbens där man ska minska sina förluster från att ens bli och sedan puttra långsamt upp på den positiva sidan av myntet. //Oceantrading

      Delete
    3. det beror helt och hållet vem man jämför sig med. Ska jag titta på CAGR istället kanske? Får jag mer än 10% om året då borde jag väl vara nöjd?

      Delete
  2. Anonymous08 May

    Mer än 10% per år är ju jättebra. Därav tanken att ha flera portföljer så kan man testa flera taktiker samtidigt och samtidigt också minska risken då du som sagt inte har samma taktik på hela innehavet.

    Det är svårare att sälja men du är vid steg 1. Tanken. Därefter kommer handlingen. Vi är dock snabbare att köpa på oss aktier och ibland för tidigt och för dyrt. För att komma in billigare kan man köpa i dippar och vill man minska jojo risken kan man köpa en ETF. Säg XACT norden högutdelande så får man utdelning men inte den allra högsta avkastningen men nära genomsnitt tror jag verkligen.

    Lite funderingar jag har är att ta ut bolag ur en del index, fonder och ETF jag äger och köpa upp några där de ger utdelningar flera gånger per år och runt 7,5% så kanske jag ger mig en egen överavkastning och till minskad risk? Jag ser med fördel också några utdelande fonder och även ett flertal ETF med olika nish som minskar enskilt ägande i en aktie. En del aktier är ganska stabila men de flesta i dagens läge kan slå bakut och aktien tar ett stort steg tillbaka. Jag orkar inte vänta och äga aktier tills de gått plus minus noll. Det är roligare att ligga på plussidan och jag verkar ha fått bättre effekt åt det hållet i fonder och ETF:er än enskilda aktier hur jag än väljer. Så sen på säljknappen kan vinnas tillbaka oftast men mer fördelaktigt vore att sälja innan man följer ner hela vägen ner.

    Något jag tittar på är historisk att NOK varit värt mer än SEK. Idag 1:1. Så om norska kronan när sveriges export minskar och norge bibehåller sin kanske man kan få några procent valuta effekt. Dock vet man inte om det sker i närtid eller om den timar in en nedgång vilket då ändå inte skulle var fördelaktigt.

    Det finns många viktigare saker i livet men det är ju inte fel att tänka till lite om sina investeringar i alla fall. Jag såg en gammal gubbe ensam i en Tesla idag och undrade vad han gjorde där. Han såg missanpassad ut. Samma sak om hur gött det inte vore att som min grekiska vän bara låta solens strålar sköta hushållet åt hen nere i Medelhavet fast här hemma istället. Det vore något. Samt alla andra galna ideér man tycks få och glatt skrattar åt sig själv för.

    ReplyDelete