Saturday, May 11, 2024

Aktieportfölj som är bättre än populära fonderNär rapportperioden började på börsen så såg vi många nedgångar i olika aktier. På en dag! Bara under en enda dag har vissa aktier gått ned -10%. Handelsbanken, Volvo Cars, Intrum, Evolution, Smoltek, Volati och så vidare. Det är rejäla nedgångar. Har man tur så får man uppsida med +10% under rapportdagen, men det är sällan det sker. Oftast är alla överoptimistiska och aktiekursen står högt innan rapporten.

Ibland tänker jag, värför äger jag aktier när en vanlig indexfond presterar bättre än mina innehav jag valde ut? När jag undersökte mer, så presterar index lite bättre under vissa år men inte över tid. AMF aktiefond småbolag som är väldigt populär har gått upp +91% medans jag +110%. Swedbank Robur Ny Teknik? +49%. Hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar +96%. 

Länsförsäkringar Global gick lite bättre än min portfölj och Spiltan aktiefond investmentbolag. Det kommer alltid finnas vissa år när andra överpresterar min portfölj och det kommer alltid finnas bättre fonder än min egen portfölj. Det är bara otroligt svårt att veta vilka. 

Jag tänker så länge min portföljen presterar lite bättre än hela svenska börsen så är jag nöjd. Hade jag haft sämre utveckling varje år och legat under alla index hade jag nog sålt alla aktier och gått över till endast fonder. Det känns att jag ligger bra till jämfört med andra fonder.

Det jag kommer göra framöver är att fylla på mer i fonderna för att få jämnare tillväxt och tryggare portfölj. Jag personligen tror mycket på mina innehav, USA och Indien kommande 10 åren. Det är där jag kommer satsa mest på. Rätt eller fel får vi se om 10 år. Lägger jag allt ihop, så borde jag ha en trygg portfölj med riktigt bra riskspridning. 

I framtiden tänker jag även sluta spara på börsen och sprida riskerna ännu mer. Drömmen är att äga flera fastigheter, eget företag, sidoinkomster som är passiva, hobbies som ger mycket pengar och sparkonto med bra ränta. Spännande framtid.

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Anonymous11 May

  Jag tycker inte man behöver inte slå index bara för att rättfärdiga att man äger individuella aktier.
  Mitt mål är att erhålla saftiga utdelningar varje månad som jag kan förgylla tillvaron med. Hittills får jag utdelningar från minst 5 st olika aktier eller fonder varje månad, om jag slår börsen bryr jag mig inte om bara utdelningarna fortsätter rulla in.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är inte hela tanken med investeringarna är att få så mycket som möjligt fram till sin pension? Får jag 3% på sparkontot kommer jag jobba tills 60 års åldern, får jag 11% kan jag sluta vid 50.

   Utdelningarna är kul, men det är samma sak som att köpa index varje månad, sälja av lite och återinvestera. Det görs dock åt dig. Vad är så speciellt med utdelningar? Är det värt att få den goa känslan med utdelningar men få några % mindre i portföljen varje år? Kan bli dyrt på sikt.

   Delete
  2. Svaret på varför en utdelningsportfölj är så tilltalande, syns tydligast i kärva tider när börsen faller. Många har under de senaste åren fått se sina innehav minska eller iaf stå och stampa under längre tid. Att då sälja av för att konsumera/investera är psykologiskt negativt. Rullar det hela tiden in utdelningar som ökar likviden på ditt konto blir sinnesfriden klart bättre och förutom att må bättre finns det nya pengar att lägga köpordrar för. Jag mår bättre av detta. Hur andra gör, är upp till dom.
   Mvh

   Delete
  3. När du får utdelning sjunker aktierna med samma belopp. Är inte det lika jobbigt?

   Delete
  4. Anonymous11 May

   Jag får utdelning från Realty Income varje månad och den sjunker inte alls när utdelningen kommer! Tvärtom så har Realty Income bara ökat genom åren.
   Detta är bara ett av många exempel på hur fel du har.
   Håller också helt med Snåljåps uttalande här ovan. Oavsett upp eller nedgång kommer pengarna in på kontot. Skulle aldrig vilja vara beroende av att sälja något som då kanske har gått ned 50%.

   Delete
  5. Anonymous11 May

   Vilka innehav i Indien håller du? Verkar inte gå att handla deras värdepapper via Avanza iaf.

   Delete
  6. Går det ned -50% i fonden så ställer dom flesta bolag in utdelningen. Som vi hade under pandemin och det var bara -34%.

   Att visa aktier i usa inte sjunker i värde kan bero på valuta, vi har svag krona och stark dollar.

   Indien Etf är enda billiga man kan köpa, fonderna är för dyra

   Delete
 2. Anonymous14 May

  Du har såklart rätt . Men en del av att stockpicking är ju att det är en hobby för det flesta av oss.

  ReplyDelete
 3. Anonymous19 June

  MIN POJKVÄN KOM TILLBAKA TILL MIG MED HJÄLP AV DR ISIKOLO OCH JAG ÄR VERKLIGEN ÖVERVÄLDIGD
  När allt hopp förlorades för att få mitt förhållande att fungera igen mellan mig och min pojkvän gick jag online för att söka hjälp och jag läste och kontaktade DR ISIKOLO som kom och fixade allt och han kommer att förbli uppskattad av mig resten av mitt liv. För många gånger gick jag igenom känslomässiga trauman på grund av de oändliga problemen jag hade med min man och det ledde till att vi gjorde slut och det var därför jag sökte hjälp och fick reda på DR ISIKOLO som kom till min räddning. Han berättade för mig procedurerna och uppmanade mig att följa, vilket jag gärna gjorde och han försenade inte processen att ge lösningar på mina problem och jag fick resultatet på bara 2 dagar som han försäkrade mig. Bry dig inte om att söka hjälp någon annanstans för han är för bra på att hjälpa människor. Han är pålitlig och ärlig så sms:a honom nu via WhatsApp: +234-8133261196 eller hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  ReplyDelete