Saturday, October 31, 2020

Sålda och köpta aktier under oktoberSåhär ser aktiefördelningen ut idag den 31/10. Skillnaden mot september är att under månaden har jag sålt av lite Skanska från 5% ner till 3%. Tyckte att dessa pengar kommer arbeta bättre i Axfood, Investor och Embracer.

Det verkar som covid fortsätter ett tag till och många av oss kommer fortsätta vara hemma. Hemma äter vi mer (Axfood som äger bland annat Willys) och många av oss spelar konsolspel (Embracer). Investor har jag också ökat lite då jag tyckt att rabatten på 20% är tillräckligt god anledning speciellt nu när många bolag är dyra. Har även köpt några aktier i Fortnox senaste dagarna men inte mycket.

Just det, Lohilo har jag också köpt under månaden, men det är ett väldigt liten innehav som inte ens är 1% därför syns den inte i bilden. Har inte bestämt mig än om jag vill behålla aktien länge eller sälja allt efter en viss uppgång. Avvaktar rapport som kommer om några veckor.

"En del av inlägget är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Funderar du på att starta ett sparande i aktier eller fonder kan du enkelt göra på Avanza via länken här. Du hinner registrera dig på 3-10 min. Det är bara att fylla i lite information om dig själv och svara på några frågor. Kontot ska hetta ISK då den är bäst för svenska aktier (senare kan du lägga till KF konto till utländska aktier om intresset finns). 

När kontot är skapad är det ungefär som ett konto på banken (utan kostnad såklart). Du kan flytta pengar till ISK via banköverföring eller Swish. När du har gjort det så behöver börsen vara öppen för att du ska kunna köpa svenska fonder eller aktier. Öppettider är 9:00 - 17:25. Svårare än så är det inte. Ladda ner en app så kan du följa dina investeringar oavsett vart du är.


Snart är det 3 år som jag har varit på börsen och mina aktier visar +52,46% jämfört med +27,25% för alla svenska aktier (OMX Stockholm All-Share Cap GI). Jag har lyckats med detta genom att köpa många aktier billigt som under börskrascher och genom att undvika att köpa bolag som jag inte förstår eller tjänar pengar. Den största avkastningen fick jag såklart med hjälp av tiden. Det gäller att köpa bra bolag och vänta.

Du kan enkelt se om bolaget tjänar pengar genom att gå in på deras hemsida och leta upp investor relations. Där finns det kvartalsrapporter som redovisar inkomster, utgifter och mycket annat användbar information. Börsdata.se är också en bra hemsida där du kan se helheten, många år tillbaka.

Ibland tänker jag, varför har jag inte köpt fler aktier under 2018. När man ser hur det har utvecklats så är det lätt att vara efterklok... 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Hehe, ja det där med att vara efterklok...jag tittade en del på Fortnox för drygt ett år sedan. Jag slog inte till och nu sitter jag och grämer mig. Men, men det är en del av spelet! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoppas att du har sett min analys av bolaget. Tycker att den är köpvärd fortfarande. De kommer med en 5 års plan snart, vilket borde ge lite push i aktiekursen. Fortnox är fortfarande litet bolag som kan växa i många år framöver. Samt höja priset såklart :)

      Delete