Monday, January 4, 2021

Proethos Fond vs Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEKHos Två Månadslöner är det full fokus på fonderna i år. När jag lyssnade på Warren Buffett och många andra framgångsrika investerare, sa alla ungefär samma sak. Att investera i enskilda aktier kan gå mycket bättre än börsen som helhet, eftersom man väljer bästa bolag själv.

Nu i efterhand, 3 år senare kan jag hålla med om. Jag vet att 3 år på börsen är för kort period för att dra en jämförelse men ändå. Mina enskilda aktier har gått mycket bättre än stockholmsbörsen som helhet.

Det finns dock en del aktiva fonder som också har presterat mycket bättre än börsen och mycket bättre än mina enskild utvalda aktier. Eftersom jag vill bli bättre investerare och få ännu bättre avkastning kommer jag lägga till 3 fonder i portföljen.

Varför 3 och inte fler som många andra rekommenderar? Man vill ju sprida risken? Ja och nej. Jag tycker att totalt sett räcker det med 2-3 fonder i en portfölj. Varför köpa 10 fonder när man tydligt kan se att vissa fonder har presterat bäst, år efter år efter år.

Har spenderat 1-2 veckor på att hitta dom bästa fonderna som skulle passa min portfölj och min strategi. Dessa fonderna ska också vara något jag tror på att det kommer gå bra i framtiden. En av dom tre fonderna är Proethos Fond:


Proethos investerar i lösningen på klimatkrisen. Många av innehav är verksamma inom solceller, vindkraft och energisektor. Endast 23,55% är svenska bolag, andra är utsprida världen över. 

Endast 0,78% i avgift och fonden har levererat 63% senaste året och 145% senaste 3 åren. Inte så jättepopulär med endast 28 452 ägare. Tror det kommer fortsätta leverera och fler börjar spara i fonden. Varför tycker jag den är bättre än liknande fond Handelsbanken Hållbar Energi (HHE)?

HHE investerar också i förnybar energi. Har dock inga bolag från Sverige, störst fokus är på USA (36,69%) och Kina (17,78%). Resten är utsprida världen över. Avgiften är högre på 1,60% och levererat 103% senaste året och 137% senaste 3 åren. Fonden blev väldigt populär med 94 089 ägare totalt.

Av deras top 10 innehav är 3 exakt samma. Proethos fokuserar mer på Sverige medan HHE på USA. Avkastning senaste 3 åren verkar vara ganska lika. Tycker att Proethos fond har innehav som jag känner igen, som analytiker pratar om och som jag vill också vara delägare i. 

Det är en stark trend i dennna sektor och min magkänsla säger att det är aldrig för sent att hoppa på tåget. Har gjort det innan i flera aktier och dom har fortsatt att leverera. Fonden passar min portfölj väldigt bra. HHE har mycket USA, vilket inte passar min portfölj eftersom jag har lagt till en annan USA fond i portföljen vilket jag kommer prata om i nästa inlägg.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Två fina fonder. Kommer mest troligt ta in HHE inom kort men ska även kika mera på Proethos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kommer nog gå lika bra för båda, jag väljer den som är billigare och passar portföljen. Imorgon går jag igenom 2 andra fonder som jag valde mellan.

      Delete