Saturday, January 30, 2021

SCA årsrapport 2020Skogstillgångar har ökat med över 5 miljarder i värde jämfört med året innan. Inte illa. SCA fortsätter förvärva skog i baltikum och avvecklar tryckpappersanläggningar. Ärligt talat, vem läser tryckta kataloger och magasin nuförtiden? Sedan samlar man på 10 kg någonstans i hörnan hemma. År 2020 mot 2019 i parentes:

Nettoomsättning 18 410 Mkr (19 591 Mkr) en minskning med -6%
Resultat per aktie 3,19 kr (4,05 kr)
Kassa 1 273 Mkr

Styrelsen föreslår en utdelning på 2 kr per aktie. Det är det minsta som jag förväntade mig i år. Trodde även att vinsten hamnar på 2,70 kr för helår men den hamnade på 3,19 kr vilket är mycket bättre än jag trodde. Dessa siffror är exklusive engångsposter och ändrad redovisningmetod för skogstillgångar. 

Det rullar på som vanligt hos SCA och inom till exempel virkesförsäljning går det till och med bra under pandemin. Det blev -21% lägre vinst 2020 totalt sett, men med tanke på vad som har hänt tycker jag att SCA har gjort en kanon jobb.

Aktien gick upp ett par procent efter rapport. Sist sa jag att kursen är svår att räkna på och jag la riktkurs på 100 kr, tycker att efter denna rapport kan man öka den lite. Aktien handlas nu för 147 kr vilket är lite för mycket känner jag. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Tack för uppdateringar om både Billerud och SCA, två av mina större innehav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nöjet är mitt! Tyvärr är Billerud inte så poppis än, men det blir om några år. SCA är nog bäst i klassen med all sin skog, bara behålla fram till pension så blir det en kanon investering.

      Delete