Tuesday, January 19, 2021

Kan bli enorm utdelning från Swedbank år 2021Swedbank har meddelat igår att efter samtal med finansinspektionen vill banken dela ut 4,35 kronor per aktie i utdelning redan den 22 februari. Dessa pengar kommer från vinsten år 2019 vilket motsvarar ungefär 25%. För att få utdelning ska man äga aktier innan 17 februari eftersom det är då Swedbank har avstämningsdag.

Det är viktig steg i rätt riktning och jag förväntar mig även en utdelning från vinsten för år 2020. Om det blir också på 25% så kan den landa på ungefär 3 kr. Den är så låg eftersom banken har betalat sanktionsavgift på 4 miljarder vilken har sänkt vinsten. Om de räknar bort sanktionsavgift så kan det bli ungefär 4,35 kr igen nu i mars/april.

Tittar vi lite längre fram kan vi förvänta oss en till utdelning senare under året antingen som bonusutdelning eller extra utdelning (det är samma sak). Om pandemin är borta och finansinspektionen backar så kan banken dela ut som innan, vilket är 50% av vinsten. Det skulle motsvara en till utdelning från 2019 och 2020 som tillsammans kan bli runt 8,7 kr per aktie.

totalt kan det bli 17,4 kr som delas ut i år. Köper man aktier just nu för 155 kr så är det direktavkastning på 11,2%! Swedbank är ett av mina större innehav som jag har haft sedan start utan några som helst tankar att sälja allt. Kanske minska i framtiden men vill gärna behålla denna utdelningsmaskin. Aktiekursen har fallit kraftigt och håller på att återhämta sig. Det tog ett par år och det kommer att ta ett par år till innan vi är uppe på 200 kr nivå som innan (om inget oväntat inträffar).

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous19 January

  Man ska nog inte hoppas på för mycket i varken kurs eller utdelning från banker i framtiden. Storbanker är på dekis och är utsatta för all möjlig konkurrens så en kurs på 200kr är inte troligt igen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror vi underskattar bankernas storlek och möjligheter. Det är inte bara privata personer som lånar, det finns även en drös med företag. Sen håller bankerna på med aktier/fonder/ försäkring/andra typer av lån/valuta/juridiska tjänster/investeringar m.m. Banken tjänar 16 kr per aktie per år. Det är få som gör så mycket pengar på stockholmsbörsen kan jag säga. Jag tycker det är ett bra innehav att ha i portföljen.

   Delete
 2. Det vore onekligen mycket välkomnande! Time:ade för en gångs skull på rätt så låg nivå under 2020 så lite damage control är inte fel. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är det bästa scenario som kan inträffa. Även om vi får hälften av det så är det fortfarande bra utdelning på över 5%. Håller tummarna.

   Delete
 3. Tycker det borde vara de som ägde aktien 2019 som får ta del av den utdelningen, men så funkar det inte. Borde ju vara ett köpläge nu om man vet att man får ta del av tidigare års utdelningar till en för dagen ganska fördelaktig kurs.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tycker också det, jag har redan många aktier så jag sitter still i båten. Har köpt för 220, 200, 180, 160, 140, 120 och nu är snittet 166 kr. Helt ok. Perfekt tillfälle för nya investerare att kliva in.

   Delete