Wednesday, January 12, 2022

Att plugga till Lönekonsult



Att plugga till lönekonsult var inte alls svårt. Utbildningen varade endast 1,5 år och jag fick även två månaders praktik som även kallas för LIA (lärande i arbete). Kurserna var inte alls många och dom var relativt korta. Det jag läste är bland annat Arbetsrätt, Redovisning, Personalekonomi, Lönesystem, Löneengelska, Lönehantering grundkurs och fördjupning. Sist var examensarbete och mer om den kommer jag skriva ett inlägg om längre fram.

Under min utbildning hade jag både bra och väldigt dåliga lärare och oavsett vem som lärde upp oss så gick det bra för oss alla. Man lär sig grunderna inom lön och system, lagar som gäller i Sverige, hur länge man får vabba, hur många semestergrundande dagar man får vid frånvaro, skillnaden på netto, bruttolön, hur man beräknar antal intjänade semesterdagar, hur man beskattar förmåner, lär sig om hur man hittar skattetabeller och information om nya regler. Man lär sig även mycket annat om utmätning, SINK, föräldralön, traktamente och övertid. Sen finns det även mycket om tjänstemän, kollektiv anställda, lagerarbetare och så vidare.

Funderar du på att läsa till lönekonsult, så kan jag säga att det finns många liknande namn och dom flesta av dom gör samma sak, ser till att rätt lön betalas ut i rätt tid till rätt person. Tjänsterna inom yrket kan även hetta löneadministratör, lönehandläggare, lönespecialist, löneexpert, lönesupport, löneekonom, redovisningsekonom med lönekompetens, lönekonsult med systeminriktning, lön & HR och många andra. Vissa tjänster är rena lönetjänster och vissa har delat upp det så man får göra lite annat också.

Vem passar tjänsten? Jag tycker du ska gilla att jobba med dator och i olika system som lönesystem, tidssystem, mail, kunna svara på telefon och frågor som ställs samt samarbeta med andra avdelningar på företaget. Lönekonsulter har även mycket kontakt med olika myndigheter. Allt information man får är känslig och enligt GDPR och policys på jobbet får man inte gå ut och berätta för sina kompisar vad Kalle tjänar och varför han blev sjukskriven senaste 3 månaderna.

Du som person ska gilla att jobba med excel, göra om filer till andra format, spara ner underlaget med god ordning och reda (ja, ibland behöver man hitta något gammalt info), du ska gilla att prata med anställda, chefer och HR, du ska älska pengar och siffror, tycka om att tolka lönespecifikationer, för att man tittar på dom väldigt, väldigt många gånger. Att vara noggrann, ha ett öga för detaljer, förståelse på hur allt hänger ihop, lösa problem som uppstår, tolka olika kollektivavtal är också bra att kunna.

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Bra beskrivning av lönekonsultens vardag, det är verkligen lite av varje. Arbetar själv som lönespecialist på ett större konsultföretag och har nyligen hittat din blogg. Är liksom du intresserad av investeringar och sparande. Kul att ha hittat hit. Allt gott, Signe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt, börsen är lika roligt kan jag säga :)

      Delete
  2. Jag är riktigt nöjd över att ha hittat den här bloggen, eftersom jag studerar till lönekonsult och är även intresserad av sparande. Det skulle vara intressant att läsa om dina erfarenheter när det gäller examensarbetet.

    Mvh,
    Oscar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stort tack! Det brukar man vara när man gillar siffror! Då har du hittat rätt, fråga på bara om det är något du undrar över! Det kan vara så att jag tänkte att jag ska skriva om examens arbete sen, och sen la den på is så länge. Mycket annat dök upp emellan. Men jag lovar jag ska skriva om det under november!

      Delete
    2. Anonymous31 October

      Det låter bra! Vilket ämne valde ni att avhandla?

      Delete
    3. Inlägg publiceras om ca. 1 vecka. Jag skrev om Introduktion av nyanställda och hur dom upplever det. Både ur anställdas syn och chefens.

      Delete