Tuesday, March 22, 2022

Alla mina aktieköp senaste 3 åren!Jag borde kanske varna er att det kommer att bli en lång inlägg på grund av massa bilder jag tagit. I inlägget kommer ni se alla mina 14 aktier och alla köp och sälj jag gjort under senaste tre åren. Sälj tillfällen är endast för att minska innehaven (då jag köpt för mycket) och pengarna flyttades istället till andra innehaven för att jämna ut fördelningen bland branscherna. Många skriver på forum och olika hemsidor att dom köper och kanske vill pumpa upp aktiekursen till nya höjder för att sedan sälja och ta hem vinsten. Jag vill visa med bevis att jag verkligen köpt och hur det ser ut. Ovan ser ni Avanza aktien.


Som ni ser i bilderna så köper jag ofta och mina bästa köp är såklart i dipparna. Så fort aktien faller utan anledning med -10% eller mer så börjar jag köpa och ju mer den faller desto mer köper jag. Samtidigt undviker jag köpa fler aktier om kursen är på nya höjder, om jag gör det så är det väldigt små belopp det handlar om. 


Jag har även kommentarer kring varje bild, till exempel Billerud sålde jag av lite och flyttade pengarna till SCA istället, tyckte att Billerud var lite övervärderad och SCA lite undervärderad. Det var faktiskt en bra affär, nu ser Billerud åter intressant på 125 kr nivån.


Castellum är ett fint bolag som höjer utdelning varje år. Nästa år blir 25:e året i rad. Här ska man aldrig sälja. Lyckades köpa massa aktier under covid och nu njuter av tusentals kronor i utdelningar varje år. Inflation gör att fastigheter blir mer värde också, tryggt.


Embracer är nog största förvärvare på börsen, dom köper upp en massa studios, speltillverkare, filmtillverkare, serieböcker, brädspel, mobilspel och så vidare. VD sa att dom ska fortsätta så, men i grunden är bolaget riktad mot spelindustri. Jag tror alla andra affärer är mer för riskspridning och jämnare kassaflöden. Här har jag lagt lika mycket pengar som i Investor, som är ett av tryggaste aktier att äga. Det säger en del vad jag tror om Embracer.


I Fortnox kom det fina nyheter, priserna har höjts med 10 kr per modul. Nästan halvmiljon kunder och de har över 2 moduler per kund. Runt 10 miljoner in i omsättningen direkt. Det är precis som jag trodde skulle ske. Jag tror även att priserna kommer höjas ytterligare om några år. VD sa för några månader sedan att priserna ska vara låga runt 100 lappen per modul och en dag bara poof! Nu höjer vi. Alla kommer höja priserna nu när vi har så hög inflation. Mat har gjort den, industrier, skog, nu är det konsultbolag och teknikbolag, vad finns kvar, läkemedel? Banker?

Sälj tillfället var när jag sålde hälften av innehavet när kursen gick upp 100%. Det var dumt nu i efterhand, men det är så man lär sig i början av sitt sparande. Nu köper jag bara och säljer inget, i värsta fall bara flyttar pengar till liknande bolag.


Gamla goda Investor köper man bara, den ska aldrig säljas. Ser aktien som en fond med massa innehav. Har inte köpt senaste tiden då rabatten är bara 13%, historiskt har den legat på 18-22%. Jag väntar i lugn och ro, det kommer bättre tider för att köpa.


2022 började med -40% för NIBE men jag tror starkt att både bolaget och aktien kommer prestera bra framöver. Köpte mer vid varje nedgång och det ser ut redan nu några veckor senare som en bra affär. Aktien kommer stiga ännu mer, det är jag säker på. Man ska ha tålamod.


SCA ligger faktiskt på över 10% för i år jämfört med börsen som är -10%. Bolaget presterar bra oavsett vad som händer. Småköper då och då, verkar vara lite dyrt nu.


Securitas har jag köpt mycket av i nedgången, sedan sålde av lite då jag köpt för mycket. Sedan kursen har fallit igen och då passade jag på att öka. Samma problem igen, nu äger jag lite för mycket Securitas. Kommer sälja av lite när kursen är på 140 kr och mer. Nu på 110 kr är det fortfarande ett fynd.


Här prickade jag botten då jag tyckte priset var bra, men nu har jag svårt att räkna fram rimlig aktiekurs så jag bara behåller. Har inga planer att öka eller sälja.


Penningtvätt, skandaler och allt annat i Swedbank har sänkt kursen rejält. Innan var det 200-220 kr per aktie, nu har vi 150 kr istället. Samma problem som innan att jag köper för mycket när aktien faller, jag borde kanske lära mig det nu. Sedan sålde jag av en del och köpt mer i Avanza istället. Dom sista köpen gjorde jag då jag köpt alla andra branscher och just banker hade jag lite för lite av. Jag försöker ha samma summa investerat i varje bransch.


Tesla aktier har jag köpt för min fru. Hon ville också prova och det har gått riktigt bra för henne! Dom ligger i samma portfölj och får göra det tills pension om 20-30 år.


Volvo har jag haft länge och köpte väldigt billigt, jag visste att dom har mycket pengar och utdelningarna blir höga. Det stämde. Det var ett år där jag fick 18% i utdelning. Tror inte många förstår hur snabbt jag kommer dubbla pengarna. 

Alla aktier får ligga fram till pension, tänker ungefär om 20-25 kanske 30 år i värsta fall. Än så länge har det gått riktigt bra trots allt som hänt i världen, pandemi, krig, inflation och så vidare. Har dom klarat det, så klarar dom allt. Pengar skapar pengar. Det är det viktigaste att känna till. Många klagar att dom inte har pengar, är du ett av dom så gör nånting åt det! Så svårt är det ju inte, skaffa ett jobb, sälj saker, gå till grannar och erbjud fönstertvätt, gräsklippning, vad som helst! Det finns hundratals olika sätt att få pengar in på kontot...

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous22 March

  Smart upplägg.Gillar dina tankar. En tanke som jag haft under lång tid är om man på ett ungefär kan visa på hur stor skillnad i % som det kan göra om man köper ofta och i princip inte säljer jämfört mot om man typ alltid köper oavsett om aktierna har stigit eller inte. Tänker då på att man köper en gång per månad i samband med lön. Typ 26:e. Utdelningen skall så klart investeras. För enkelhetens skull i samma bolag. Vad tror du om mitt resonemang. Borde finnas något liknande beskrivet.

  Mvh
  Larsa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner22 March

   Hej! Mhm, ja det var intressanta tankar. Man kan titta bakåt i tiden och låtsas att man har köpt den 26 varje månad i ett år till exempel. Sen kan man titta i egen graf senaste året där man försökte köpa biligt vid varje dipp. Helst utan utdelningar då det kan vara svårt att räkna på det. Jag kanske ska prova och göra ett inlägg om det. Blir också nyfiken om det skiljer sig några eller många procent.

   Mvh

   Delete
  2. Anonymous22 March

   Kul att hänger med när jag skriver mina aforismer. Ha ha runskrift;-)) Blir spännande att se vad du kan komma fram till.
   Mvh
   Larsa

   Delete