Monday, March 28, 2022

Elpriskompensationen justeras i aprilTidigare i år införde regeringen, med anledning av de exceptionellt höga elpriserna, en elpriskompensation till hushåll i hela Sverige för elkostnader under vintermånaderna december 2021, januari och februari 2022. Rysslands invasion av Ukraina driver nu ytterligare upp elpriserna i södra och mellersta Sverige och regeringen föreslår därför en modifierad förlängning av elpriskompensationen för mars 2022.

Alla svenska hushåll som har haft en förbrukning från 700 kWh per månad under december 2021, januari och februari 2022, kommer att få del av den kompensation som betalas ut från och med april. Regeringen föreslår även en förlängning av kompensationen för hushåll i elområde 3 och 4, som haft en förbrukning om minst 400 kWh under mars månad.

De höga elpriserna till följd av Rysslands invasion av Ukraina har drabbat främst södra och mellersta Sverige. I norra Sverige har priserna tvärtom varit låga den senaste tiden och regeringen ser därför inte något behov av att elpriskompensationen ska omfatta även elområde 1 och 2 i mars månad.

Ersättningsmodellen för perioden är utformad som en trappa där lägsta trappsteget ligger på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad. Kompensationen är då 100 kronor per månad, eller sammanlagt 300 kronor för tre månader. Det högsta trappsteget gäller från 2000 kWh per månad och innebär en kompensation på 2000 kronor per månad, eller totalt 6000 kronor.

Även det förlängda stödet för mars är utformat som en trappa, där det lägsta trappsteget på en förbrukning om 400 kWh innebär en kompensation på 100 kronor och det högsta trappsteget på 2000 kWh och uppåt ger en kompensation på 1000 kronor.

Utbetalningen av elpriskompensationen hanteras automatiskt och vi behöver inte göra något. Preliminärt hanteras redan på fakturan i april och framöver om kompensationen är högre än fakturabelopp. 

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Hej och godmorgon,

  Det här var den bästa och tydligaste informationen angående elpriskompensationen som jag läst hittills. Många undrar och ryktet har det även att man måste ansöka på något sätt.

  Men jag tänker att denna åtgärd kommer lite för sent då de som inte har råd har suttit i knipa länge nu. Träffade en fattigpensionär för inte så länge sedan som fått en elräkning på 8000 kronor, och den skall ju redan vara betald.

  Det här med el och drivmedelspriserna är i min värld en skandal. En direkt produkt av att man avvecklar infrastrukturen vi redan har innan man byggt upp den nya fossilfria, tillsammans med regeringens höga skatter. Och att vara beroende av Putin för energi.Hur tänkte man där?!

  Biden har gjort samma sak i USA. Stänkt ned egna källor efter att ha varit självförsörjande under Trump, och köper nu olja från OPEC och Venezuela som båda är fientligt inställda till USA och väst. Diktaturer. Galet!!

  Men bra att det kommer någon slags kompensation till de som behöver.

  Bra inlägg! Toppen information som jag skall sprida till de som undrar.

  Ha det gott!

  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag hörde också många olika varianter, till exempel att inte alla får bidrag, att man inte får bidrag om man värmer upp huset på annat sätt än el och att kostnaden dras av enbart hos elnätsleverantör... nu fick vi i alla fall lite mer info om vad som gäller.

   Ja, den kom för sent,men så är det ju alltid, eller hur? Hoppas det blir bättre tider sen, men högst osannolikt. Inte konstigt att folk säger "det var bättre förr".

   Delete
 2. Tack för bra info om vad som gäller!

  För övrigt tycker jag att det är helt fel väg att gå att dela ut bidrag till än det ena, än det andra, som råkat bli dyrt. Bidrag till de som har bil är ju också på gång. Blir det kanske även matbidrag när maten blir för dyr? Det vore bättre att försöka lösa problemen från grunden så gott det går.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med och även om bidragen är akut lösning på problemet är det ändå väldigt försenad. Vi hade höga elfakturor redan i december-januari och del av lösningen kommer i slutet på april... matbidrag hade inte förvånat mig. Det är ju ännu större kostnad för många hushåll än el och bränsle tillsammans.

   Delete
 3. Stort tack för ett bra och informativt inlägg!

  ReplyDelete
 4. Anonymous29 March

  Bidrag? Ersättning?

  Först snor dom mina pengar genom sjukt höga skatter och avgifter på bl.a. fordonsbränsle och elektricitet.
  Sedan tror dom att jag skall bli nöjd när samma sinnesslöa inkompetenta dårar ger tillbaka en liten av mina egna pengar.
  Tror dom jag är helt dom i huvudet?
  // Roger

  ReplyDelete