Sunday, March 20, 2022

Bolåneränta, rörlig eller fast?Alla har såklart olika åsikter om höjda räntor, det som är mest intressant är att många är rädda för högre räntor. Det är väldigt konstigt för mig. När vi ansöker om bolån räknar banken med att vi ska klara av 5-7% ränta. Bara för att det var 1,5% länge betyder det inte att vi ska anpassa oss till det. Vi ska alltid anpassa oss så att vi klarar av minst 5%. Gör du det?

Hemma hos Två Månadslöner så amorterar jag ganska mycket. Anledningen är att det är lätt att amortera när man har bara 1% ränta. Huslånet sjunker snabbt och räntekostnaden blir mindre och mindre för varje månad. Jag vet och jag hoppas att ni andra också vet det att räntorna kommer stiga i framtiden. Jag vill inte ha stor påverkan på mina kostnader när räntan stiger från 1% till 3% till exempel. Just nu känner jag mig väldigt trygg med boendet och lånet. Jag hade klarar av 10% ränta framöver! 10%! Det är helt sjukt.

Sen finns det alltid folk som säger att jag borde ha lagt in pengarna på börsen istället och se dom växa. Tjena, börsen föll -15% i år. Jag hade både förlorat pengar och inte amorterat alls i år. Att sprida sina risker på börsen pratar många om, men att sprida sina risker hemma pratar ingen om. Jag menar att man ska sprida sitt sparande utöver börsen. Sparande på börsen är självklart, men jag tycker att det är lika viktigt att amortera och även spara till en buffert. Ett par månadslöner räcker för dom flesta.

Är man med i A-kassan till exempel, har sambo som jobbar så räcker det med en månadslön i buffert. Är man själv, bor i hus och lever från månad till månad då behöver man såklart mer än så, mycket mer. Det är upp till var och en att bestämma sig vilken buffert behövs, ingen kan veta bättre än du själv. Är du osäker, ställ en fråga till mig eller på facebook, det finns alltid folk som hjälper gärna till. 

Den stora frågan är, ska man ha rörligt eller fast ränta nu på bolån? Jag tycker att om du vet att du ska bo kvar i bostaden länge, bind den till fast. Då har du samma månadskostnad och att räntorna sjunker från 1% ännu mer kan du glömma. Även om det går ner i bästa scenario till 0,5% så drabbas du inte av det, eller hur? Sannolikheten är större att räntorna kommer stiga. Rörligt ska du ha om du ska snart flytta eller sälja bostaden. Då slipper du extra avgifter. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Banken har ju prisat in höjningar i sina fasta räntor. Mitt bolån gick precis ut och jag har läst och räknat mycket på det! Till slut valde jag att köra rörligt, 1.11%
  Alternativet var 2årig för ca 1,60%, ska bli intressant att se vad snittet landar på för mig om 2 år!
  Tänker att förr eller senare så kommer räntehöjningarna ifatt en, det är bara att acceptera att en "normal" ränta kommer ligga på 2-4% minst i framtiden. När jag band mitt första lån 2010 hade jag 4,89%, lätt att glömma...
  Men jag har en låg belåningsgrad och står inte och faller med höjningar så kan förstå de som ligger på gränsen som vill binda och veta sina kostnader!
  MVH
  Mattias

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bankerna ligger som du säger i förväg och smyghöjer hela tiden, bara det finns tillfälle. Jag tror det är fortfarande väldigt viktigt att amortera på sina lån oavsett om vi har 1% eller 4% ränta. Blir tråkigt för dom som inte gör det, men dom får skylla sig själva lite också.

   Delete