Monday, March 14, 2022

Måndagstankar + AxfoodJag står fortfarande kvar med det jag sagt vid årsskifte. Jag tror att min portfölj och hela börsen slutar på svagt minus i år. Runt -6% gissar jag på. Det är långt kvar så mycket kommer att hända tills dess. Hur ser det ut hittills? Minus 16% i år i portföljen men sedan start för 4 år sedan visar Avanza +89%. Har handlat på mig rejält under början av året, i stort sett ökade jag antal aktier i dom flesta innehav jag har. Både utdelningar i procent blev högre än vanligt och det har kommit upp lite fyndlägen när vissa aktier föll -40%. Även chefer i bolagen har köpt. Nästan ingen av nyckelpersoner har sålt aktier.

Förväntar mig en rad utdelningar under resten av året, totalt borde det vara runt 14 000 kr. Bloggintäkter borde ge ungefär 2 500 kr under året. Snart kommer maj och då får dom flesta löneökningar, 2% eller mer får vi se, men något blir det. Sen kommer även några kronor från deklaration. Samlar man ihop allting så blir det ganska bra. Det negativa är att allt försvinner på dom höga priserna. Drivmedel, el och alla andra kostnadsökningarna kommer äta upp det mesta. Jämfört mot förra året kommer det bli ingen förändring ekonomiskt. Man får mer men man spenderar mer. 

Har börjat även pyssla hemma i trädgården och inomhus. Lite mindre renoveringar i förrådet, köket och källaren. Varje år försöker jag snygga till huset, någon gång ska den ju säljas. Fick en uppdatering på Booli att huset är nu värd 100 000 kr mer (det är enda positiva med inflation). Då blir jag lite mer motiverad att pyssla hemma. Kvadratmeter pris är strax över 21 000 kr. Jag hade nog inte sålt för det priset, man hittar knappt bättre i området.

Bortsett från tredje världskriget, hög inflation, höga priser på el, drivmedel och börsnedgång på -15% i år så har Axfood (som äger bland annat Willys) gått upp till nya all time high. Kursen gick upp till 268,5 kr och slutade dagen på 266 kr. I år är aktien på +2%. Jag har sagt det många gånger innan och säger det igen, Axfood är tryggaste aktie att äga på börsen, vid allmän nedgång faller inte kursen så mycket och vid uppgång är den inte långt efter. Den balanserar ut resten av innehaven. Enligt mig ett måste att ha i portföljen.

Ska man köpa Axfood nu? Jag hade väntat på någon dålig nyhet som sänker aktien, nu är det lite dyrt, men å andra sidan finns det inga andra mataktier. ICA försvann från börsen och resterande som är kvar är lite annorlunda som kycklings företaget Scandi Standard och godis tillverkare Cloetta. I Norge finns det Orkla men aktien växer inte lika snabbt. Jag tror att börsen kommer stiga 5-10% fram till april-maj eftersom många vill åt utdelningarna. Många bolag delar nu ut mellan 3-6%. Därför har jag köpt mycket aktier i nedgångarna. Det ger mer utdelning under våren. Hur har du agerat?

Två Månadslöner

1 comment:

 1. Hej,

  Kul med lite hemmaprojekt. Det känns alltid bra för man vet att allt man gör ökar värdet på huset.

  Axfood är toppen! Jag tror att fler och fler handlar på Willys nu när priserna stiger. Jag har snobb-vänner som aldrig skulle sätta sin fot där förr som nu skymtats smygandes bland hyllorna på den lokala Willys affären :-) LoL!

  Ha det gott!

  Anneli

  ReplyDelete