Wednesday, March 16, 2022

Enkel snabbanalys av en aktieMånga av oss vill analysera en ny spännande aktie men det är svårt. Vad ska man titta på? Vissa saker är väldigt komplicerade för vanlig folk, det finns svåra ord som är svårt att förstå, man ska titta noga i balansräkning, skulder, vinster, omsättning och massa annat som är till och med tråkigt för många. Man vill helst ha en enkel sätt för att sålla bort dåliga bolag snabbt. Jag kan dela med mig ett sätt av många som jag använde mig av. Den första är så enkelt som att titta bara på en aktiesida i Avanza. Välj vilken aktie som helst och titta igenom olika nyckeltal.

Jag tittar snabbt på aktieutveckling, den är fallande sedan start, det är ett red flag, alltså dåligt. -95% sedan börsintroduktion är hemskt. Jag tittar även på vinst, i detta exempel är det -0,12 per aktie vilket är också dåligt. Ett bolag kan inte dela ut utdelning om det inte finns pengar. Bolag som går minus varje år ska man inte investera i, oavsett hur bra det än låter. Enda exempel jag vet som lyckades få minus till plus är Tesla.

Antalet ägare på Avanza säger också mycket. Om aktien ägs av få personer så är det troligtvis en dålig investering redan. Det är kanske en guldkorn som inte är analyserad av mäklare men sannolikheten är liten. Hellre köp sent på bollen när du vet att det är riktigt bra bolag än tidigt och riskera alla pengar. Volvo Cars till exempel fick över 100 000 ägare samma dag. Ha inte bråttom att investera, som sagt, hellre vänta tills du ser resultat. Jag köpte Fortnox flera år för sent och dubblat pengarna...

I bilden ovan ser du även att aktien föll -46% på en dag. Det är riktigt dålig tecken. Aktier ska inte hoppa upp och ner med såna höga procenttal. Ett normalt bolag har ungefär 1-2% per dag eller 7-10% vid stora händelser. Småbolag har högre upp och nedsida  men -46% på en dag är kaotisk. Såna investeringar undviker jag i alla fall. Sist tittar jag på omsättning. I detta fallet har aktien handlats för 1 400 kr på en hel dag! Det verkar som någon har sålt för 1 400 kr. Sen kunde man inte sälja mer, det fanns inga köpare.

Har man ett litet bolag i portföljen kan det hända att man får aldrig sålt sina aktier. Det har nästan hänt mig med Veteranpoolen. Under sommarmånaderna bestämde jag mig att sälja innehavet (för ett par år sedan) och det fanns inga köpare, eller rättare sagt dom som fanns ville ge väldigt låg pris. Jag fick vänta två dagar tills någon bjöd lite mer, så jag passade på och sålde. Handel var väldigt liten. Nu undviker jag mikrobolag. 

Såhär gör jag en snabbanalys på Avanza, jag tittar igenom lite siffror och om jag hittar något konstigt så undviker jag köpet. Hela bolaget på alla sätt och vis ska vara bra för att jag ska investera. Sedan finns det såklart ännu fler parametrar jag tittar på men dom kan jag ta vid nästa tillfälle. Vad tycker du, räcker detta som snabbanalys av ett bolag?

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous16 March

  Bra och pedagogiskt förklarat för de som inte är så insatta!


  //Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner16 March

   Åh tack! :)

   /TM

   Delete
 2. Anonymous17 March

  Bästa och viktigaste inlägget som jag sett. Ändå har jag läst många bloggar under ca 2 års tid. Du borde få ekonomipris för den.
  Mvh
  Larsa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 March

   Hahaha och så gjorde du min dag! :)

   Delete