Saturday, March 12, 2022

Boka tid för pass - undvik långa väntetiderHär är min historia: Jag bokade en resa utomlands och allt annat runtomkring. Allt var som det ska tills jag insåg att mitt pass har gått ur bäst före datum för flera år sedan. Ja, det var länge sedan jag var utomlands. Tittade på polisens hemsida och där stod det att det tar 5-6 arbetsdagar att tillverka passet. Skönt. Jag loggar in och ser första bokningsbara tid i början på augusti. Mindre roligt när resan är långt innan det datumet. Vad gör jag nu? Jag skickade ett mail till polisen och frågade om just detta.

Jag fick som svar att dom släpper nya tider då och då, att man ska kolla på hemsidan dagligen då det kan vara någon som avbokat, man kan även göra provisorisk pass 72 timmar innan resan. Den kostar däremot dubbelt så mycket och gäller bara för resan och inte efter. Så jag fick göra det i några dagar, jag loggade in på deras bokningssida och letade efter tider.

Letandet blev till och med i flera län, jag kunde åka en bit för att göra pass tänkte jag, så jag fick leta i Skåne, Kronoberg, Hallands län, Jönköpings län... Till slut hittade jag en tid i Visby. Det är långt ditt, både att åka och ta färjan. Hela kalaset hade slutat (med övernattning) som utlandsresa. Nej tack. En dag några dagar senare lyckades jag få en tid. Massa tider faktiskt. En dag uppdaterade jag hemsidan och fick en rad med tider hela veckan framåt. Innevarande vecka. Helt otroligt.

Jag funderade vilket datum jag skulle ha och valde en som passar. Tryckte på nästa och får meddelandet: tiden finns inte längre. Jag uppdaterade hemsidan och halva tider försvann... Jag tänker då, har jag någon möte den dagen eller inte, kollar kalender, snabbt tillbaka till passbokning, väljer tid och... tiden finns inte längre. Jag får panik.

Utan att tänka mer trycker jag på vilken ledig tid som helst och trycker nästa. Då gick det igenom. Jag fyllde i uppgifterna och fick tid samma dag. Tog ett par timmar ledigt från jobbet och fick åka till en annan stad (några mil bort). Inte miljövänligt men hellre det än att åka till Visby, flera hundra kilometer bort. Enorm efterfråga på passbyte nu.

När jag kommer fram till polisen så är det tomt både ute och inne. Jag går in, väntar en stund och blir inkallad till kassan. Fyra, ja du, fyra tjejer står där och småpratar. Alla fyra kassor är öppna, inte en enda människa. Jag tar en selfie framför kameran, fingeravtryck, skriver under och 2 minuter senare är jag färdig. Passet kommer om en vecka. Jag går ut, går till parkeringen, sätter mig i bilen och kör tillbaka hem. Inte en enda människa. Från när jag kom till parkeringen tills jag lämnade polishuset gick kanske 10-15 minuter, inte en enda kund. Vem har bokat alla passtider? Ska du resa utomlands, gör som jag, titta i flera län och uppdatera hemsidan löpande, du kommer få napp, stor sannolikhet att du får det samma vecka. Om inte kolla med vänner som kanske tänker avboka sina tider. Lycka till!

Sedan hittade jag lite missnöje kring polisens hemsida och bokningssystem både på nätet och även från kompisar. Eftersom bokning sker inte per bank id men per mail och telefonnummer så kan man boka in sig på flera lediga tider. Det har skurkar passat på och gjort. Folk hittar bokningsbara tider till salu i slutna facebook grupper och på olika forum, både svenska och utländska. Ibland saknar man ord.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Vi hade ungefär samma upplevelse, när vi letade passtid i höstas till familjen, 5 personer. Inte det lättaste kan jag meddela. Sen när dagen väl närmade sig och staden vi hittade ledig tid i ligger 9mil bort. Då blir såklart barnen sjuka... kaos. Avboka, omboka nästa lediga tid 2månader senare, då gick det däremot bättre. Så vi kunde ta våra pass ��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Usch! Förstår det, jag får nästan ont i magen när jag läser!

   Delete
 2. Anonymous13 March

  Det kallas väl för entreprenörer, de som ser till att skapa ett värde i något som ska vara gratis och tillgängligt.
  Påminner om graffiti/klottersanerarna som på natten var ute och satte taggar och sprayade för att på morgonen efter vara ute och sanera desamma. Mot betalning naturligtvis.

  Denna typ av värdegrund diskuteras sällan, än mindre att vidta åtgärder för att beivra dylikt. Vad sägs om att öppna en fritidsgård till, kanske bredvid de tre som redan ligger i samma kvarter?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varför inte krossa bilrutor och sedan laga dom till halva priset? :) Det har alltid funnits konstiga människor...

   Delete