Friday, March 18, 2022

Tips inför lönesamtal



Lönesamtal är en huvudvärk för många, oavsett hur väl förberedd man är så känns det ändå som att man kunde ha gjort bättre. Oftast missar man en sak eller två som hade varit bra att nämna. För vissa är det även svårt att prata om sin chef om löneutveckling och vissa har kanske till och med dåliga relationer med sin chef. Det är väldigt olika hur man upplever samtalet och hur väl förbered man är. Jag har haft mitt samtal och här kommer några tips som kanske hjälper någon av er.

1. Att vara väl förbered är a och o. Du ska veta vad du är bra på, vad du har presterat senaste tiden med konkreta exempel och hur väl sköter du ditt jobb. Det är även viktigt med andra saker som hur du arbetar i grupp såväl som självständigt. Oftast har man någon slags kund och man kan även se hur nöjda dom är med dina resultat.

2. Kolla vilket lönespann är för din tjänst. Jämför olika hemsidor, fråga vänner, bekanta, kollegor, ställ en fråga anonymt på en forum eller facebook. Nu för tiden hittar man mer information än du tror. Gör en uppfattning på vad som är rimligt så du inte lägger alldeles för hög löneanspråk. Lägg hellre lite på det du vill ha, i värsta fall får du inte det. Men du har försökt i alla fall. Att veta vad man är värd är viktigt.

3. Undersök om det är lätt att byta jobb. Är det lätt att hitta andra arbetsgivare? Kan arbetsgivare ersätta dig lätt och snabbt eller är det svårt för dom? Hur ser marknaden ut i övrigt? Kan du växa inom företaget?

4. Om du sköter ditt jobb väl och alla är nöjda, det betyder inte att du ska få löneökning. Löneökning är kopplad mot vad du presterar utöver ditt vanliga jobb. Många tror att dom förtjänar högre lön då dom sköter sig, nej. Att du sköter dig är det som förväntas av dig. Gör mer så kan du förhandla en högre lön.

5. Jämför dig inte med andra, se framåt, fundera vad du hade kunnat göra mer i företaget. Undvik helst att prata om din egen ekonomi, om hur dåligt löneutvecklingen varit förra året, bli inte upprörd eller arg, hota inte att du ska jobba mindre om du inte får det du vill och hota inte att du ska byta jobb. Gör du det så blir det bara sämre för dig i det långa loppet. Lönesamtal ska vara ett samtal, enkel, tydlig och den ska kännas rätt för båda parter.

Jag hade mitt samtal inte så länge sedan och det gick väldigt bra. Kanske för att jag har kontakt med chefer och HR dagligen på mitt jobb så är jag inte orolig längre. Känner ingen stress eller panik över samtal med chefen. Det tillhör vardag nu. Hoppas inlägget hjälper er som ska ha samtalet, i dom flesta fallen går samtalet väldigt bra! Lycka till!

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Hej,

    Bra tips!

    Vi lärare får veta i förväg att lönesamtalet inte är någon löneförhandling och därför blir det inte heller något prat om siffror. Man får dock veta att arbetsgivaren har väldigt lite att fördela bland oss lärare. På våra lönesamtal görs en uppföljning av medarbetarsamtalet för att checka av uppnådda mål etc. Mål som man kanske inte alla kanske alltid hunnit med att uppfylla på grund av redan väldigt hög arbetsbörda. Man går från lönesamtalet utan att veta vad man skall få i lönehöjning. Nu går vi alla runt och väntar på besked. Fast när det kommer vet ingen och ingen törs fråga. Finns det något annat yrke där det också är så här? Jag jobbade inom turistbranschen tidigare och där kommer jag inte ens ihåg att vi hade några lönesamtal. Där skulle man typ vara glad om man fick lön ;.) LoL!

    Härligt att ditt lönesamtal gick bra. Hoppas du får en rejäl höjning.

    Ha det gott!

    Mvh,

    Anneli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter som att vissa företag valde att göra lite olika jämfört med dom flesta. Frågan är vad är rätt eller fel? Lönesamtalet gick bra, ungefär som jag förväntade mig :) Så länge man slår inflation så borde man vara glad, eller hur?

      Delete