Tuesday, March 1, 2022

Påminnelse om slopad karensRegeringen har beslutat om tillfällig ersättning för karens från och med 8 december 2021 till och med 31 mars 2022. Du kan ansöka retroaktivt om ersättning för karens för tid från 8 december 2021. För att du ska ha rätt till ersättning behöver Försäkringskassan få ansökan senast 30 juni 2022.

Om du är anställd och har fått karensavdrag på din sjuklön gör din arbetsgivare karensavdrag som vanligt. Sedan ansöker du om ersättning för karens på Mina sidor. Din arbetsgivare gör inte något nytt karensavdrag om du blir sjuk igen inom 5 kalenderdagar. Om du har flera arbetsgivare som gör karensavdrag inom 5 kalenderdagar har du bara rätt till ersättning för det första karensavdraget.

Om du har varit sjuk mer än 10 gånger under ett år så slipper du karensavdrag. Det kallas allmänt högriskskydd och innebär att arbetsgivaren betalar ut sjuklön från första dagen när du är sjuk.

Om du är egenföretagare och har karens i sjukperiodens början ansöker du om ersättning för karens på Mina sidor när dagarna med karensavdrag har passerat.

Om du är arbetslös, föräldraledig eller anställd utan sjuklön ansöker du om sjukpenning som vanligt på Mina Sidor. Om du har rätt till sjukpenning betalar vi ut ersättning utan karensavdrag till och med 31 mars 2022.

Om du har ett aktiebolag ansöker du om ersättning för karens som anställd.

Hur mycket får man? Du får ett schablonbelopp på 810 kronor före skatt.

Ersättningen betalas ut så snart Försäkringskassan är färdiga med handläggningen, normalt inom 5 dagar. Just nu är det många som ansöker om ersättning för karens och handläggningstider är längre än vanligt. Det betyder att det kan ta längre tid innan du får dina pengar.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous01 March

  Tack!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner01 March

   Misstänker att det är många som glömt bort det.

   Delete
 2. ja ! tack snälla. hade ingen aning !

  ReplyDelete