Tuesday, September 3, 2024

En blogg om vägen till att jobba som deltidsbrandman



Det hade varit kul att skriva en hel blogg om resan från kontorsjobb till deltidsbrandman. Hade varit kul att dela med sig allt man ser, alla larm man åker på, utbildningar man gör och ta bilder på allt. En verklighet som få ser i sina dagliga liv. 

Samtidigt är det väldigt oproffsigt att vara räddningstjänst personal och stå vid en trafikolycka och ta selfies. Jag eller rättare sagt vi åker på larm och målet är att hjälpa de drabbade. Rädda människor och miljö. Ingen vill vänta länge på hjälp och ingen vill köra över metallbitar och bildelar på motorvägen efteråt.

Jag hade min beredskapsvecka inte så länge sedan och jag fick rycka ut på larm. Denna gången var det en singelolycka på motorvägen. En person har kört in i mitträcket och skadat framhjulet så pass att den har slutat snurra. Den såg så illa ut att jag hade nog sagt att det ser ut som en bil med tre hjul och kanske ett halv till. I bästa fall.

Personen i sig var oskadad, så det var super. Såklart stressad, men det kan man förstå. Ändå lite intressant att se hur allt fungerar när man är inne i det. Man ser ju inte allt när man sitter i bilkön och väntar. Nu fick jag vara med från början till slut. Många klagar på att vi betalar höga skatter i Sverige men har du tänkt på följande:

En person skadar bilen, kliver ut, larmar 112 och väntar på hjälp. Sedan behöver han/hon inte göra någonting alls. Då kommer våra skattepengar till hjälp. Det kommer räddningsledaren, räddningstjänsten, polisen, ambulans, vägassistans och sedan under tiden personen väntar så fixar gänget allt. Det är ju hur smidigt som helst. När allt är färdigt, fint och rent så kan trafiken fortsätta rulla. Just den person betalar ingenting för alla dessa insatser.

Ungefär som i bilden ovan blev det. En olycka, men samtidigt inte så farligt. Det som jag har funderat extra på är att räddningstjänsten gör mest av alla. Polisen dokumenterar allt och ser till att föraren inte är berusad och liknande. Ambulansen ser till att föraren är oskadad, vägassistans kör bort bilen så det inte stannar trafiken. 

Men just räddningstjänsten är på plats först, tar hand om föraren och passagerare innan ambulans och polisen kommer, ger första hjälpen om så behövs, ser till att trafiken står stilla, lägger ut skyltar att det är en olycka, ibland kapar sönder bilen (även släcker om den brinner) om föraren inte kan komma ur den, rensar vägen från bildelar och kemikalier samt ser till att allt är under kontroll. Det känns att räddningstjänsten gör mest av alla. Tar hand om personer och hela olyckan. Tycker du inte det?

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous03 September

    Det är fantastiskt. Otroligt glad och tacksam över att åtminstone det fortfarande fungerar i samhället! Någonting positivt bland allt elände.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du har en poäng där, det är sällan man kan läsa något positivt eller höra på radio. Goda nyheter borde spridas mer än dåliga.

      Delete