Tuesday, September 17, 2024

Bra investering blev dålig väldigt fort



Har varit investerad på börsen ett bra tag nu, 7 år och det jag har sett är roligt och skrämmande samtidigt. Det handlar om hur snabbt investerare ändrar sin åsikt angående olika bolag och branscher. Från att vara en aktie eller fond att äga långsiktigt till det här är skräp.

Allt började 2018 när jag började köpa Swedbank, en kassako hette det då. Höga utdelningar med lite tillväxt i aktiekursen. Många tyckte om banken, sedan kom penningtvätt och kursen rasade -50%. Nu har det gått några år sedan dess och kursen står återigen på samma som innan hela skandalen. Skillnaden då mot nu är att då tjänade banken 15 kr per år, nu är det närmare 30 kr per år, men kursen är fortsatt samma på 200-220 kr. Det är riktigt billigt nu tycker jag.

ESG trenden kom sedan, alla skulle köpa Hållbar Energi och Praethos fonderna. Nu är det ingen som pratar om dessa. Nu är det bortglömt. Swedbank Robur Ny Teknik och Tin Ny Teknik var dom bästa fonderna att äga, man behövde inget annat. Folk har även lagt till dessa i sina pensionsfonder. Nu pratas det att fonderna är riktigt dåliga.

Tesla. Minns ni hajpen på Tesla? Den skulle upp till månen med PE 1000 och fantastiska självkörande bilar. Cybertruck, AI, robottaxi och allt möjligt runtomkring. Alla skulle äga Tesla aktier och om man inte gjort det så är man en dålig investerare. Nu är det mycket lugnare men ändå, mycket reklam kring Teslas bilar. Snart så, är det få som kommer prata om Tesla.

Metaverse? Fattade inte då och förstår inte nu heller. Vad jag hört sist är att det var enorma summor investerade i metaverse som blev ingenting. Oculus glasögon som skulle finnas i varje hem, har du det? Har jag det? Nej, dom flesta av oss har inte det. Tillfällig hajp som försvann i luften.

Embracer? Alla ska äga Embracer. Idag? Få som vill köpa trots en aktiekurs som ligger -80% lägre än vid toppen. Nibe? Bästa industribolag på svenska börsen. Idag? Nej, det är dyrt, jag vill inte köpa säger många. Om 3 år blir det bästa industribolag igen. SBB? Månadsutdelning och 100 år av höjningar? Blev poo-poo till slut.  

Det som många pratar om just nu är Nvidia. Snart största bolag på USA börsen, den ska förändra världen med sina AI och så vidare. Det kommer dom inte göra. Om 10 år är bolaget inte ens kvar bland top 10 i USA. Det kommer nya bolag eller befintliga växer till sig och går över dom bästa. Det som är ett faktum är att världen förändras hela tiden och nya bolag kommer fram medans många andra faller. Jag köpte mina aktier och håller dom långsiktigt, inte som många andra, hoppar fram och tillbaka mellan aktier. Det brukar inte löna sig i längden.

Två Månadslöner

3 comments:

  1. Anonymous17 September

    Vad svamlar du om?

    Nibe kommer gå upp snart. Byggbranschen är snart på fötterna igen. Då kommer Nibe rusa upp.

    Embracer kommer falla mer än idag. För folk fattar inte att Embracer har inget att ge och konsumenterna har inte pengar till spel. De kunde ha tjänat på Space Marine 2 men som sålde studion, korkat.

    SSB verkar gå rätt nu. Om du köpte för 1 år sen skulle du ha gjort vinst på 100%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous17 September

      Vad svamlar du om? Du bevisar ju hans poäng åt honom.

      Delete
    2. Det är precis vad jag skrev: Nibe? Bästa industribolag på svenska börsen. Om 3 år blir det bästa industribolag igen.

      Embracer har fallit tillräckligt redan. Embracer har mycket mer kvar att ge i mina ögon, otroligt många spel i pipeline kvar. Vid särnotering kommer vi få se det riktiga värdet.

      SBB svänger nästan 3-4% varje dag, upp och ned. Otroligt hög volatilitet. Ryktet om bolaget har skadats rejält.

      Så tänker jag inte - gått upp 100%. Det har Embracer också gjort från 15 kr till 30 kr.

      Delete