Sunday, September 15, 2024

CSN: Så mycket höjs studiemedlet 2025



Goda och dåliga nyheter idag. När prisbasbelopp ändras så får vi från vissa håll bättre ersättningar och sämre på vissa andra håll. Till exempel CSN höjs för året 2025 och samtidigt mina avgifter som jag betalar till bostadsrättföreningen för att kunna hyra ut. Vad är prisbasbelopp undrar säkert många?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år och som speglar prisutvecklingen i Sverige. Det är Statistiska Centralbyrån (SCB) som räknar fram beloppet och det används för en rad olika beräkningar. Till exempel skatter, studiemedel, föräldra- och sjukpenning, tjänstepensioner och olika avgifter och förmåner.

Från 2025 höjs prisbasbeloppet till 58 800 kr och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.

Höjningen för 2025 blir på 344 kr. Bidraget höjs med 104 kr, och lånet med 240 kr. Studiemedlet består till cirka 30 procent av bidrag och till 70 procent av lån. Studiebidraget på gymnasiet påverkas inte av prisbasbeloppet, utan är bestämt av riksdagen ska vara 1 250 kronor per månad.

344 kr är inte mycket pengar. Jag tycker faktiskt att det är för liten höjning. Priserna har gått upp mycket mer än så för en student som bor själv. Gymkort har säkert gått upp med 50 kr, hyra med över 300 kr, mat med 300 kr, internet, försäkringar, telefonabonnemang, el, vatten kostnader, transport och kläder samt böcker med minst 300 kr. Jag ser minst en tusenlapp i höjda kostnader, så studenter har blivit fattigare i år och blir fattigare även nästa år. Trots att man får mer i plånboken.

Prisbasbeloppet höjs varje år och därför kan du räkna med ännu högre ersättning nästa år. På sociala medier skrattar studenter och deras föräldrar. Det är alldeles för låg höjning och de som tar bara bidrag får endast 104 kr. Det räcker inte ens till lunch på stan. Ibland undrar jag varför är inte jag som bestämmer över landets ekonomi. Det finns otroligt mycket som knappt fungerar. Studenter har det tufft, vården, räddningstjänstpersonal får för lite, poliser får för lite och så vidare. Samtidigt går en massa pengar till, ja, ni vet själva till vad.

Glöm inte att när ni betalar tillbaka csn lån, betala det lägsta möjliga eftersom räntan är otroligt låg på 1,23% (för år 2024). Prognosen för 2025 är i dagsläget 2,12% men kan komma att justeras ned något vid nästa prognos. Hellre använda dom lånade pengarna till att spara i fonder som växer 7-10% om året.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment